I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Poljoprivreda

Kako su se firme iz Zrenjanina predstavile na sajmu poljoprivrede

Ovogodišnji, 84. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu okupio je oko 1500 izlagača iz 60 zemalja. Među njima svoje proizvode predstavilo je i nekoliko firmi iz Zrenjanina. Reč je o kompanijama koje rade ne samo u zemlji, već i van granica Srbije. To znači da svojim proizvodima i te kako mogu da konkurišu kolegama iz razvijenih zemalja. Pre svega, jer prate sva dostignuća i razvoj tehnologije u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Asocijacija na poljoprivrednu proizvodnju je rad na njivi, u voćnjaku, povrtnjaku ili plasteniku. Međutim, da bi se proizvela hrana, kako za ljude, tako i za životinje, potrebna je i specifična oprema za različite fabrike. Firme koje se bave izradom najsloženije procesne opreme za fabrike hrane, takođe su deo agrarnog sektora. Sajam poljoprivrede je zato pravo mesto na kojem mogu da prikažu ono čime se bave. Zrenjaninska firma O&M inženjering od osnivanja učestvuje na Novosadskom sajmu.

“Firma postoji od 2006. Bavimo se projektovanjem, proizvodnjom, montažom procesne opreme u industriji hrane za ljude i životinje i alternativnih vidova energije kao što su peletiranje drveta ili solarna energija. Zapošljavamo stotinak ljudi u našoj firmi. Zajedno sa kooperantima broj zaposlenih ide i do 200 ljudi. Sa zrenjaninskom Tehnoradionicom imamo višegodišnji sporazum o zajedničkom nastupanju na svim tržištima na kojima radimo. To su pre svega tržišta bivših jugoslovenskih republika”, kaže Mirko Ugrenović, direktor O&M inženjeringa.

Mirko Ugrenović

“Sajam poljoprivrede je mesto na kojem se predstavljamo od kada postojimo. Ne biti prisutan na ovako velikom međunarodnom sajmu jednako je ne biti živ. Jer se ovde ostvaruju mnogi kontakti. Imperativ je biti ovde. Ove godine smo proširili izložbeni prostor na kojem smo predstavili naš proizvodni program. Radimo sa našim najvećim firmama u agraru – Deltom, Matijevićem, MK grupom… U poslednjih godinu dana iza nas su projekti dve velike fabrike stočne hrane na Zlatici i Galadu, veliko podno skladište u Futogu. Tu je i fabrika premiksa u Staroj Pazovi i ozbiljni transportno silosni kapaciteti koje smo radili u Novom Sadu”, dodaje naš sagovornik.

Saradnja O&M inženjeringa i zapadnih kompanija

Osim s firmama u regionu, ova zrenjaninska kompanija uspešno sarađuje i s kompanijama sa zapada.

“U poslednje dve godine radimo i sa holandskim, poljskim, nemačkim firmama. Sa holandskom kompanijom De Hojs, koja ima 52 fabrike stočne hrane u Evropi, radimo izuzetno dobro i u investicionom smislu i po planu održavanja njihove opreme. U ovom trenutku gradimo im fabriku stočne hrane u Šapcu, velikog kapaciteta – 25 tona na sat. Istovremeno radimo deo opreme za Egipat i Etiopiju. U toku su veliki i ozbiljni projekti za Žito Dunav agro iz Batajnice i za domaću firmu Patent co kod Subotice. Nastavljamo dobru saradnju sa Ist pointom, koji je ušao prvi u Srbiji u kogenerativno postrojenje. Mi smo firma koja će prvu kogeneraciju u Srbiji izvoditi”, objašnjava Ugrenović.

Sajam poljoprivrede je nezaobilazna manifestacija za firmu Petkus

Sajam poljoprivrede je mesto gde se predstavila još jedna zrenjaninska firma koja se bavi izradom procesne opreme. Snažno seme i zdrave žitarice moto su firme Petkus. Ono na čemu se bazira rad ove firme jeste kvalitet prerade žitarica. Priprema za skladištenje, čišćenje i priprema semenske robe.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Petkus je na ovim prostorima malo proširio delatnost i na fabrike stočne hrane i bazičnu uljarsku industriju. Uljarska industrija mora imati silos za skladištenje uljarskih kultura. Tu su još i ljuštenje, presaona, ekstrakcija, rafinerija, a to je neki biznis koji je naša firma UM-ing radila pre nego što smo ušli u priču sa Petkusom. Sada sve radimo zajedno”, kaže Marko Umićević, direktor Petkus Balkana.

Marko Umićević

“U poslednje vreme počeli smo da prenosimo deo proizvodnje Petkusa u Srbiju. Crni čelik od skoro radimo ovde, bazične stvari za fabrike stočne hrane. Razvijamo tim inženjera. Trenutno imamo 42. stalno zaposlenih u firmi od kojih je 13 inženjera. Od prošle godine u našoj firmi razvijamo projekte za ceo Petkus, a koji se odnose na upravljanje procesima. Jer najveći problemi i kašnjenje u rokovima prilikom puštanja fabrika u rad uvek se vezuju za elektro deo i upravljanje procesima. To je ono što daje telu život”, dodaje naš sagovornik.

Posetioci sajma su mogli da vide i čuju sve o najnovijim dostignućima u poljoprivredi

Zainteresovani posetioci sajma poljoprivrede u Novom Sadu na štandu ove kompanije mogli su da čuju sve o najsavremenijoj opremi koju izrađuju.

“Za ljuštione u uljarskoj industriji smo pioniri za centrifugalne ljuštilice. To je patent koji se razvija kod nas. Već ga imamo i prodali smo dosta mašina i lokalno i po svetu. To je osmišljeno u Srbiji. Retko ko u Srbiji ima i vremena i sredstava da unapređuje neki proizvod. Sajam poljoprivrede smo iskoristili da izložimo mašinu koja je standardna koju radimo, ali na zidovima štanda mogu da se vide opto selektori, najnovije generacije gravitacionih stolova, kolteri za hemijski tretman žitarica za semensku robu… Noviteti se uglavnom izlažu na sajmu u Hanoveru”, kaže Umićević.

Konzul planira nova ulaganja u Banat

Za primarne poljoprivredne proizvođače i te kako je važno da imaju pouzdane i sigurne smeštajne kapacitete za svoje žitarice. Firma Konzul, od pre tri godine ima silose i u Zrenjaninu.

“Kompanija Konzul posluje na celom tržištu Vojvodine. Prisutni smo sa našim centrom i u Zrenjaninu. Silos, sušara i magacin se nalaze na Temišvarskom putu. Za sada smo zadovoljni odzivom poljoprivrednika. Ove sezone smo investirali preko 3 miliona evra u poljoprivrednu proizvodnju u tom delu koji gravitira u centru Zrenjanina. Imamo dnevne cene, isplate su redovne. U roku od 48 sati je svaki poljoprivrednik isplaćen. Postoje prioriteti prilikom otkupa za traktore, individualne proizvođače. Kod nas je sva roba osigurana. U svakom trenutku poljoprivrednici mogu da dobiju na uvid polisu osiguranja. Mogu da dobiju skladišnicu kao dokaz da je ta roba kod nas uskladištena. U svakom trenutku mogu tu robu da prodaju”, objašnjava Jovan Bulatović, direktor Konzul-a.

Jovan Bulatović

Sajam poljoprivrede ova kompanija je iskoristila ne samo da promoviše skladišne kapacitete, već i mineralna đubriva koja distribuira u Srbiji.

“Mi smo distributer mineralnog đubriva koje se proizvodi u Rumuniji. Tu je čitav njihov asortiman od kana, uree, npk đubriva… Sa tim smo prisutni u Zrenjaninu i Banatu već 3 godine. Što se tiče dela Banata otvaramo još dva logistička centra. Jedan će biti u Begejcima, drugi u Kovačici. Poljoprivrednici preko nas mogu da nabavljaju repromaterijal, mogu da učestvuju u finansiranju proizvodnje, mogu da nam prodaju žitarice, mogu da nam ostave robu na čuvanje”, objšnjva naš sagovornik.

Pla-met dobitnik srebrnog pehara za sejalicu

Da bi na kvalitetan način zasnovali proizvodnju, poljoprivrednicima je potrebna odgovarajuća mehanizacija. Zrenjaninska firma Pla-met se bavi proizvodnjom poljomehanizacije.

“Ovo je porodična firma osnovana 1982. godine. Imamo 15 zaposlenih. U početku smo se bavili preradom plastičnih masa za auto industriju. Posle smo prešili u medicinu do 1994. Onda smo počeli da proizvodimo delove za žitne sejalice, za poljomehanizaciju. Što se tiče gotovih mašina imamo za strna žita od 15 redi, 20, 25 i 34 reda. To su mašine koje su se pokazale dobro u radu i pristupačne su s cenom. I to je naša prednost na tržištu. Našu mašinu može da kupi jedan prosečan poljoprivrednik. Podajemo robu u Srbiji, Rumuniji, Makedoniji i sada polako osvajamo Hrvatsku. Imamo oko 600 artikala koje radimo. Proizvodimo i gotove mašine i rezervne delove. Sada za mašine može da se dobije povrat sredstava od države. Garancija je 2 godine. U ponudi imamo i atestirane felne za priključne mašine do 16 coli”, kaže Radiša Nićetin, direktor Pla-met-a.

“Na ovogodišnji sajam poljoprivrede nismo došli s novitetima. Ali, dobili smo srebrni pehar kao lideri u proizvodnji sejalica za strna žita i okopavine. Na žalost, ove godine nismo bili u mogućnosti da dajemo sajamski popust, jer je repromaterijal poskupeo za 15-20 posto. Toliko je poskupeo čelik. Ranijih godina smo davali popuste”, dodaje naš sagovornik.

Međunarodni sajam poljoprivrede decenijama okuplja proizvođače, prerađivače, otkupljivače, skladištare… Tokom sedam dana trajanja manifestacije ostvaruju se brojni sastanci i kontakti. Deo njih se kasnije zaista i realizuje u konkretne poslove. Zadovoljni klijenti svojom preporukom kompanijama sa kojima su sarađivale otvaraju nova tržišta i poslove. Zato ne čudi što mnoge kompanije neizostavno iz godine u godinu imaju svoje štandove na Novosadskom sajmu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh