I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Poljoprivreda

U pokrajinskom budžetu više para za mlade poljoprivrednike, vinare i sisteme za navodnjavanje

Koliko će jedno poljoprivredno gazdinstvo biti profitabilno zavisi od toga kako se na njemu posluje, ali i od subvencija koje dobija od države. Srbija ne može da se pohvali visinom podsticaja koji su namenjeni poljoprivrednicima, jer su oni daleko manji od subvenicija koje imaju njihove kolege u EU. Uz to, poslednjih 10-ak godina često su menjani i uslovi pod kojima neko može da dobije podsticaje, ali i sama visina istih. Kada je reč o subvencijama pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, resorni sekretar obećava da će se sve mere agrarne politike koje su bile aktuelne u 2017. godini sprovoditi i ove godine. Više novca je izdvojeno za mlade poljoprivrednike, vinare i navodnjavanje.

Osnova za kreiranje agrarnog budžeta Vojvodine za 2018. godinu bio je prošlogodišnji budžet za poljoprivredu.

“Odgovorno tvrdim da je pokrajinska vlada prošle godine učinila vanredan napor u obezbeđivanju dovoljnih finansijskih sredstava za poljoprivrednike Vojvodine. Takođe, uveli smo nove mere koje su dale adekvatne rezultate tokom prošle godine. Moram da napomenem da će ova godina biti obeležena početkom primene IPARD-a koji sa sobom nosi određena „ograničenja“ u odnosu na nacionalne mere. Poljoprivrednicima Srbije na raspolaganju je novi izvor finansiranja za unapređenje poljoprivrede. Zbog toga ćemo jasno razgraničiti poljoprivredna gazdinstva u odnosu na veličinu u smislu nivoa finasiranja. Tačnije da li se na njih odnose nacionalne mere ili mogu da koriste IPARD. U ovoj godini sprovodiće se sve mere agrarne politike koje su se primenjivale lane, uvažavajući kriterijume i ograničenja koja sa sobom nosi IPARD”, objašnjava Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Vuk Radojević

U  2018. više para za mlade poljoprivrednike, vinare, sisteme za navodnjavanje

“Poseban akcenat stavićemo na mlade poljoprivrednike do 40 godina i tzv. start up program koji je prvi put sproveden prošle godine u kordinaciji resornog ministarstva i sekretarijata. Za ove namene izdvojili smo dvostruko više sredstava u odnosu na prethodnu godinu. Izdvojio bih još jednu meru koja nije prepoznata kroz IPARD, a odnosi se na uređenje oblasti vinarstva. Izdvojili smo značajna sredstva za podršku vinara Vojvodine, kako bi oni unapredeli svoju proizvodnju i postali konkurentni, do njihovog prepoznavanja kroz IPARD. Značajan trend razvoja vinogradarstva i vinarstva je prisutan i zbog toga zaslužuje podršku pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Ozbiljna sredstva izdvojićemo i za sufinansiranje kupovine sistema za navodnjavanje. Kroz budžet smo opredelili 200 miliona dinara, što je dvostruko više nego lane. U dogovoru sa resornim ministarstvom preciziraćemo i pojedinosti”, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U 2017. godini maksimalni iznos subvencija po mladom poljoprivredniku bio je do 1.200.000 dinara.

“Od iznosa subvecija za mlade poljoprivrednike 75 posto je sekretarijat davao avansno korisnicima koji su ostvarili to pravo. To znači da oni mogu da konkurišu i ostvare sredstva, a da još nemaju poljoprivredno gazdinstvo. U momentu konkurisanja i donošenja pozitivnog rešenja mogu  bez gazdinstva, ali u trenutku isplate sredstava moraju imati registrovano gazdinstvo. To je model kojim pomažemo mladima da ostanu na selu i da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Osim toga i za žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava i za ljude koji žive u nerazvijenim područjima postoje određeni podsticaji. Tome treba dodati i mere namenjene ruralnom razvoju koje se odnose na unapređenje. Za to smo ove godine izdvojili 300 miliona dinara. Želimo pored toga da uredimo i atarske puteve”, kaže Radojević.

Usklađivanje nacionalnih subvencija sa IPARD-om

Početak primene IPARD –a ogrničava mogućnost davanja nacionalnih subvencija zemljoradničkim zadrugama.

“Zadrugama treba vratiti mesto koje im pripada. Poljoprivrednik je taj koji donosi odluku kako će se organizovati i finansijski delovati. Sistemi za navodnjavanje su strateški odgovor države u odnosu na klimatske promene. Novac je obezbeđen, a na nama je bilo da pripremimo projektno-tehničku dokumentaciju koju smo u kratkom roku kompletirali za prvih 11 projekata. Oni su odobreni i do polovine ove godine biće završreni. Spremili smo drugu fazu, odnosno novih 13 projekata. Njihova realizacija će početi do kraja godine”, objašnja naš sagovornik.

“Paralelno smo obezbedili novac kroz rebalans pokrajinskog bužeta za treću fazu, za koju se rade projekti. Uloga države je da obezbedi preduslove da poljoprivredna proizvodnja ne bi trpela štetu zbog suše. Mi to i radimo. Infrastruktura, logistika, mogućnost dovđenja vode na 120.000 hektara. S druge strane finasiramo nabavku sistema za navodnjvanje i do 70 odsto u odnosu na realizovanu investiciju. To znači da jedan poljoprivrednik bespovratno može da dobije do 11 miliona dinara. Na taj način smo prošle godine obezbedili novih 5.500 hektara pod sistemima za navodnjavanje”, dodaje naš sagovornik.

Poljoprivrednici i ove godine mogu da računaju na povoljne kredite

Osim na bespovratna sredstva iz pokrajinskog budžeta vojvođanski poljoprivrednici mogu da računaju na kredite pokrajinskih fondova.

“Kvalitetan rad Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede u 2017. godini je evidentan. Realizovani su svi zahtevi poljoprivrednika do kraja prošle godine. Zbog toga smo obezbedili novih 80 miliona dinara iz budžeta nadležnog sekretarijata da damo dodatni finansijski impuls u ovoj godini, uz postojeći budžet koji se refinansira od povraćaja kredita iz predhodnog vremenskog perioda. I tu smo napravili iskorak jer smo usaglasili mere agrarne politike sa kreditnim linijama u ovom fondu. Razvojni fond Vojvodine uvažio je potrebe poljoprivrede i po prvi put raspisao je kreditnu liniju za nabavku mehanizacije u ukupnoj vrednosti od 250 miliona dinara. Pokušavamo da se okupljamo oko projekata koji treba zajednički da doprinesu razvoju poljoprivrede Vojvodine”, kaže Vuk Radojević.

Osim na visinu subvencija poljoprivrednici najveću zamerku imaju na to što moraju da koriste gorivo koje plaćaju po tržišnoj ceni,a što im i te kako poskupljuje proizvodnju. Iz resornog ministarstva uveravaju da rade na prevazilaženju ovog problema, ali se još uvek ne zna po kom modelu. Dok proizvođači predlažu uvođenje tzv. plavog dizela, nadležni tvrde da bi tu moglo da dođe do ozbiljnih zloupotreba.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh