I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Poljoprivreda

Manifestacija „Zdravlje iz košnice“ održava se 8. aprila u Lazarevu

Med, propolis, polen se poslednjih godina sve više koriste. O tome koliko su ti proizvodi zdravi, ali i kako se postaje ozbiljan pčelar, moći će da se čuje na manifestaciji Zdravlje iz košnice koja se održava 8. aprila u Lazarevu.

Organizatori su Društvo pčelara Cvet Banata iz Lazareva i Turistička organizacija Zrenjanina.

Manifestacija Zdravlje iz košnice se ovog aprila održava šesti put. Tradicionalno u Domu kulture u Lazarevu. Početak je u 18 sati.

„Manifestacija je namenjena građanstvu, ne pčelarima. Cilj je da se građani upoznaju sa značajem pčelinjih proizvoda. Da nauče kako se oni pravilno koriste u ishrani dece i odraslih. Želimo da predstavimo naše pčelinje proizvode široj društvenoj zajednici. Organizujemo izložbu i degustaciju pčelinjih proizvoda, a u edukativnom delu učestvuju stručni predavači, poput lekara, istraživača pčelinjih proizvoda. Svake godine beležimo porast broja zainteresovanih ljudi za manifestaciju. Na manifestaciji Zdravlje iz košnice učestvuju svi članovi našeg udruženja, a uključena su i deca iz Predškolske ustanove Slavko Rodić iz Lazareva. Mališani su uvek dobrodošli i zaduženi su za maskenbal. Takođe, uvek prirede i neki recital“, kaže Anica Batinić iz Društva pčelara Cvet Banata iz Lazareva.

Druženje sa najmlađim Lazarevčanima

Druženje Društva pčelara sa lazarevačkim predškolcima nije rezervisano samo za manifestaciju Zdravlje iz košnice.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Anica Batinić

„Posećujemo naše predškolce i nosimo im da probaju naše pčelinje proizvode i mimo manifestacije. Takođe, edukujemo ih i upoznajemo sa svetom pčela“, dodaje naša sagovornica.

I Udruženje žena iz sela se predstavlja na manifestaciji Zdravlje iz košnice

Pored predškolske ustanove, na manifestaciji Zdravlje iz košnice učestvuje i seoski KUD, kao i Udruženje žena Veliko srce.

„Naša udruženja sarađuju godinama. To nam jako puno znači jer se na taj način ova dva udruženja povezuju. Čak se i članstvo u našim udruženjima prepliće. Članovi Udruženja Veliko srce na manifestaciji Zdravlje iz košnice izlažu svoje rukotvorine. Udruženje ima 20-ak članova koji redovno plaćaju članarinu, ali nas ponekad ima i više. Organizujemo radionice za predškolsku i školsku decu. Pre dve godine smo imali projekat Čarolije sa vunom u kojem je učestvovalo 45 polaznika. Bilo je i žena i dece. Svi koji su bili zainteresovani, bez obzira da li su članovi udruženja ili ne, bili su uključeni u projekat. Prošle godine smo držali obuku za rad sa kanapom. Za to je obučeno 15 polaznika. Oni mogu samostalno da rade i prodaju svoje proizvode“, kaže Milanka Furtula iz Udruženja žena Veliko srce iz Lazareva.

„Manifestaciju smo u početku koncipirali isključivo kao izložbu. Ali je ona kasnije poprimila i prodajni karakter zbog interesovanja posetilaca“, objašnjava Anica Batinić.

Turistička organizacija grada promoviše potencijale naseljenih mesta

U organizaciji manifestacije Zdravlje iz košnice uključena je i Turistička organizacija Zrenjanina koja želi da promoviše sve potencijale za razvoj ruralnog turizma i pčelarstva koji postoje u Lazarevu. Kao i u drugim naseljenim mestima u okolini Zrenjanina.

Ivana Bogaroški

„Turistička organizacija grada Zrenjanina se bavi objedinjavanjem turističke ponude grada, izdavanjem propagandnog materijala, promocijom i unapređenjem turističke ponude, organizacijom manifestacija. Manifestacije koje se održavaju po selima i te kako su atraktivne. Međutim, za njih uglavnom zna samo lokalno stanovništvo. Cilj TO je da sve manifestacije u ruralnim područjima objedini u turističku ponudu grada kako bi ih promovisali na domaćim i inostranim sajmovima. Pčelarstvo je posebna grana agroturizma koja neizostavno mora biti u turističkoj ponudi jer promoviše zdrav život“, kaže Ivana Bogaroški, saradnik za receptivni i ruralni turizam u TO Zrenjanin.

Društvo pčelara Cvet Banata iz Lazareva trenutno ima 53 člana. Deo njih je iz sela, a deo iz Zrenjanina i drugih naseljenih mesta.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh