I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Poljoprivreda

Grad ustupa na korišćenje poljoprivredno zemljište državnim institucijama

Grad Zrenjanin će i naredne godine deo državnog zemljišta dati na besplatno korišćenje državnim institucijama koje su registrovane za obavljanje ove delatnosti. Takođe, stočari imaju mogućnost da dobiju zemljište po pravu prečeg zakupa. Rok za podnošenje prijava je 31. oktobar. U Odseku za poljoprivredu Gradske uprave kažu i da za subvencionisane kratkoročne kredite vlada veliko interesovanje poljoprivrednika.

Gradska uprava odlučila je da i u 2019. godini ustupi na korišćenje, bez naknade, poljoprivredno zemljište određenim državnim institucijama.

“Sve državne ustanove imaju mogućnost da ostvare pravo na besplatno korišćenje poljoprivrednog zemljišta. Pored Poljoprivredne škole tu su još i osnovne škole koje imaju đačke zadruge i Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin. Takođe, odluka se odnosi i na Okružni zatvor, čak i visokoškolske ustanove koje se bave poljoprivredom. Među njima je i Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada koji već ima ostvareno pravo na teritoriji grada Zrenjanina. Reč je o dugoročnom ugovoru na 10 godina. Zemljište se ovim institucijama daje na besplatno korišćenje i one raspolažu sa njim po sopstvenom nahođenju. To znači da na njemu mogu da proizvode kulture za koje se sami opredele”, kaže Stojan Kralj, šef Odseka za poljoprivredu Gradske uprave Zrenjanin.

Stojan Kralj

Škole i Poljoprivredna stručna služba mogu da računaju na najviše 100 hektara državnog zemljišta

“Oni moraju da dostave osnovne podatke da su registrovani za obavljanje delanosti poljoprivede. Takođe, treba i da popune zahtev koji se dobija u gradskoj upravi. Rok da se sve to dostavi je 31. oktobar ove godine. Do sada se zemljište ustupalo na besplatno korišćenje na godinu dana. Videćemo novim godišnjim programom da li će se tu nešto menjati i da li će rok biti produžen. Ovo što se podnosi sada to je za godišnji program 2019. godine, pa će se tada i znati da li će biti promena. Srednja poljoprivredna škola, PSS i osnovne škole koje poseduju školske zadruge imaju pravo da dobiju na besplatno korišćenje do 100 hektara. Ostale institucije kao što su zatvor i visokoškolske ustanove mogu da računaju na najviše 1.000 hektara”, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Državno poljoprivredno zemljište po pravu prečeg zakupa za 2019.

Deo poljoprivrednika će, takođe, i u narednoj proizvodnoj godini moći da računa na državno zemljište koje se izdaje po pravu prečeg zakupa.

“Kao i svake godine, i ove godine je Gradska uprava raspisala javni poziv za dodelu zemljišta po pravu prečeg zakupa vlasnicima domaćih životinja i vlasnicima infrastrukture kao što su zalivni sistemi za navodnjavanje i objekti za poljoprivrednu proizvodnju. Stočari moraju da se prijave do 31. avgusta nadležnoj veterinarskoj inspekciji kako bi ona izašla na teren i napravila neophodne zapisnike. Rok za prijavu proizvođača za ostvarivanje prava na zakup državnog zemljišta po pravu prečeg zakupa je 31. oktobar i to sa svom neophodnom dokumentacijom”, objašnjava Kralj.

Veliko interesovanje poljoprivednika za subvencionisane kratkoročne kredite

Pre dve nedelje grad je pozvao proizvođače da konkurišu i za kratkoročne poljoprivredne kredite koje subvencioniše lokalna samouprava.

“Zainteresovanih za kratkoročne poljoprivredene kredite čije troškove subvencioniše grad ima mnogo. Kao i prethodne godine, potpisan je ugovor sa bankama. U pitanju su tri banke – Intesa, OTP i Direktna banka. Grad snosi kompletne troškove kamate i ona je 0 posto, a sve ostale troškove grad plaća u skladu sa poslovnom politikom banke. Proizvođači najčešće koriste ove kredite za nabavku repromaterijala. Reč je o kreditima u iznosu od 100.000 do 500.000 dinara sa rokom otplate na godinu dana, bez grejs perioda“, kaže naš sagovornik.

Grad očekuje da Food planet i Tenis započnu svoje investicije do kraja ove i sledeće godine

Kada je reč o davanju državnog poljoprivrednog zemljišta na dugoročni zakup od 30 godina, a na osnovu investicija, za sada se sve odvija na osnovu gradskih odluka. Od tri zainteresovana investitora koji su ostvarili prošle godine pravo na dugoročan zakup do sada je samo jedan ušao u posed koji je tražio. Druga dva tražili su odlaganje investicija na određeno vreme.

„Investitor Food planet ima odluku da uđe u posed 2018/2019. godine, a Tenis investu je odlukom to odloženo do 2019/2020. Mi radimo kao da će se to i dogoditi po njihovom planu. Dok ne uđu u posed, to zemljište će se izdavati na licitaciji poljoprivrednicima kao i do sada”, kaže Kralj.

U javnoj svojini grada nalazi se između 400 i 500 hektara poljoprivrednog zemljišta. U svojini Republike Srbije, a u gradu Zrenjaninu, ima između 23.000 i 24.000 hektara tog zemljišta. Upravo se za to zemljište sada radi godišnji program. Tačna površina biće poznata kada se program završi, a u Gradskoj upravi se nadaju da će posao biti gotov za nekoliko dana.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh