I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Sport

Dr Feelgood o zdravoj ishrani: „Umerenost, a ne robija“

Dr Saša Plećević, poznatiji kao Dr Feelgood, održao je sinoć u hotelu „Vojvodina“ predavanje na temu vežbanja i zdrave ishrane. Posetioci, među kojima je bilo i njegovih kolega lekara, pažljivo su slušali svaku reč čoveka koji je napravio pravu fitnes revoluciju u Srbiji.

Dr Feelgood sa delom posetilaca predavanja

Dr Feelgood sa posetocima predavanja

Centralna tema predavanja je bila zdrava ishrana. Dr Plećević je naglasio da je veliki protivnik izgladnjivanja i raznih „tematskih“ dijeta, koje usporavaju metabolizam i ubrzavaju proces starenja. Efekti takvog izgladnjivanja su kratkog veka i mogu ozbiljno da naruše zdravlje.

– Umerenost, a ne robija – slikovito ističe Dr Feelgood, kada je u pitanju držanje dijete. – Zaboravite dijete i promenite filozofiju ishrane. Godina ima 365 dana. Hajde da 250 dana vodimo računa o ishrani, a 115 da se opustimo. To možemo uraditi na sledeći način – 2 dana vodimo računa, a 1 dan ne. U tim danima kada ne vodimo računa možemo sebi dozvolitičokoladu ili sladoled, ali ipak je važno da ne unosimo više kalorija nego što ih potrošimo. 

I Taxi Zrenjanin

Takođe, važno je svakoga dana unositi 5 obroka i izbeći „4 bele smrti“ – so, šećer, belo brašno i masnu hranu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Važno je jesti voće, ali je isto tako važno izbegavati ga pre i posle jela, kao i uveče. Voće treba jesti za užinu, između glavnih obroka. Treba unositi 2 – 2,5 litre tečnosti dnevno. Izbegavamo tečnosti koje su slane, slatke, masne i gazirane. Ne unosimo tečnost za vreme jela i neposredno posle jela. Od alkohola je dozvoljeno samo vino i to jedna ili dve čaše dnevno. 

Pravilan način ishrane i zdrava fizička aktivnost mogu da zamene mnoge lekove. Ne postoji lek koji može da zameni zdravu ishranu ili zdravu fizičku aktivnost.

–  Većina ljudi je svesna značaja fizičke aktivnosti u svakodnevnom životu. Međutim, malo njih zaista zna četiri bitne stvari: šta da treniraju, kojim intenzitetom, koliko dugo treba da traje trening i koliko puta nedeljno. To za posledicu ima nepravilnu fizičku aktivnost koja može više da naškodi telu, nego da mu pomogne. Ako je preterana, dovodi vas u opasnost. Ako je slaba, nećete videti efekte. Zato je veoma važno da ona bude umerena, redovna i individualno programirana – rekao je Dr Plećević.

„JOCA I BORA SU NAJBOLJI“

– Fitnes centri „Dr Feelgood“ postoje u 12 gradova širom Srbije. Moram da naglasim da najbolju saradnju imam sa trenerima iz Zrenjanina, Jocom i Borom, kao i sa Jankom koji je iz Zrenjanina, ali radi u našem fitnes centru u Novom Sadu – istakao je Dr Plećević.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam sve vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh