I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Sport

Dr Feelgood o zdravoj ishrani: „Umerenost, a ne robija“

Dr Saša Plećević, poznatiji kao Dr Feelgood, održao je sinoć u hotelu „Vojvodina“ predavanje na temu vežbanja i zdrave ishrane. Posetioci, među kojima je bilo i njegovih kolega lekara, pažljivo su slušali svaku reč čoveka koji je napravio pravu fitnes revoluciju u Srbiji.

Dr Feelgood sa delom posetilaca predavanja

Dr Feelgood sa posetocima predavanja

Centralna tema predavanja je bila zdrava ishrana. Dr Plećević je naglasio da je veliki protivnik izgladnjivanja i raznih „tematskih“ dijeta, koje usporavaju metabolizam i ubrzavaju proces starenja. Efekti takvog izgladnjivanja su kratkog veka i mogu ozbiljno da naruše zdravlje.

– Umerenost, a ne robija – slikovito ističe Dr Feelgood, kada je u pitanju držanje dijete. – Zaboravite dijete i promenite filozofiju ishrane. Godina ima 365 dana. Hajde da 250 dana vodimo računa o ishrani, a 115 da se opustimo. To možemo uraditi na sledeći način – 2 dana vodimo računa, a 1 dan ne. U tim danima kada ne vodimo računa možemo sebi dozvolitičokoladu ili sladoled, ali ipak je važno da ne unosimo više kalorija nego što ih potrošimo. 

PerSu marketi

Takođe, važno je svakoga dana unositi 5 obroka i izbeći „4 bele smrti“ – so, šećer, belo brašno i masnu hranu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Važno je jesti voće, ali je isto tako važno izbegavati ga pre i posle jela, kao i uveče. Voće treba jesti za užinu, između glavnih obroka. Treba unositi 2 – 2,5 litre tečnosti dnevno. Izbegavamo tečnosti koje su slane, slatke, masne i gazirane. Ne unosimo tečnost za vreme jela i neposredno posle jela. Od alkohola je dozvoljeno samo vino i to jedna ili dve čaše dnevno. 

Pravilan način ishrane i zdrava fizička aktivnost mogu da zamene mnoge lekove. Ne postoji lek koji može da zameni zdravu ishranu ili zdravu fizičku aktivnost.

–  Većina ljudi je svesna značaja fizičke aktivnosti u svakodnevnom životu. Međutim, malo njih zaista zna četiri bitne stvari: šta da treniraju, kojim intenzitetom, koliko dugo treba da traje trening i koliko puta nedeljno. To za posledicu ima nepravilnu fizičku aktivnost koja može više da naškodi telu, nego da mu pomogne. Ako je preterana, dovodi vas u opasnost. Ako je slaba, nećete videti efekte. Zato je veoma važno da ona bude umerena, redovna i individualno programirana – rekao je Dr Plećević.

„JOCA I BORA SU NAJBOLJI“

– Fitnes centri „Dr Feelgood“ postoje u 12 gradova širom Srbije. Moram da naglasim da najbolju saradnju imam sa trenerima iz Zrenjanina, Jocom i Borom, kao i sa Jankom koji je iz Zrenjanina, ali radi u našem fitnes centru u Novom Sadu – istakao je Dr Plećević.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh