I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Sport

1200 letova iznad Zrenjanina

Na Evropskom prvenstvu za slobodnoleteće modele u kategorijama F1A,B i C u Aradcu nastupilo je 265 takmičara iz 30 zemalja. Primena novih pravila Svetske vazduhoplovne federacije donela je veliki broj flaj ofova.

avio aradac

U tačno 1265 letova okončalo se FAI Evropsko prvenstvo za slobodnoleteće modele u klasama F1A, F1B i F1C koje je od 15. do 19. avgusta održano na terenima u Aradcu.

Uz naporan rad, veliki broj ljudi u organizaciji oko 265 takmičara je iz Srbije krenulo zadovoljno.

Fordomanija

Najzadovoljniji u klasi F1A bio je Roland Koglot iz Slovenije koji je osvojio prvo mesto nakon dva flaj ofa. Za njim su dvojica Izraelaca – Mati Moskovič i Itai Šičman. U ovoj klasi učestovalo je 82 modelara iz 27 zemalja. Ekipno su najbolji bili Izraelci, za njima Šveđani i na trećem mestu Rumuni. Ekipa Srbije zauzela je 10 mesto. Naš najbolje plasiran takmičar je Slavko Savić na 20. poziciji. Radoje Blagojević zauzeo je 38. mesto, a Mića Tica 58.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

avio modelari

U klasi F1B su dvojica Zrenjaninaca bila u dva flaj ofa – Bojan Gostojić i Svetozar Gostojić, da bi na kraju završili takmičenje na 10. i 16. mestu. Radoje Blagojević kao treći reprezentativac Srbije pozicionirao se na 52. mesto. Učestvovalo je ukupno 86 takmičara, a njih 42 letelo je po jedan dodatni let, 36 drugi dodatni let, da bi treći flaj of odlučio pobednike: Alekseja Budova (Rusija), Stanislava Skibičkog (Poljska) i Gilada Marka (Izrael).

avi modelari medalje

Među 29 nacija, Srbija je uspela da se plasira na 12. mesto, a ekipno su najbolji bili timovi Rusije, Izraela i Poljske.

U klasi F1C nadmetalo se 54 modelara među kojima su bili najbolji Artur Kaitsčuk i Roman Evstigneev iz Rusije i Vasili Zosimenko iz Ukrajine. Ovde je u prvom flaj ofu učestvovalo 19 takmičara, a u drugom 13. Poredak naših takmičara je sledeći: Dragan Lakić osvojio je 20. mesto, Zrenjaninac Živa Kovački 32, a Branko Bijelić 41. mesto. U poretku 21 zemlje, Srbija se izborila za 9. poziciju, a najbolje su bile Poljska, Ukrajina i Rusija.

avio modelari aradac

Sabirajući sve rezultate 30 zemalja učesnica, najbolja ekipa takmičenja je Francuska, a za njom slede Rusija i Poljska. U ovom poretku, Srbija je na sedmoj poziciji.

Pored medalja Svetske vazduhoplovne federacije, dodeljeni su i pehari Vazduhoplovnog saveza Srbije, kao i prelazni pehariu sve tri klase u pojednačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Zatvarajući takmičenje, predsednik FAI žirija, Gerhard Vobeking osvrnuo se na nova pravila koja su po prvi put primenjena na takmičenju u Srbiji i koja umesto sedam letova za svakog takmičara podrazumevaju pet letova, što je dovelo do velikog broja flaj ofova. Celo prvenstvo proteklo je bez i jednog protesta, zahvaljujući velikom naporu cele organizacije.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam sve vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh