I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • agencija dane
Sport

Ajredin Ajeti osvojio bronzu u pankrationu na Evropskom prvenstvu u Zrenjaninu

Zrenjanin je protekle nedelje bio domaćin Evropskog prvenstva u neolimpijskim disciplinama rvanja (pankration, belt wrestling).

Ajredi Ajeti (u crnom) na postolju za 3. mesto

Odlični domaćini ovog takmičenja bili su Rvački klub Proleter i Rvački savez Srbije. Reprezentacija Srbije je na ovom takmičenju osvojila je 11 medalja, a jedna bronzana medalja ostaje u Zrenjaninu.

U sastavu reprezentacije Srbije našao se član SBU Borac, Ajredin Ajeti, koji se nadmetao u disciplinama Pankrationa. U disciplini Pankration Athlima do 77 kg nije uspeo da dođe do medalje, dok je u disciplini Palaismata u timu sa Nenadom Belencanom stigao do bronzane medalje. Na žalost. zbog povrede nije mogao nastaviti takmičenje u drugim disciplinama.

I Taxi Zrenjanin

Tokom šampionata mogle su se videti odlične borbe reprezentativaca Rusije, Ukrajine, Moldavije, Belorusije, Litvanije, Azerbejdžana..

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Pankration je bio prva slobodna borba na starogrčkim antičkim Igrama 648. godine pre nove ere. Najpoznatiji borac bio je Teagenes iz Tasosa, zanimljivo je da je čuveni Platon bio dva puta pobednik!

Slike sa takmicenja preuzete sa portala u Klinču.

Mala istorija Pankrationa

Pankration je sportska disciplina koja predstavlja sam koren današnjeg MMA.Pankration ili Pankracija, tj. sveopšta borba na grčkom jeziku, jeste borilačka veština, koja se javila na starogrčkim antičkim Igrama. Za osnivača ovog sporta se smatra Tezej, grčki legendarni junak. Postoji legenda, koja kaže da je pankration uz vojsku Aleksandra Velikog stigao u Indiju, gde je pokrenuo tamnošnje borilačke veštine, a samim tim i današnje istočnjačke veštine poput kung fua i karatea.

Pankration je bio kombinacija rvanja i boksa. Uključeni su bili i udarci nogama, tako da je iz današnjeg ugla ovakav način borenja bio pravi reprezent pomešanih borilačkih veština. Samo rvanje i pesničenje su vrsta tehnike koju danas nazivamo „ground and pound“ i koja je neizostavni deo svakogMMA treninga. Borbe su se odvijale bez dodatne zaštite i bez rukavica.

Pobeda se dobijala na tri načina, nokautom, predajom ili smrću protivnika.

 

  • Divider

  • Divider
Na vrh