I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Dobre Vesti našeg grada

Darko Prokin – stunt kao deo života

Zrenjaninca Darka Prokina možda ste videli ili bolje reći čuli, prolazeći u popodnevnim časovima pored platoa kod Nove hale sportova. Ovaj naš sugrađanin jedan je od retkih u Srbiji koji se bavi stuntom, akrobatskom vrstom motociklizma, koju na pomenutom platou trenira kada god mu to obaveze dozvoljavaju. Zvuk motora  kojim izvodi svakojake vratolomije odzvanja tada od stadiona u Karađorđevom parku pa do bivše fabrike šešira.

– Bavim se motorima praktično otkad znam za sebe – kaže Darko započinjući  priču sa nama. Motorima su se bavili još moj pradeda i deda, otac, stric i evo sada i ja, tako da nam je benzin u krvi. Prvi put sam ovaj vid vožnje video od jednog dečka u Batajnici i to me je tada motivisalo da se i ja time bavim. Pre toga sam 7 godina vozio motokros, a od nedavno se bavim stuntom. Prvo sam vozio skuter Yamahu Slider, potom sam povećao kubikažu i vozio sam Malagutija. Sada mi je u planu da pređem na 600 ccm i u tu svrhu već sam kupio Kawasaki ZX 6R na kom moja ekipa i ja vršimo modifikacije kako bi bio spreman za ovu vrstu vožnje. Fazone uglavnom skidamo sa interneta, nešto probamo i sami, nešto je plod moje inspiracije, a dosta toga «skinemo» kada odemo na takmičenja. Na primer na takmičenjima u Mađarskoj gde je ovaj sport dosta razvijen, najviše smo i naučili. U Mađarskoj sam ostvario i svoje najveće uspehe dosada, osvojivši jednom srebrnu, a jednom bronzanu medalju. Na treniranje dnevno potrošim oko sat i po vremena i oko 5 litara goriva. Svakako da privlačim pažnju prolaznika i prolaznica – kaže Darko kroz smeh – ali nije mi to ovde prioritet, nego da se što bolje pripremim .

Iako mnoge stvari u motociklizmu zavise od konjskih snaga i pripremljenosti same mašine, izuzetno je važna fizička spremnost samog vozača. Tako otkrivamo da Darko često diže tegove, vozi sobni bicikl ili jednostavno joggira. – Dosta opterećenja trpim na nogama tokom izvođenja tačke, a veoma je bitno da budem i odlično razgiban –  dodaje junak naše priče. Tokom tačke je važna koncentracija, savršeno balansiranje kao i da nikako ne spustim nogu na tlo jer tako gubim najviše poena.

Neizostavno pitanje je naravno koliko je ovaj sport skup?  – Kada se već nekako skupe pare da kupiš sam motocikl, onda tek kreću troškovi. Redovno održavanje, rezervni delovi, gorivo, odlasci na takmičenja tek su deo tih problema, a cifra vrlo pređe i cenu samog motora. Međutim kod nas kao i uvek važi parola «Snađi se!», pa tako često uskaču prijatelji, rodbina, umesto originalnih delova nešto «nabudžimo» itd. Stric je zadužen za mašinsku obradu delova, uglavnom nekako idemo napred – završio je stunter svoju ispovest.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Darko Prokin je, osim što je jedan od retkih stunt vozača u Srbiji,  za sada i jedini koji ide na međunarodna takmičenja. Gledajući njegove tačke pomislili smo da će, ukoliko se ne vine u svetske visine u ovom sportu – sa sigurnošću naći angažman kao kaskader u nekom akcionom filmu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh