I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Sport

Ištvan Đerman sa ekipom istrčao pakao Ultrabalatona – 221 km za 19 sati

Ištvan Đerman, maratonac iz Zrenjanina sa prebivalištem u Pečuju, napravio je sa svojom ekipom veliki podvig u 2020. godini – pretrčali su 221 kilometar i završili ultramaratonsku trku oko jezera Balaton u Mađarskoj.

Ištvan Đerman (drugi sa leva, ima kapu) sa ekipom pred start Ultrabalatona

– Nas je u ekipi bilo petoro, četvorica muškaraca i jedna devojka. Ja sam bio najstariji član ekipe. Trčao sam 35 km, kao i devojka iz naše ekipe, dok su ostali trčali po 35 – 50 km i to tako, što nam je najduža etapa bila 15 km. Mi smo se sastali kao ekipa prvi put za ovu priliku i verujem da ćemo od sada ići redovno na takmičenja. Svako od nas se priprema samostalno uglavnom, da bi postigli adekvatan stepen pripreme do trke, pošto je ipak sve to dosta naporno. Osim ove trke, povremeno, godišnje jedno 5 – 6 puta odemo i na neke druge trke zajedno, npr. polumaratone.

Zajedno kroz cilj

PerSu marketi

Našem sagovorniku je ovo bio prvi Ultrabalaton. Kaže da je imao malu tremu, da li će moći da bude u istom rangu sa kolegama iz ekipe, pošto su oni ipak i mlađi (Ištvan ima 45 godina), a imaju i bolja vremena u trčanju od njega.

– Situaciju je otežavala i situacija sa pandemijom korona virusa, jer originalno je takmičenje trebalo da bude u maju, pa su prebacili na oktobar, a nismo baš bili sigurni da li će se uopšte i održati. Individualno smo se pripremali i uspeli smo na kraju da završimo trku za nešto vise od 19 sati. Sama trka je jako zanimljiva jer trčiš kroz razna naselja oko Balatona, vidis celo jezero, vinska područja, zalazak sunca i sl. Međusobno se trkači pomažu, trče i druže se. Dobar je osećaj biti deo ove priče, pogotovo ako si spreman. Na punktovima, gde su etape uvek ima osveženja, voća i sl. odnosno sponzori nude svoje proizvode, mislim pre svega na razna pića, naravno bezalkoholna.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ištvan Đerman je u sredini

TRČAO I PO OLUJI

– Dok smo trčali preko dana bilo je izuzetno lepo i sunčano vreme, međutim noću je stigla oluja i pokisli smo kao miševi, ja 2 – 3 puta, ostali su slično prošli. Ipak nije bilo stajanja, trčali smo i po kiši. Bilo je i grmljavina, baš kao u Rambo filmovima: svuda, mrak, kiša lije kao iz kabla, hladno, a mi trčimo po tom pljusku i gledamo da ne zalutamo. Bilo je super!

Organizacija je uvek perfektna, ima mnogo volontera, koji pokazuju kuda da ideš da ne zalutaš. Uglavnom se trči po biciklističkoj stazi, koja već postoji oko Balatona, pa nije teško da se prati put medjutim šesto se dogodi da je staza postavljena drugačije i onda se trči i van te staze.

Naš sagovornik često dolazi u rodni grad – ispred Kristalne dvorane

PPRIJAVA ZA 2021. ZAVRŠENA ZA 12 MINUTA!

– Na žalost, za sledeću godinu se nismo uspeli ubaciti na Ultrabalaton, jer je prijava okončana za 12 minuta. To najbolje pokazuje koliko je trka popularna. Prijava je online, međutim, pošto ima ograničenja u broju prijava, sistem te ne pušta da se registruješ iznad određenog broja prijavljenih trkača. Tako smo dospeli na listu čekanja, ako neka ekipa odustane i pojavi se upražnjeno mesto – rekao je Ištvan Đerman, koji živi u Pečuju, ali redovno posećuje rodni Zrenjanin.

O ULTRABALATONU

Ultrabalaton je ultramaraton oko Balatona dužine 221 km. Osnivači ovog takmičenja 2007. godine su zamislili jednu trku, koja će biti duža od 200 km. Prva trka je održana 2007. godine sa 200 takmičara, broj trkača je već naredne 2018. godine dostigao 11 hiljada.

Takmičari mogu da se prijavljuju samostalno da trče ili u ekipama od 2 – 3, odnosno 4 – 13 članova. Organizatori propisuju etape trke, koju svaka ekipa onda isplanira, npr. koji član će koliko da trči i koje etape. Kada je sve to iskalkulisano postoji plan, koji član ekipe gde trči, tj. koju etapu, pa se trci kao u štafeti. Dok jedan član ekipe trči ostali sednu u auto i voze se na sledeću stanicu, gde će dočekati aktuelnog trkača i gde će ga menja sledeći takmičar, dok ne naprave krug oko Balatona.

Trči se neprestano, bez prekida i danju i noću. Ekipe mogu da budu mešovite ali i ne moraju, prema dosadašnjim rezultatima, žene imaju mnogo bolje rezultate nego muškarci, tako da mnoge ekipe imaju i ženske članove.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh