I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Sport

INTERVJU Simo Salapura, generalni sekretar Sportskog saveza Zrenjanina

U Sportski savez učlanjeno je 179 sportskih organizacija u preko 50 grana sportova. U 12 klubova u okviru osnovne delatnosti ili kao sekcija sprovodi se trenažni proces sa osobama sa invaliditetom. Najzastupljenija i najmasovnija sportska grana je fudbal sa preko 1.500 sportista u preko 30 fudbalskih klubova.

Simo Salapura prima nagradu od gradonačelnika i predsednice skupštine Zrenjanina

Simo Salapura prima nagradu od gradonačelnika i predsednice skupštine Zrenjanina

Sportski savez grada Zrenjanina je za rad u 2015. godini dobio dve nagrade, nagradu „Kapetan Miša Anastasijević“ i Nagradu grada Zrenjanina.

– Ova dva izuzetna priznanja primili smo sa velikim zadovoljstvom, kao potvrdu svega što smo učinili za zrenjaninski sport i bili promoteri našeg grada u proteklom periodu, ali smo takođe duboko svesni da svaka nagrada istovremeno i obavezuje da u vremenu koje je pred nama budemo još bolji i još uspešniji – kaže na početku razgovora Simo Salapura, generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina.

PerSu marketi

Kada se sumiraju rezultati u prošloj godini, Sportski savez ima mnogo razloga za zadovoljstvo?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Protekla godina bila jedna od najuspešnijih, kako u sportsko – takmičarskom, tako i u organizacionom smislu. Naravno ne treba zaboraviti da je sve što je urađeno, postignuto uz veliku pomoć lokalne samouprave, stručne službe Saveza, ali i svih sportskih organizacija koje su članice Saveza, kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo na podršci i razumevanju i zbog kojih u krajnjem ishodu i postojimo. 

Kakav je program razvoja sporta na nivou lokalne samouprave?

-Pred kraj godine Skupština grada usvojila je Program razvoja sporta u skladu sa Zakonom o sportu i Strategijom razvoja sporta u Srbiji. U ovaj proces aktivno su bili uključene sportske organizacije, ustanove i pojedinci koji su popunjavanjem upitnika i svojim sugestijama dali doprinos u izradi ovog dokumenta. Međutim, ima i klubova koji nisu dostavili upitnike ili pak nisu bili zainteresovani da ih dostave i time su na neki način uskratili svoj sport i svoje sportiste za eventualno pozicioniranje i konstruktivne predloge, koji bi mogli dodatno poboljšati funkcionisanje zrenjaninskog sporta. Sportski savez imao je aktivnu ulogu u ovom procesu.

slika 3

IZDAVAŠTVO I EDUKACIJA

-I u ovoj godini uz pomoć brojnih prijatelja u saradnji sa listom „Zrenjanin“ i Gradskom bibliotekom izdali smo drugo izdanje sportskog almanaha „Zrenjaninski sport 2014“. U pripremi je i treće izdanje, koje očekujemo da će izaći u martu ove godine. Takođe smo u saradnji sa udruženjem „Sportins“ izdali prvo izdanje Vodiča za roditelje i decu u kome su priliku da se predstave imale sportske organizacije iz Zrenjanina. U prvom kvartalu smo izdali i interni vodič za administrativno-normativno funkcionisanje sportskih organizacija. Bili smo domaćini i nekoliko edukativnih skupova za sportske stručnjake i stručnjake u sportu koje su držali predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Pokrajinskog zavoda za sport, Fakulteta za sport i turizam, Sportke Akademije – ističe Salapura.

Sportski savez je bio izuzetno aktivan, što se tiče organizacije sportskih manifestacija i promocije sporta?

-U ovoj godini bili smo uključeni u organizaciju brojnih sportskih manifestacija poput Međunarodnog turnira u košarci gde smo ugostili ekipe iz Rima, Zagreba, Barselone, Madrida… Zatim smo bili suorganizatori Vaznesenjske trke na Bagljašu, gde je bilo skoro 1.000 učesnika, zatim bič volej turnira, čiji je promoter naš proslavljeni odbojkaš Vanja Grbić, a po prvi put naš Grad bio je domaćin Sportskih igara mladih. Uz ove manifestacije naš grad bio je odličan domaćin džudo i tekvondo balkanskog prvenstva. Bili smo i suorganizatori humanitarnog turnira u basketu „Podrži život“, kao i 5. Inkluzivnih igara bez granica, zatim Mini Olimpijade Udruženja za pomoć MNRO, uzeli smo smo učešće i u realizaciji „Vrtićijade“, „Trke za srećnije detinjstvo“, a vršili smo i promociju sporta u školi 9. Maj. Spomenimo da smo imali i zapažen nastup na 4. Međunarodnom sajmu sporta u Beogradu, gde smo imali priliku da razmenimo iskustva sa ostalim teritorijalnim savezima, kao i sa visokim funkcionerima Ministarstva omladine i sporta, Sportskog saveza Srbije, nacionalnih granskih saveza. Savez je organizovao akciju gde su sportisti i treneri dobrovoljno davali krv, učestvovali u humanitarnim i promotivnim akcijama, a spomenimo da je i u novogodišnjoj humanitarnoj akciji kićenja jelki u Aviv parku, novogodišnja jelka Sportskog saveza zauzela drugo mesto.

Sa kojim problemima ste se susretali u 2015. godini?

-Ima i stvari sa kojima smo nezadovoljni, pre svega tiču se, mogu slobodno reći, nezainteresovanosti sportskih organizacija za edukaciju, usavršavanje, prihvatanje promena u sistemu sporta. Naravno, ne generalizujem, ima naravno i sportskih organizacija koje rade odlično, i to ne samo u lokalnim okvirima, već i šire. O ovome često pričam i sa predstavnicima sportskih organizacija, i uvek ću pričati. Neophodno je agilno rukovodstvo u sportskim organizacijama koje će neophodna sredstva za funkcionisanje sportskih organizacija pronalaziti i van lokalnog bužeta. Vođenje sportske organizacije ne može biti hobi, jer podrazumeva usklađenost sa preko 20 Zakona i podzakonskih akata i konstantnu edukaciju. Dalje, treneri koji rade u sportskim organizacijama moraju pratiti najnovnije trendove u trenažnoj tehnologiji, posebno u radu sa decom. Veća implementacija nauke u trenažni proces je potreba sa kojom se sve više suočavamo, pre svega iz zdravstvenih razloga.

Najviše zabrinjava rad sa mladima?

-Statistika koju posedujemo, a tiče se broja juniorskih selekcija, koji je u rapidnom opadanju u svim sportskim granama, zabrinjava i upozorava. Ipak, raduje nas činjenica da će u prvom kvartalu ove godine biti usvojen novi Zakon o sportu, koji bi trebao da uvede dodatni red u oblasti sporta, ali se bojim da mnoge organizacije neće biti spremne da ga prate.

U ovoj godini ostaje i žal za neformiranim sportskim odeljenjem?

-Formiranje sportskog odeljenja nije ničiji hir, već aktivnost koja je uvrštena u Strategiju održivog razvoja Grada Zrenjanina i Program razvoja sporta u Zrenjaninu, te se nadamo da su oni koji su prošle godine radili protiv, ove ideje shvatili da je ovo opšti interes i dobra stvar za sport u Zrenjaninu, a posebno za đake sportiste.

 Simo Salapura, generalni sekretar SSGZ

Simo Salapura, generalni sekretar SSGZ

Sa kojim organizacijama imate najbolju saradnju?

-Pored lokalne samouprave koja je prepoznala sport, kao važnu kariku društva, izuzetnu saradnju imamo i sa brojnim privrednim i društvenim subjektima poput Kompanija Dijamant, Gomex, Iron, Persu, Savezom za školski sport, Gradskom organizacijom Crvenog Krsta, Gradskom bibliotekom, medijima, predškolskom Ustanovom, školom 9. Maj, Udruženjem „Suncokret“, Pokrajinskim Zavodom za sport i medicinu sporta, zatim sa Sportskim savezom Vojvodine, ali i sa brojnim istaknutim sportistima i sportskim stručnjacima. Ovom prilikom istakao bih podršku koju Savez ima od strane Upravnog odbora na čijem čelu je Rajko Petrović.

U prošloj godini obradovali su nas brojni sportisti i ekipe. Ova, olimpijska 2016. godina, donosi nove izazove?

 Ne želim ničiji uspeh da umanjim, ali ističem nove superligaše u odbojci, Odbojkašice MD-Zrenjanina i odbojkaše Kleka, zatim svetsku medalju rvača Štefaneka, Prvu medalju sa Evropskih olimpijskih igara za rvača Nemeša, kao i ekipnu titulu rvača „Proletera“. Obradovali su nas i uspesi takmičara Hendi sporta na Olimpijskim igrama Specijalne Olimpijade u Los Anđelesu. Ponosimo se i uspesima na Evropskim i Svetskim takmičenjima naše sugrađanke Ivane Španović, košarkaša Dejana Davidovca, odbojkašice Maje Ognjenović… Kao i brojnim medaljama sa evropskih, balkanskih i državnih prvenstava. U ovoj godini naš grad očekuju brojni izazovi u smislu organizacije završnog kvalifikacionog turnira u rvanju, međunarodnog turnira u rukometu, međunarodnog turnira u košarci, proslavi 60 godina od osvajanja titule košarkaša „Proletera“, Vaznesenjska trka… Što se tiče sportskog saveza godinu počinjemo sa Konkursom za dodelu Nagrada Sportskog saveza, koji treba da se raspiše ovih dana, zatim novim izdanjem almanaha „Zrenjaninski sport 2015“, zatim redovnom Skupštinom… Ideja nam je da od proleća posetimo svaku seosku mesnu zajednicu u kojima ukupno gravitira oko 50.000 naših sugrađana i oko 70 sportskih organizacija. Ova akcija koja nosi naziv „Sportsko-edukativni karavan“ imaće za cilj da u svakoj mesnoj zajednici posetimo školu, sportske kolektivne koji tamo egzistiraju, da organizujemo predavanje, revijalno takmičenje, sastanke sa sportskim kolektivima a sve u cilju unapređenja i promocije sporta – doda je Salapura na kraju razgovora.

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh