I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Sport

Bogat oktanski vikend: „Napumpane“ fiće, usijane kočnice i škripa guma

Autoslalom je disciplina koja je svakoga dana u Srbiji sve popularnija, kako u pogledu takmičara, tako i u pogledu publike, a dokaz za to je i trka održana u Zrenjaninu, na Bagljašu.

Organizator trke je Automobilsko sportsko udruženje “Racing Tribe” – “nGage Racing” iz Beograda, uz pokroviteljstvo Grada Zrenjanina i suorganizaciju AMK „Petrovgrad“. Znak za start takmičenja simbolično je zastavicom dao pomoćnik gradonačelnika, Simo Salapura.

Staza je duga nešto više od dva kilometra, a podrazumevala je startnu ravninu, oštro skretanje kod obilaznice i slalom između čunjeva, koji je bio i najatraktivniji deo za publiku.

Fordomanija

Takmičenje je održano u 3 grupe, u 11 klasa. Među automobilima je bilo različitih modela, među kojima su mnogi imali izmenjene performanse. Najviše pažnje su izazvale „napumpane“ fiće, koje su velikom brzinom „sekle“ oštru krivinu i sa lakoćom prolazile između čunjeva.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

PEHARI ZA BRAČNI PAR IZ PULE

Među takmičarima, sreli smo i bračni par iz Pule, Nenada Damariju i njegovu suprugu Ivu. Kuriozitet je da su oboje osvojili pehare.

– Lepo nam je bilo danas u Zrenjaninu. Ja sam ukupno prvi u generalnom plasmanu, a supruga je treća u generalnom plasmanu, a prva u ženskoj konkurenciji – rekao je Nenad Damarija.

– Prošle godine smo prvi put bili na takmičenju u Srbiji. Ova staza je bila izuzetno dobra i sigurno ćemo doći i sledeće godine u Zrenjanin – rekla je Iva Damarija.

Iva i Nenad Damarija

2. VELIKA NAGRADA BANATA

Autoslalom takmičenje “Nagrada Banata – Autoslalom Zrenjanin” prvi put je održano prošle godine, na licenciranoj stazi na delu obilaznice oko Zrenjanina i sa startom na kraju Železničke ulice, a dužina staze iznosi 2.180 metara. Održavaju se tri vožnje, od kojih se boduju rezultati iz najbolje dve, a vozači imaju i dve trening vožnje.

– Učestvovalo je 67 takmičara iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Trka se bodovala i za Centralnoevropski šampionat. Svi učesnici su manje – više uspešno svi završili trke, nije bilo većih incidenata. Imali smo četiri dame, na šta smo posebno ponosni. Svi su pohvalili konfiguraciju staze, koja je održana na obilaznici oko Zrenjanina. S obzirom da je to ravan i širok put, morali smo da se koristimo čunjevima, šikanama i kapijama, kako bi stazu učinili interesantnijom – rekao je organizator, Uroš Simić iz nGage Racing tima.

Autoslalom je relativno nova automobilska takmičarska disciplina koja doživljava veliku ekspanziju u Evropi. Svetska automobilska federacija (FIA) autoslalom prepoznaje kao disciplinu jednake važnosti kao i reli, kružne i brdske trke. Sportski auto i karting savez Srbije (SAKSS) već petu godinu organizuje nacionalni šampionat u autoslalomu.

ŽENE SE BORILE RAVNOPRAVNO SA MUŠKARCIMA

Od ukupno 67 učesnika, takmičile su se i 4 žene.

– Ovo mi je druga trka, koja se boduje za šampionat. Danas sam se super snašla, s obzirom da vozim u jakoj klasi, gde je velika konkurencija. Vozim u konkurenciji sa muškarcima, koji imaju duplo jače automobile od mene, ali sam ipak završila na 4. ili 5. mestu – rekla je dvadesetogodišnja Nevena Kostadinović iz Mladenovca.

SVI MOGU DA UČESTVUJU

Najveća prednost ove discipline u poređenju sa drugim je to što autoslalom pruža priliku svakome da, bez obzira na znanje i vozilo, učestvuje u šampionatu i trka se sa drugima. Pruža uzbuđenje trkanja uz najviši nivo bezbednosti. Na autoslalomu može da učestvuje svako ko ima vozačku dozvolu i bilo kakav auto.

Sve rezultate Nagrade Banata 2019 – 2. autoslaloma Zrenjanina možete videti OVDE.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh