I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Najnovije vesti

Arkadij Vjačanin: Naučiću „Bože pravde“

Svetski rekorder na 200 metara leđnim stilom u malim bazenim, Rus Arkadij Vjačanin, pre pet dana je zvanično postao državljanin Srbije. Danas je na Gradskom bazenu u Zrenjaninu održao trening, posle kojeg je upriličeno druženje sa predstavnicima medija.

Srbija do Rija: Arkadij Vjačanin na Gradskom bazenu u Zrenjaninu

Srbija do Rija: Arkadij Vjačanin na Gradskom bazenu u Zrenjaninu

Tridesetogodišnji Vjačanin je svetski rekorder u malim bazenima i osvajač dve bronze na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, na 100 i 200 leđno. On je osvojio i tri zlatne medalje na šampionatu Evrope u Budimpešti 2006. godine, na 100 i 200 leđno, na 4 x 100 mesovito, kao i u štafeti na EP u Ajndhovenu 2008.

– Plivački savez Srbije je bio zainteresovan da mi obezbedi državljanstvo. Sve je brzo završeno, za samo četiri meseca. To je jedan od glavnih razloga zašto sam se odlučio za Srbiju, ali moram da naglasim, da je mnogo uticao i moj dolazak u Zrenjanin na „Veliku nagradu Srbije“, u novembru prošle godine. Tada se stvorio prijateljski odnos sa ljudima iz Plivačkog kluba Proleter i to je mnogo uticalo na konačnu odluku – ističe Vjačanin.

PerSu marketi

Koliko si zadovoljan uslovima za treninge u Srbiji?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Proveo sam mesec dana u Zrenjaninu. Bazen je odličan. Zadovoljan sam treninzima koje sam imao ovde, kao i atmosferom u klubu. Povremeno sam išao do Beograda, da bih trenirao u pedesetmetarskom bazenu. Šteta što Zrenjanin nema olimpijski bazen, ali se nadam da će u budućnosti imati.

Arkadij u razgovoru sa predsednikom PSS, Draganom Radosavom

Arkadij u razgovoru sa predsednikom PSS, Draganom Radosavom

ŠOPSKA SALATA I „KARAĐORĐEVA“

Da li je srpski jezik težak?

– Ruski i srpski su srodni jezici, tako da nemam problema u snalaženju. Znam da kažem „Zdravo“, „Kako si?“ i znam imena nekih srpskih jela – „šopska salata“, „pileća supa“ i “ Karađorđeva šnicla“ – na solidnom srpskom ređa poznati plivač.

 Da li si zalečio povredu noge?

 – Povreda je stvar prošlosti. Treniram normalno i nadam se da ću opravdati očekivanja kolega iz reprezentacije i Plivačkog saveza Srbije.

Koji je tvoj glavni cilj kao reprezentativcu Srbije?

Moj glavni cilj su Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine. Pre toga, imamo Evropsko prvenstvo, aprila 2016. godine. Nadam se da ću na tim takmičenjima ostvariti svoja najbolja vremena.

Svi se nadamo da ćeš se na Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama popeti na pobedničko postolje. Da li znaš srpsku himnu?

– Slušao sam srpsku himnu na you tube. Znam da se zove „Bože pravde“. Naučiću reči – uz osmeh kaže Rus sa srpskim državljanstvom.

ZRENJANIN JE EVROPA

– Zrenjanin mi se kao grad veoma dopada. Generalno, volim male gradove. Lepši mi je i od Beograda. Izgleda „evropskije“, dok je arhitektura u glavnom gradu Srbije pod uticajem različitih kultura – kaže Vjačanin.

Vjačaninu prija zrenjaninska voda

Vjačaninu prija zrenjaninska voda

Generalni sekretar PK Proleter, Dragan Jocić, kaže da je Arkadij bio u pregovorima za državljanstvo sa Španijom, Nemačkom i Francuskom, ali je na kraju ipak stigao na Balkan.

– Mi smo stupili sa njim u kontakt prošle godine, mesec dana pre „Velike nagrade Srbije“, koja je održana u novembru, u Zrenjaninu. Ponudili smo da mu platimo avionsku kartu, jer je već dolazio u Italiju na jedan miting. Bio je glavna zvezda takmičenja u Zrenjaninu i tu su počeli pregovori. On nije ništa tražio, osim državljanstva, kako bi nastupio na Olimpijskim igrama. Mi smo kontaktirali Ministarstvo sporta i oni su urgirali kod Vlade Republike Srbije i MUP – a. Ovim putem se svima zahvaljujem – ističe Jocić.

Arkadij sa delom ekipe PK Proleter i trenerima Jocićem i Radišićem

Arkadij sa delom ekipe PK Proleter i trenerima Jocićem i Radišićem

STPENDIJA PO ISTOM KRITERIJUMU

Jocić dodaje da Vjačanin nije imao posebne zahteve, ni prema PSS, ni prema PK Proleter, čiji je od nedavno član.

– S obzirom da je PSS – u ukinut budžet, on nikakve pare od Saveza ne dobija. Od Proletera ima stipendiju prema kriterijumima, koji važe i za sve ostale plivače u klubu. To znači da ima istu stipendiju kao Ivan Lenđer. Što se tiče njegovog boravka u Srbiji, mi smo platili njegov boravak, što u Beogradu, što u Zrenjaninu. On će sada otputovati u Ameriku, gde će nastaviti sa pripremama. Taj deo mi ne finansiramo. Njegov naredni dolazak je u junu. Naravno, platićeno avionsku kartu – jasan je Jocić.

Predsednik PSS, Dragan Radosav, ističe da je Srbija dobila veliko pojačanje u vidu Arkadija Vjačanina.

– Ovo je obostrana saradnja. Srbija je dala Arkadiju državljanstvo i na taj način će mu pomoći da nastupi na velikim takmičenjima. On će svojim rezultatima pomoći da Srbija ima što bolji imidž u svetu. On će posebno pomoći reprezentaciji i nastupom u štafeti, koja može da osvoji medalju na najvećim takmičenjima. On će plivati leđno, Čaba Silađi prsno, Ivan Lenđer delfin i na kraju, kao jagoda na šlagu, Velimir Stjepanović kraul- kaže Radosav.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh