I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Sport

Ajredin Ajeti debitovao u target sprintu, Mateja Rackov dovodi novi sport u Zrenjanin

Međunarodni turnir, četvrti po redu, u novoj streljačkoj disciplini target sprint, održan je u subotu, 18. avgusta 2018. na novosadskom strelištu, u organizaciji Sportskog kluba „Biatlon“ iz Novog Sada, čiji je predsednik Zrenjaninac Mateja Rackov.

Na ovom turniru takmičio se i poznati zrenjaninski multitalentovani sportista Ajredin Ajeti, koji je debitovao u ovoj sportskoj disciplini, dodavši je na dugačku listu borilačkih i atletskih sportova, u kojima se uspešno takmiči.

Na turniru su se, u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, takmičile sportistkinje i sportisti iz srpskih i mađarskih klubova u disciplinama juniori/juniorke i seniori/seniorke individual i miks trke u te dve starosne kategorije sa mešovitim žensko – muškim parovima.

Fordomanija

Ova dinamična kombinacija kros trčanja i gađanja iz vazdušne puške u stojećem stavu u odgovarajuće mete (tri kruga od po 400m trčanja između kojih su dva gađanja vazdušnom puškom u metu na rastojanju od 10m) postaje sve interesantnija mlađim takmičarima, upravo zbog kombinacije sportova potpuno različitog karaktera.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Objedinjena dinamika sprint trčanja i staloženost, smirenost i preciznost koju zahteva streljaštvo, veliki su izazov za takmičare. Velika popularnost zimskog i letnjeg biatlona u svetu dobar su osnov za popularizaciju ove nove discipline Međunarodne streljačke federacije (ISSF) – rekao je Mateja Rackov, Zrenjaninac koji je inače član i Streljačke družine Bečkerek 1880 i veoma uspešan strelac.

Kod nas, već nekoliko godina klubovi iz Novog Sada (SK Biatlon), Beograda (SK Crvena zvezda), Stare Pazove (SD Jedinstvo) i Sremskih Karlovaca (SD Stražilovo) spremaju takmičare za međunarodna takmičenja (od turnira do svetskih kupova i Svetskog prvenstva).

– To rade sa dosta uspeha, jer na svakom međunarodnom takmičenju srpski takmičari i takmičarke ulaze u finala, a pod stručnim vodstvom Miroslava Šegrta, koji je i glavni propagator target sprinta u Srbiji.

ISSF je 2017. godine organizovala prvo Svetsko prvenstvo u target sprintu u Zulu u Nemačkoj, na kojem su učestvovali i četiri srpska takmičara, od kojih su dvoje, Milana Simić i Mario Domonji izborili učešće u finalu svojih trka. Učešće je uzelo deset zemalja iz celog sveta (Nemačka, Italija, Velika Britanija, Mađarska, Češka, Egipat, Katar, Japan, Holandija i Srbija).

– Ajredin i ja smo na takmičenju pričali o nekim konkretnim potezima i kako bi mogli da target sprint dovedemo i u Zrenjanin. Verovatno će to biti po završetku atletske sezone, jer želimo da uključimo Atletski klub Proleter, kao i Streljačku družinu Bečkerek 1880 – zaključio je Mateja Rackov.

Rezultati turnira u target sprintu:

Juniorke:

1. Katarina Vranešević, SD Novi Sad 1790
2. Dragana Vranešević, SD Novi Sad 1790
3. Anetta Torkos, Hungary,

Juniori:

1. Mario Domonji, SD Jedinstvo,
2. Gergo Bacsa, Hungary,
3. Tamas Recscik, Hungary,

Seniorke:

1. Milana Simić, SK Biatlon,
2. Brigitta Csipak, Hungary,
3. Hristina Plavšić, SD Stražilovo,

Seniori:

1. Igor Bežanović, SK Biatlon,
2. Danijel Radvanji, SK Vrbas,
3. Darko Dukić, SK Halivik

Juniorska mešovita štafeta:

1. Anetta Torkos/Tamas Recscik (Hungary),
2. Dragana Vranešević/Aleksandar kljajić (SD NS 1790/SK Biatlon),
3. Ina Maglovski/Pavle Krnić (Stražilovo),

Seniorska mešovita štafeta:

1. Brigitta Csipak/Gergo Bacsa (Hungary),
2. Milana Simić/Mario Domonji (SK Biatlon/SD Jedinstvo),
3. Katarina Vranešević/Igor Bežanović (SD NS 1790/SK Biatlon)

  • Divider

  • Divider
Na vrh