I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Sport

In memoriam Sredoje Cigulov – džentlmen sa atletske staze

U Zrenjaninu je u 89. godini preminuo prof fizičkog vaspitanja i atletski trener Sredoje Cigulov.

Rođen je u Melencima 11. decembra 1929. i u tom mestu završio je i osnovnu školu. Službovao je kao učitelj u raznim mestima, a u lepom sećanju ostala mu je Tuzla što je često pominjao. Uz nesebičnu podršku svoje porodice nastavio je usavršavanje pa je završio i za profesora fizičkog vaspitanja. U OŠ „Žarko Zrenjanin “ radio je punih 30 godina, praktično do penzionisanja. Bio je jedan od nekoliko najpoznatijih i najomiljenijih profesora u gradu, a svi su ga znali pod nadimkom „Cvika“.

Nastojao je da u svakom detetu probudi želju za sportom pa je tako na časovima praktikovao više sportova ali mu je atletika bila sport broj jedan. U Atletskom klubu „Proleter“ radio je u nekoliko navrata, prvi put od 1964. do 1972. godine. i od sredine osamdesetih godina prošlog veka do 1991. godine. Oni koji su ga poznavali kažu da jeste bio strog ali principijelan i zbog toga i omiljen. Bio je oštar protivnik dopinga i zagovornik lepog, džentlmenskog ponašanja i na sportskom terenu i van njega. Atletiku je, kako kažu oni koji su ga poznavali, smatrao  ne samo sportom već nečim što treba da bude najlepša epizoda onoga ko se njom bavi, epizoda iz koje će izaći bolji, odgovorniji ljudi na koje će on kao profesor biti ponosan.

PerSu marketi

Prof Cigulov imao je običaj da zakaže ranojutarnji trening 1. januara ili na slične datume posle velikih slavlja. Po svežini, spremnosti  i stanju  u kom bi sportista došao na trening (ako bi uopšte došao) procenjivao je ko je koliko „zagrizao“ za atletiku, a na osnovu toga ih je i savetovao. 

Kao trener je iznedrio nekoliko velikih atletskih imena: Snežana Vujatov koja i danas drži rekord kluba od 55 sekundi u trci na 400 metara, Tomica Popetru koji je kasnije postao izuzetan trener, Andrija Đarmati sjajni trkač na 110 metara s preponama,  Tanja Cvejić (Popov), Zlatomir Popov, Mladen Grujić, Srđan Radovančev,  trenirao je kasnih osamdesetih i Mirjanu Grujić, Draganu Popović, Sanju Vasić,   Danijelu Đukanović, Jasnu Stanivuk,  sjajnu sprinterku Gordanu Zjajić (12,12 na 100 metara). One i Nataša Ristić, Rozalija Nađ i Danica Živanov činile su  ekipu koja je u SFRJ osvojila drugo mesto na državnom prvenstvu. Pet godina je bio savezni trener.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Oni koji su nešto postigli u sportu ili koji su i sami postali nastavnici fizičkog vaspitanja u njemu su imali veliki uzor, podstrek i primer kako treba raditi sa decom, kolegama, ne uvrediti i ne posvađati se ni sa kim ali jasno se držati svojih principa.

Snežana Vujatov i prof Sredoje Cigulov

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh