I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Poljoprivreda

Grad Zrenjanin će nastaviti da podržava poljoprivredne proizvođače

Nekoliko godina unazad grad Zrenjanin intenzivno podržava poljoprivredne proizvođače. Pre dve godine pokrenut je projekat dodele visokokvalitetnih steonih junica stočarima, a novac je izdvajan za kopanje bunara, čišćenje kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje… Grad će nastaviti da podržava, pre svega, mlade i manje poljoprivredne proizvođače, obećao je gradonačelnik Čedomir Janjić, prilikom obilaska Sajma poljoprivrede u Novom Sadu. Već sledeće nedelje očekuje se potpisivanje ugovora sa pčelarima koji će dobiti novac iz gradskog budžeta. Uskoro bi trebalo i da se zna ko će dobiti državnu zemlju u zakup na 30 godina, a na osnovu investicionih projekata.

Grad Zrenjanin je u prethodnom periodu izdvojio značajna sredstva za podršku poljoprivrednim proizvođačima.

„Mi smo u prethodnom periodu dosta radili za naše stočare. Poklonili smo našim stočarima, pre svega onima koji imaju manji broj grla, 83 steone junice izuzetne genetike – simentalske rase. Mislim da je to dobro i to je naišlo na dobar odziv kod naših stočara, pre svega mladih ljudi. To je ozbiljna pomoć za koju smo izdvojili 27 miliona dinara iz gradske kase. Oni imaju obavezu da prvo žensko tele vrate gradu, a mi ga poklanjamo drugom stočaru. Na taj način, rečnikom farmera „poboljšavamo krv“. Nastavićemo da podržavamo poljoprivrednike“, obećao je Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina, tokom posete Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Uskoro grad Zrenjanin potpisuje ugovore sa pčelarima

„Zrenjanin ima veliki agrarni budžet i za poljoprivredu izdvajamo značajna sredstva kroz razne projekte. U predhodnim godinana ravnali smo atarske puteve, kopali smo i rešavali kanale za odvodnjavanje i navodnjavanje. Radili smo nekoliko projekata osemenjavanja u govedarstvu, a ove godine smo prvi put pomogli i našim pčelarima. Za to su izdvojena sredstva u visini od 3 miliona dinara. Za nedelju dana će biti i potpisivanje ugovora sa oko 30 pčelara. Vidimo da je odziv bio jako velik, više od 70 kandidata je konkurisalo za ova sredstva. To je samo pokazatelj da za ove namene u narednom periodu treba izdvojiti više novca“, dodaje gradonačelnik.

Stočari iz Zrenjanina zadovoljni podrškom grada

Tradicionalni učesnik sajma poljoprivede je Peter Čorba iz Mužlje. Svake godine njegove junice, krave i gotovi proizvodi osvajaju značajna priznanja.

„11 godina učestvujem na sajmu i svaki put sam osvojio neku nagradu. Ove godine dve zlatne medalje za kvalitet sira i jedna srebrna u istoj kategoriji. Dobio sam i zlatnu medalju za kolekciju od pet grla, a bronzanu za junicu. Jedini sam iz Srednjobanatskog okruga koji dolazi kao izlagač goveda na Novosadski poljoprivredni sajam. Žao mi je što moje kolege ne shvataju značaj ovakvih sajamskih priredbi. U odnosu na centralnu Srbiju mi imamo čime da se pohvalimo, ali nema dovoljno interesovanja među stočarima. Mislim da je jedini razlog taj što nemaju dovoljo ljubavi prema stoci. Ta ljubav se nosi u srcu. To je pokazatelj da se moje porodično gazdinstvo Čorba ozbiljno bavi ovim poslom. Grad Zrenjanin u poslednje 2-3 godine stvarno ima razumevanja za male stočare. Za sitnije proizvođače to je veliki podstrek. Podeljene junice su u startu dale više od 6.000 litara mleka“, kaže Peter Čorba, poljoprivrednik.

Gradonačelnik najavljuje nekoliko velikih investicija u oblasti poljoprivrede

Osim stočara, na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu predstavilo se i nekoliko firmi iz Zrenjanina. Pojedine su bile domaćini i delegaciji iz gradske uprave.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Zadovoljstvo mi je što sam na ovom sajmu među izlagačima video i nekoliko zrenjaninskih firmi. To su velike firme ne samo na nivou Zrenjanina, Banata i Vojvodine, nego cele Srbije, a i šire. To su ljudi koji rade i van granica Srbije“, kaže Janjić.

Gradonačelnik uverava da će ove godine Zrenjanin biti mesto sa značajnim investicijama u poljoprivredi.

„Mogu da najavim nekoliko velikih investicija u oblasti poljoprivrede ove godine. Mi smo kroz državni projekat prava prečeg zakupa na period od 30 godina, a na osnovu investiranja u agrar, prikupili 14 projekata od isto toliko velikih kompanija sa teritorije našeg grada. Komisija Vlade Republike Srbije će odlučiti ko će na osnovu investicija dobiti državnu zemlju. Siguran sam da će mnogo novca biti ulagano u taj sektor. Benefit toga je, pre svega, otvaranje novih radnih mesta. Vladina komisija bi trebalo da zaseda naredne nedelje. Da li će Zrenjanin biti na rasporedu tada ili one tamo nedelje, ne znam, ali verujem da ćemo vrlo brzo znati ko će investirati na području zrenjaninske lokalne samouprave“, kaže gradonačelnik Čedomir Janjić.

U organizaciji grada, Novosadski sajam obišlo je i 50 poljoprivrednika sa područja Zrenjanina. Cilj organizovanja posete jeste da se primarnim proizvođačima omogući da vide najnovija dostignuća i trendove u poljoprivredi. Oblasti, koja je za Srednji Banat, najznačajnija privredna grana.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh