I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Sport

Darko Krsman – najbolji kondicioni trener u međunarodnim okvirima (VIDEO)

Darko Krsman, kondicioni trener iz Orlovata, proglašen je od strane Međunarodnog instituta za snagu i kondiciju u 2020. godini.

Mladi i ambiciozni trener, sa stalnom adresom u Novom Sadu, često dolazi u Zrenjanin iz dva razloga – odavde mu je supruga, a drugi razlog je vezan za posao, jer sa njim sarađuje veliki broj sportista, među kojima prednjače košarkaši. Sreli smo ga u Fitness centru Wonder Gym, gde je takođe čest gost:

– Ovo priznanje je veoma laskavo, a ja sam ga dobio na osnovu svojih dostignuća u svetu sporta i na osnovu naučnih radova, koje sam napisao. Ovaj Institut se nalazi u Italiji, ali je na svetskom glasu i ima preko 500 studenata iz svih krajeva sveta – kaže Darko Krsman na početku razgovora.

I Taxi Zrenjanin

On je radio kao kondicioni trener u KK Vojvodina i doprineo da tim iz Novog Sada posle desetak godina provedenih u Drugoj ligi uđe u KLS ligu i najviši rang.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Tamo sam upoznao Stefana Stojačića, koji je inače rodom iz Zrenjanina. On me je pozvao da pređem na 3 x 3 basket, gde i danas radim. To me je zainteresovalo, zato što nisu postojala istraživanja na temu 3 x 3 basketa. Bio mi je izazov da iskoristim svoje prethodno iskustvo i stečeno znanje i implementiram u taj sport.

Ekipa Limana je sa Darkom Krsmanom je postala prvak Sveta, a Stefan Stojačić je bio MVP cele Lige za 2017. godinu.

– Naša imena smo postavili na mapu svetskog basketa 3 x 3, koji će ovog leta postati olimpijski sport u Tokiju.

Uloga kondicionog trenera je sve značajnija u sportu.

– U košarci je svojevremeno smanjeno trajanje napada sa 30 na 24 sekunde. Igra je mnogo brža i atraktivnija, a samim tim je i uloga kondicionog trenera značajnija. Takođe, rukomet je uveo brzi centar, a i mnogi drugi sportovi su ubrzali igru. U Srbiji se, na žalost, ne ulaže dovoljno u sportsku nauku. Ako pogledamo Ameriku, njihovi sportisti su fizički najdominantniji, a to nije slučajno. Oni imaju neverovatna ulaganja u sportsku nauku.

Darko Krsman je nedavno dobio poziv upravo iz Amerike, iz koledž tima Kansas City Jayhawks.

– Zvali su me iz njihove laboratorije za sportsku nauku. Mnogo su napredniji od nas u tom pogledu, ali ja i kolege se takođe trudimo da unapredimo našu struku.

Naš sagovornik je radio i na Filipinima, gde je pripremao njihovu košarkašku reprezentaciju za Olimpijske igre.

– Oni su još uvek, na žalost, zatvoreni u svojoj državi zbog pandemije. Ne mogu ni da uđu, ni da izađu. Nadam se da će uskoro otvoriti granice i da će Filipinci uspeti da se što bolje pripreme za Olimpijadu.

Lepe uspomene sa Filipina

Na Filipinima je boravio sa suprugom, koja je inače iz Zrenjanina

Darkov dečački san je rad u NBA.

– Postoji neka komunikacija sa NBA, ali i Amerika je zatvorena zbog pandemije. Velika želja mi je da odem tamo i vidim kako oni rade, jer su vodeći u mojoj oblasti.

Rad sa reprezentacijom Kine u basketu 3 x 3

Krsman je pored košarkaške reprezentacije Filipina radio i sa reprezentacijom Kine 3 x 3, a sa reprezentacijom Srbije u basketu 3 x 3 i košarci 5 x 5 još uvek radi. To su sve reprezentacije, koje će igrati na Olimpijskim igrama u Tokiju!

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh