I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Sport

Dr Milorad Dokmanac: Devojke su borbenije od muškaraca

Na Svetskom kadetskom prvenstvu u rvanju, sinoć u Kristalnoj dvorani, na programu je bilo žensko rvanje. Publika je mogla da vidi izuzetno interesantne borbe, a zlatne medalje su osvojile dve Japanke, zatim Ruskinja, Ukrajinka i Kazahstanka. 

zensko rvanje

– Žensko rvanje je u svetu dosta razvijeno. Prvo Svetsko prvenstvo je održano 1982. godine, a mi smo počeli da radimo sa devojkama tek krajem devedesetih.  U početku smo krenuli lošim putem, jer smo se bazirali na radu sa devojkama koje su već trenirale džudo. Međutim, to su ipak dva različita sporta, kao plivanje i vaterpolo- kaže generalni sekretar RSS Dr Milorad Dokmanac. 

Ipak ranije je bilo dobrih rezultata?

I Taxi Zrenjanin

Prošlo je već petnaestak godina kako razvijamo žensko rvanje. Imali smo i dve kadetske i jednu juniorsku medalju na velikim takmičenjima, koje je osvojila Una Tuba, ali bih ja to nazvao „pozitivnim incidentom“. Ona je izuzetan potencijal. Trenira džudo od malih nogu i uz malu transformaciju uspela je da napravi rezultat, ali u poslednje dve godine, u juniorskoj konkurenciji, to ne prolazi. 

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Kakva je strategija razvoja ženskog rvanja?

– U ponedeljak smo imali skupštninu Rvačkog saveza Srbije. Doneli smo strategiju razvoja ženskog rvanja do 2020. godina. Akcenat je na klubove, da počnu da rade sa pionirkama, da organizuju žensko rvanje, da vode devojke na internacionalne turnire… Kroz jednu selekciju da naprave takmičarke za Evropska i Svetska prvenstva. Ranije smo imali obrnut put. Išli smo na EP i SP, a u klubovima nismo stvarali nikakvu bazu. To nije dalo rezultat i zato moramo sada ići korak po korak.

Žensko rvanje je dobilo još veći značaj na OI u Riju?

– Olimpijski komitet je u svim sportovima krenuo sa pričom jednakosti muškaraca i žena u svim sportovima. Žensko rvanje je na programu Olimpijskih igara od Atine 2004. godine. Predsednik FILA Lalović je nedavno dogovorio sa MOK – om da na Olimpijadi u Riju bude šest težinskih kategorija u ženskom rvanju, a ranije je bilo samo četiri. Na taj način je pružena ruka jednakosti ženskom rvanju i na nama je da pratimo svetske tokove.

NA SP za kadete u Zrenjaninu sinoć je publika mogla da prati zanimljive borbe. Kako vi ocenjujete zalaganje  devojaka na strunjači?

– Devojke su mnogo borbenije od muškaraca. To je moj utisak, ja pratim evropska i svetska takmičenja i mogu da kažem da su požrtvovanije od muškaraca i da su veliki borci. Naravno, muškarci „odskaču“ što se tiče snage i tehnike, ali koliko su devojke borbene vidi se i na ovom Svetskom kadetskom prvenstvu u Zrenjaninu istakao je Dokmanac.

 

U Kristalnoj dvorani su i danas na programu borbe u ženskom ravnju. Eliminacije su  od 14 do 19 časova, a borbe za medalje do 19 časova i 30 minuta.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh