I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Poljoprivreda

Uticaj niskih temperatura na voćke i zimska rezidba

U toku zime voćke miruju. Upravo u tom periodu treba orezati voće. Rezidba je posao koji mora da bude dobro isplaniran. Orezivanje je bitno jer doprinosi boljoj rodnosti voćaka. Takođe, omogućava da se uklone suvi, bolesni i oštećeni delovi biljaka. Rezidbom bi trebao da se stvori takav sklop grana da on omogućava dovoljan protok vazduha, ali i da se uspostavi balans između prodiranja i zaklanjanja svetlosti. Jer, ukoliko je lišće gusto svetlost ne može da dopre do svih plodova u fazi sazrevanja. S druge strane, ukoliko nema dovoljno lišća, nema ni fotosinteze.

Proteklih dana velika kolebanja dnevnih temperatura i pojava mrazeva tokom noći nepovoljno su se odrazili na vegetativni razvoj pojedinih voćnih vrsta.

“Veća oštećenja u vidu izmrzavanja cvetnih pupoljaka, a kod mlađih sadnica izumiranje mladara, zabeležena su u  zasadima koštičavih voćnih vrsta. I to posebno kod ranijih sorti kajsije i šljive. Razlog tome je kraći period jarovizacije ovih voćnih vrsta u odnosu na jabučaste. Ali i znatno brži prelazak iz fenofaze mirovanja u vegetativni period”, objašnjva Maja Martinov, master voćarstva iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Maja Martinov

“Stepen oštećenja prvenstveno zavisi od pripremljenosti voćaka tokom predhodne vegetacione sezone, genetske otpornosti sorte i opšteg zdravstvenog stanja biljke. Primenom svih neophodnih agrotehničkih i pomotehničkih mera kao što su đubrenje, navodnjavanje, zaštita od najznačajnijih bolesti i štetočina, rizici oštećenja od niskih zimskih temperatura svedeni su na minimum”, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zimska rezidba se radi u periodu mirovanja biljaka

U nizu agrotehničkih mera koje se redovno sprovode tokom vegetacionog perioda voćaka zimska rezidba predstavlja stručan i odgovoran posao. Njega bi trebalo obaviti u periodu mirovanja biljaka.

“U savremenim voćnim zasadima uvođenjem novih tehnologija gajenja insistira se na obezbeđenju uniformnosti biljaka. Ali, čak i u tim slučajevima rezidba ne sme biti šablonskog tipa. Trebalo bi sagledati raspored rodnih elemenata unutar krune svake voćke i tek tada doneti odluku o tipu rezidbe”, kaže Martinov.

“Brojna istraživanja i praktična iskustva ukazuju da rezidbu kod mladih voćaka u prve tri godine treba usmeriti na formiranje uzgojnog oblika sa odabirom prvog i eventualno drugog sprata ramenih grana. U narednim godinama, kod rodnih stabala rezidbom treba obezbediti obrastanje rodnih grančica cvetnim pupoljcima i polako uvođenje biljaka u punu rodnost”, dodaje naša sagovornica.

Planskom i pravovremenom rezidbom, pored dobre osvetljenosti krune i održavanja željene forme, postižu se visoki prinosi i plodovi izuzetnog kvaliteta. I to ne samo u tekućoj godini, već i u budućem životnom veku voćaka.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh