I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Poljoprivreda

Dobar deo subvencija proizvođači mleka daju na administraciju

Polovinu subvencija koje dobijaju po umatičenom grlu, proizvođači mleka u Vojvodini moraju da daju na brojne analize. Neke od njih se i više puta ponavljaju. Farmeri smatraju da je to bespotreban gubitak i vremena i novca. Ovakvo trošenje subvencija naše proizvođače mleka čini manje konkurentnim u odnosu na njihove kolege u regionu. Jer oni imaju manje troškove poslovanja. U resornom ministarstvu kažu da su svesni problema. Najavljuju izmene u ovoj oblasti.  

Na farmi Ratinka Vučetića iz Taraša trenutno ima 60 muznih krava. Tu se dnevno proizvodi između 800 i 1000 litara mleka. Na godinšnjem nivou to je ozbiljna količina. Ali, tu proizvodnju prati i ogromna količina dokumentacije. Naime, farmeri moraju da rade brojne analize mleka, od kojih se neke i ponavljaju više puta. Zbog toga dobar deo subvencija, koje iznose 25000 dinara po grlu, proizvođači mleka moraju da daju administraciji.

„Nije to čisto 25000 dinara po grlu. Imamo matičnu službu koja radi kontrolu mleka. Onda se, svakog meseca, dva do tri puta, radi kontrola mleka na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. I sve se to posebno plaća. Kada sve te analize, od kojih se neke i dupliraju, platimo – najmanje 30 posto tih subvencija ode na anlaize i procedure. To su troškovi koji su neminovni. Mi moramo da radimo sve to, jer je tako propisano pravilnicima. To bi trebalo ili umanjiti ili urediti tako da nemamo mi tolike troškove. Onda bi to bilo čistih 25000 dinara subvencija po grlu“, kaže Ratinko Vučetić, proizvođač mleka iz Taraša.

Ratinko Vučetić

Domaći farmeri u lošijoj poziciji od kolega u drugim zemljama

Sa tolikom birokratijom i troškovima koje imaju, domaći proizvođači mleka su u startu u lošijoj poziciji od kolega iz regiona i drugih razvijenih zemalja.

„Na zapadu su subvencije mnogo veće. Mi ne možemo da se trkamo sa stočarima iz Francuske ili Nemačke. Mada su i oni nezadovoljni, jer da su zadovoljni ne bi prosipali mleko. Mi tražimo svoju sreću u tim premijama koje daje država. Da je to dobro i dovoljno, ne bi se ova proizvodnja smanjivala iz godine u godinu“, dodaje naš sagovornik.

Osim toga što se brojne analize bespotrebno ponavljaju, farmeri imaju i mnoštvo drugih problema sa kojima se suočavaju. I to sve da bi mogli da ostvare pravo na subvencije.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

„Problemi sa Upavom za veterinu su ti što vi morate da ispunite more nekih pravila i platite more taksi, a koje su nepotrebne. Evo, jedan od primera je praćenje goveda. To je bilo jako komplikovano. Vi ste zavisili od nekog tamo ko je kupio od vas govedo. Da li će on da ispuni svoje, da biste vi mogli da odjavite to govedo sa vas. A to nije ni malo logično. To bi trebalo rešiti tako što onog momenta kada ja podnesem papir i dokaz da sam prodao to govedo, da se ono skine s mog gazdinstva. O tome se dosta priča, ali ništa nije urađeno po tom pitanju do sada“, kaže Josif Dulić, proizvođač mleka iz Đurđina kod Subotice.

Josif Dulić

Polovina subvencija odlazi na analize, takse, prijave…

U resornom ministarstvu potvrđuju da postoje problemi koji muče proizvođače mleka, a koji se tiču administracije i birokratije. Zbog njih zaista dobar deo subvencija ne ostaje farmerima. Najavljuju promene u ovoj oblasti.

„Imamo jedan princip rada koji važi u Vojvodini, ali ne i u ostatku zemlje. To nije u redu. Konkretno, mi u Vojvodini radimo pojedinačnu analizu mleka od svake životinje i to plaćamo 100 dinara. U ostatku Srbije se to ne radi, jer nema gde da se radi. To nije razlog da deo zemlje radi analizu, a drugi deo da ne radi. Ili ćemo svi raditi tu analizu ili neće niko. To je na snazi godinama i to godinama plaćamo. Takođe, imamo milion nameta od osnovnih regionalnih službi, glavne odgajivačke organizacije, gde se zapravo ta subvencija od 25000 dinara stvarno pretvori u 12500 dinara davanja administraciji. A sve da bismo mogli da ostvarimo pravo na podsticaje. To znači da je tu velika zloupotreba. Nadamo se da će ova godina biti godina gde ćemo to staviti na svoje mesto“, kaže Sanja Bugarski, savetnik ministra poljoprivrede i predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine.

Sanja Bugarski

Uskoro rešavanje problema sa veterinarskim stanicama

Osim rešavanja problema s dupliranjem analiza, uskoro bi trebalo da se reši i problem koji postoji sa veterinarskim stanicama, najavljuju iz Ministarstva poljoprivrede.

„Imamo niz globa, nisu to samo analize koje se dupliraju. Uprava za veterinu je dozvolila da veterinarske stanice rade šta hoće. One nisu bile pod kontolom. Tu je ogromna zloupotreba. Vi imate niz formulara, zahteva gde je država propisala da je za njih taksa nula dinara. Međutim, veterinarske stanice zloupotrebljavaju ceo sistem i naplaćuju nešto što ne bi trebalo. I to u saradnji sa veterinarskom komorom koja podržava to bezvlašće. Nešto je zvanično nula dinara, a oni naplaćuju 250, 680, 900 dinara. Neverovatno koliko je to šaroliko carstvo cena i kolika je to zloupotreba. Nadam se da ćemo to rešiti s Ministarstvom finansija i Poreskom upravom koja bi konačno mogla da počne da se bavi time“, dodaje naša sagovornica.

Podaci Zavoda za statistiku pokazuju da se iz godine u godinu broj goveda u Srbiji smanjuje. Samo prošle godine u odnosu na isti period 2015. broj goveda bio je manji 2,5 odsto. Prioritet resornog ministarstva je, bar kako kažu, obnova stočnog fonda i unapređenje proizvodnje, kako bi se svetu prodavali gotovi proizvodi, a ne sirovine. Ukoliko se nešto uskoro ne promeni, domaći farmeri neće moći da izdrže utakmicu sa kolegama iz okruženja. Jer je cena mleka u regionu slična, ali komšije imaju daleko manje troškove.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh