I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Dobre Vesti našeg grada

Darko Prokin – stunt kao deo života

Zrenjaninca Darka Prokina možda ste videli ili bolje reći čuli, prolazeći u popodnevnim časovima pored platoa kod Nove hale sportova. Ovaj naš sugrađanin jedan je od retkih u Srbiji koji se bavi stuntom, akrobatskom vrstom motociklizma, koju na pomenutom platou trenira kada god mu to obaveze dozvoljavaju. Zvuk motora  kojim izvodi svakojake vratolomije odzvanja tada od stadiona u Karađorđevom parku pa do bivše fabrike šešira.

– Bavim se motorima praktično otkad znam za sebe – kaže Darko započinjući  priču sa nama. Motorima su se bavili još moj pradeda i deda, otac, stric i evo sada i ja, tako da nam je benzin u krvi. Prvi put sam ovaj vid vožnje video od jednog dečka u Batajnici i to me je tada motivisalo da se i ja time bavim. Pre toga sam 7 godina vozio motokros, a od nedavno se bavim stuntom. Prvo sam vozio skuter Yamahu Slider, potom sam povećao kubikažu i vozio sam Malagutija. Sada mi je u planu da pređem na 600 ccm i u tu svrhu već sam kupio Kawasaki ZX 6R na kom moja ekipa i ja vršimo modifikacije kako bi bio spreman za ovu vrstu vožnje. Fazone uglavnom skidamo sa interneta, nešto probamo i sami, nešto je plod moje inspiracije, a dosta toga «skinemo» kada odemo na takmičenja. Na primer na takmičenjima u Mađarskoj gde je ovaj sport dosta razvijen, najviše smo i naučili. U Mađarskoj sam ostvario i svoje najveće uspehe dosada, osvojivši jednom srebrnu, a jednom bronzanu medalju. Na treniranje dnevno potrošim oko sat i po vremena i oko 5 litara goriva. Svakako da privlačim pažnju prolaznika i prolaznica – kaže Darko kroz smeh – ali nije mi to ovde prioritet, nego da se što bolje pripremim .

Iako mnoge stvari u motociklizmu zavise od konjskih snaga i pripremljenosti same mašine, izuzetno je važna fizička spremnost samog vozača. Tako otkrivamo da Darko često diže tegove, vozi sobni bicikl ili jednostavno joggira. – Dosta opterećenja trpim na nogama tokom izvođenja tačke, a veoma je bitno da budem i odlično razgiban –  dodaje junak naše priče. Tokom tačke je važna koncentracija, savršeno balansiranje kao i da nikako ne spustim nogu na tlo jer tako gubim najviše poena.

Neizostavno pitanje je naravno koliko je ovaj sport skup?  – Kada se već nekako skupe pare da kupiš sam motocikl, onda tek kreću troškovi. Redovno održavanje, rezervni delovi, gorivo, odlasci na takmičenja tek su deo tih problema, a cifra vrlo pređe i cenu samog motora. Međutim kod nas kao i uvek važi parola «Snađi se!», pa tako često uskaču prijatelji, rodbina, umesto originalnih delova nešto «nabudžimo» itd. Stric je zadužen za mašinsku obradu delova, uglavnom nekako idemo napred – završio je stunter svoju ispovest.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Darko Prokin je, osim što je jedan od retkih stunt vozača u Srbiji,  za sada i jedini koji ide na međunarodna takmičenja. Gledajući njegove tačke pomislili smo da će, ukoliko se ne vine u svetske visine u ovom sportu – sa sigurnošću naći angažman kao kaskader u nekom akcionom filmu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh