I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Sport

INTERVJU Simo Salapura, godinu dana na funkciji sekretara SSGZ

Simo Salapura (34) je pre godinu dana izabran za generalnog sekretara Sportskog saveza grada Zrenjanina. Ističe da je zadovoljan urađenim u ovom periodu i da je uspeo da veliki deo ideja i planova sprovede u delo. 

Simo Salapura

Na funkciji generalnog sekretara ste tačno godinu dana. Šta ste uspeli da sprovodete od onoga šta ste planirali?

– Veliki deo aktivnosti koje sam predložio UO I koje je usvojila Skupština saveza smo realizovali. Pre svega konsolidovali smo finansije, približili smo klubovima zakonske norme koje moraju da ispune, vršili promociju takmičarskih rezultata, izdali prvu knjigu “Zrenjaninski sport”, bili smo suorganizatori više turnira, organizovali edukacije, učestvovali na sajmu sporta, dodelili Nagradu Sportskog Saveza, posećivali smo I sportske organizacije, delili opremu i rekvizite, vršili obuku predškolaca u plivanju iz naseljenih mesta van Grada. Takođe smo potpisali niz protokola o saradnji sa teritorijalnim sportskim savezima i visokoškolskim akreditovanim institucijama, posećivali smo Sportski savez Vojvodine I Srbije, pokrenuli stručno osposobljavanje trenerskog kadra. Formirali smo i sportsku biblioteku sa preko 100 naslova, organizovali mrežu volontera za sportske aktivnosti, a učestvovali smo i u niz humanitarnih akcija.

Fordomanija

U Zrenjaninu trenutno postoji 172 sportske organizacije. Da li smo po tome rekorderi u Srbiji?

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Prema našim evidencijama postoji još oko 30 sportskih organizacija, koje nisu učlanjene u Savez. Ova brojka je jedan od pokazatelja razvijenosti sporta u Zrenjaninu. Posle Novog Sada, u Vojvodini smo najmasovniji teritorijalni savez. Ova brojka je mač sa dve oštrice jer je nemoguće da lokalna samouprava finansira toliki broj sportskih organizacija I našu ulogu vidim u tome da “isfiltriramo” šta treba da se sufinansira iz gradskog budžeta. Naravno, takav posao ne može da se uradi preko noći, ali smo odlučni da to uradimo. A prvi rezultati naše odlučnosti jesu gašenje dve sportske organizacije rešenjem sportskih inspektora zbog zakonskih propusta. Na kvalitet rada u klubovima mi ne možemo mnogo da utičemo, ali možemo da, na osnovu potpisanih protokola o saradnji sa visokoškolskim obrazovnim institucijama najsvežija znanja iz trenažne tehnologije, prenesemo našim trenerima ili pak da im ukažemo na promene u pravilnicima i Zakonu o sportu. Kontinuirana edukacija treba da bude jedan od segmenata koji treba da poboljšaju funkcionisanje sporta u lokalu.

Koliko lokalna samouprava izdvaja novca za sport?

Lokalna samouprava izdvaja značajnu sumu novca za celokupan sport u gradu. Ove godine će biti nešto manji budžet za sport, jer mere štednje nisu zaobišle ni sport I klubovi moraju svoje programe da prilagode novonastaloj situaciji I da mobilišu svoj menadžment da pronađe dodatne izvore finansiranja, jer nelogično је I neprirodno da klubovi funkcionišu samo od gradskog dinara. Usput, statistički gledano Zrenjanin za sport izdvaja za 1,6% više novca iz gradske kase od proseka koje izdvajaju lokalne samouprave u Srbiji, a izdvajanja po glavi stanovnika za sveukupni sport je takođe veće nego republički prosek.

Cestitke

Čestitke za dobar rad: Salapura sa ministrom Udovičićem

Kakvi su planovi za 2015. godinu i hoće li biti izmena kada je u pitanju sportski dinar?

– Sve izmene ići će u pravcu prilagođavanja novom Zakonu o sportu, koji treba da bude usvojen u prvom kvartalu ove godine, kao i u skladu sa usvojenom Strategijom razvoja sporta na nacionalnom nivou i njenim akcionim planom.

Šta će doneti promene najavljene za 2015. godinu?

– U skladu sa Akcionim planom primene Nacionalne strategije za razvoj sporta, lokalna samouprava je u obavezi da do leta donese Program razvoja sporta na nivou lokalne samouprave. Takav dokument će jednom sveobuhvatnom analizom, našim iskustvima, argumentima i skeniranjem stanja i potreba, uz postojeće sportske resurse, formulisati novi sistem funkcionisanja sporta u lokalu, gde će, bojim se, neki klubovi morati da na potpuno novi, agilniji način, organizuju svoj stručno – administrativni rad.

Koliko se u gradu odvaja za uređenje sportske infrastrukrure i kakva je situacija u tom pogledu u odnosu na ostale gradove u Srbiji?

– I po tom pitanju smo u samom vrhu. Odličnu saradnju imamo sa JU Sportski objekti, a raduju vesti o početku izgradnje Paraolimpijskog sportskog centra i mogućnost izgradnje autodroma. Sportski savez ima odličnu saradnju i sa lokalnom samoupravom, gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i većnicom zaduženom za sport, Zlatanom Ankić. O našem radu, prilikom posete pre dva dana, pohvalno se izrazio i ministar Vanja Udovičić.

Zrenjaninske firme su u velikoj meri nezainteresovane za ulaganje u sport. Kako to promeniti?

– Ovde su, po meni u pitanju dva problema. Prvi problem je što većina klubova traži novac od sponzora ne dajući ništa zauzvrat, sve se završava sa reklamom na dresu ili baneru. Ako sponzor da novac, on očekuje neku pozitivnu promenu u tom klubu, vidljivu široj populaciji, publici, mladima, neki novi početak, projekciju dugogodišnjeg razvoja kluba. Najmanje što očekuju je vidljivost njihove reklame ili pak očekuju vrhunski rezultat. Drugi problem, je problem sistema, a tiče se odsustva poreskih olakšica za sponzore koji ulažu u sport, a upravo ovo pitanje treba da bude rešeno novim zakonskim odredbama.

Da li u svim klubovima kao treneri rade stručna lica?

U skladu sa Zakonom o sportu u sportskim organizacijama pravo da rade imaju samo stručno osposobljene osobe sa odgovarajućom licencom. Upravo smo se u prošloj godini bavili stručnim osposobljavanjem za zvanje operativni trener, a ove godine čekamo i drugi krug za stručno osposobljavanje. Da li u svim klubovima rade stručno osposobljeni treneri, ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, ali konstanto ukazujemo na to, a i roditelji imaju pravo da traže od trenera njihove dece na uvid diplomu, licencu, rešenje o registraciju kluba kako bi bili sigurni da svoje dete daju u sportsku organizaciju koja funkcioniše u skladu sa Zakonom.

Koliko puta je sportska inspekcija u prošloj godini posetila klubove u Zrenjaninu?

– U protekloj godini sportski inspektori naš grad posetili su dva puta. U ovom segmentu važno je istaći da inspekcijski nadzor vrše inspektori iz Pokrajinskog sekretarijata za sport, a nadzor nad stručnim radom vrše inspektori iz Pokrajinskog zavoda za sport. Sportski inspektori su vršili uvid i u rad saveza i sa ponosom mogu da istaknem da nisu našli nikakvu zamerku. Ukupno je kontrolisano 18 sportskih organizacija. U prvom kvartalu ove godine imaćemo i stručno savetovanje baš na temu inspekcijskog nadzora, a u ovoj godini će inspekcija biti češća – najavljuje Salapura.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh