I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Poljoprivreda

Zrenjanin i Titel će zajedno tražiti obeštećenje za poljoprivrednike od republike i pokrajine

Kolika je šteta na usevima u ataru Zrenjanina zbog loših vremenskih prilika koje smo imali proletos još se ne zna. Nakon što je komisija koju je formirao grad obišla teren i utvrdila da su mnogi proizvođači pretrpeli štete zbog poplava i oluje, grad je podelio odštetne zahteve poljoprivrednicima da ih popune i predaju. Tačna visina štete će se znati nakon skidanja prolećnih useva, jer su neki proizvođači tražili da grad sačeka da obave ovaj posao. Tada će moći da daju podatke o tome koliko su im prinosi umanjeni. Grad Zrenjanin je u kontaktu sa opštinom Titel, čiji su poljoprivrednici, takođe, pretrpeli ogromne štete. Kada budu prikupljeni svi podaci u našem gradu ove dve opštine će se zajedno obratiti za pomoć republici i pokrajini, kaže Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Sve što je do sada mogao da učini Grad Zrenjanin je učinio kada su u pitanju štete koje su nastale na usevima zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Komisija je utvrdila da je šteta u zrenjaninskom ataru ozbiljna, pa je na zahtev proizvođača proglašena vanredna situacija. Odštampani su i podeljeni obrasci za prijavu štete. Kolika je ona tačno, još se utvrđuje.

“Na žalost, imali smo veoma loše vremenske uslove u maju i junu. Poljoprivrednici su pretrpeli znatnu štetu zbog poplave koja je nastala. Obratili su se gradu. Zajedno sa Poljoprivrednom stručnom službom smo obišli teren, uverili smo se kolike su razmere štete. Čak smo i dronom snimili celu teritoriju. Imali smo niz sastanaka sa proizvođačima. Proglasili smo vanrednu situaciju. Prikupljamo podatke o visini štete. Podelili smo formulare koje proizvođači treba da popune. Oni su nas zamolili da sačekamo da se pokupe prinosi kako bismo tada utvrdili kolika je šteta”, kaže Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Duško Radišić

Titel i Zrenjanin će zajedno tražiti obeštećenje za poljoprivrednike

“Isto to je uradio i Titel. U komunikaciji smo sa ljudima iz te opštine. Znam da je Titel završio procenu štete na njihom području. Oni imaju kompletnu analizu. Mi to još nemamo, jer nam nisu svi poljoprivrdnici dostavili popunjene obrasce. Kada to budemo imali biće javno objavljeno i tada ćemo tražiti način i model kako da dobijemo sredstva i kako da nadoknadimo štetu. Naša želja je da uspemo da obeštetimo proizvođače. Nikada do sada niko nije uspeo da dobije naknadu zbog šteta od vremenskih neprilika, mi ćemo se potruditi zajedno sa Titlom da to dobijemo. Zajedno smo jači. Videćemo na koji način preko republike i pokrajine naši poljoprivrednici mogu da dobiju naknadu za ono što je uništeno tokom poplava”, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U nevremenu koje je u junu zahvatilo ovo područje najviše su stradali suncokret i kukuruz.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh