I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Poljoprivreda

Divlje svinje prave ogromne štete u melenačkom ataru

Već godinama unazad divlje svinje uništavaju useve u melenačkom ataru. Zbog toga poljoprivrednici često moraju i po dva puta da presejavaju svoje njive. Štete su ogromne. Proizvođači ocenjuju da su samo ove godine divlje svinje izrile oko 1000 hektara oranica. Za pomoć su se, kažu, obratili nadležnom inspektoru i lokalnim lovcima, koji jedini smeju da odstreljuju divlje životinje. Za sada imaju samo obećanje da će lovci izaći na teren.

Umesto da parcele obilazi kako bi video koliko su nikli suncokret, soja i kukuruz, Ivan Berar već danima na njive ide da bi sagledavao štetu koju njegovim usevima nanose divlje svinje.

Ivan Berar

“Ovo nije prvi put da mi divlje svinje prave štetu na njivama. Unazad već 4-5 godina one uništavaju useve, riju zemlju. Ove godine je kulminiralo. Šteta je ogromna. Ne samo kod mene, nego u celom ataru. Brojno stanje divljih svinja je nenormalno veliko. To niko ne kontroliše. One nemaju prirodnog neprijatelja. Lovačko društvo je reklo da nemaju podatak da kod nas ima divljih svinja. To je smešno. Mesnoj zajednici se nismo obraćali. Išli smo odmah u lovačko društvo, jer smo ubeđeni da jedino tamo možemo da pronađemo rešenje. Oni su jedini nadležni za odstrel životinja. Bili smo pre nekoliko dana kod lovaca u Zrenjaninu, obećali su da će doći da se uvere da nam divlje svinje uništavaju useve i da daju dozvole za odstrel, kako bi se smanjilo njihovo brojno stanje.  Međutim, ništa od toga nema. Svakog dana samo odlažu izlazak”, kaže Ivan Berar, poljoprivrednik iz Melenaca.

“Divlje svinje riju brazde i po nekoliko kilometara”

“Divlje svinje kad uđu u parcelu one riju. U stanju su da riju i po nekoliko kilometara. I tačno ne izlaze iz brazde. Kako mi sejemo, tako one riju. To je prešlo sve granice. Ne znamo kako da reagujemo. Mi ne smemo da ih ubijamo. Ne možemo da ih kontrolišemo i oteramo. One su već i navikle na ljude. Pokušali smo da lupamo i pravimo buku, međutim, ne reaguju i ne beže”, dodaje naš sagovornik.

Zbog štete od divljih svinja mnogi proizvođači moraju da presejavaju njive.

“Evo i sada idem da obiđem šta sve treba ponovo da uradim. Ima ljudi koji su već presejali. Nama vreme ističe, rokovi setve su pri kraju. Mi presejemo njive, divlje svinje opet dođu i izvade seme. A i ta druga setva košta. To je nekoliko stotina evra po hektaru. Osim toga, kada vi ponovo sejete ne možete ni da očekujete prinos kao kada se poseje na vreme. Agro rokovi postoje i kad oni prođu mi posle možemo samo da gledamo u tu zemlju. Ne znam kako niko nema sluha za to. Već nekoliko godina unazad isti posao radim po tri puta. Problem kod presejavanja je to što se presejavaju one površine koje su totalno uništene. One na kojima je šteta 30-40 posto to nije moguće usevati. Kako da ponovo sejem 50 metara, pa da ne sejem 30, pa da opet sejem 40… To nije izvodljivo”, dodaje naš sagovornik.

Ove godine Ivanu je od divljih svinja stradalo 8 jutara zasada.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Ali to nije kraj. To je tek početak. Divlje svinje će nastaviti da prave štetu i na jesen. Kada je kukuruz već u klipu, onda ga one lome. Tako da štetu nanose tokom čitave godine”, kaže Berar.

Lovačka udruženja obećala da će izaći na teren

Iste probleme ima i Željko Mijatov.

“Prošle godine su nam svinje oštetile nekih 20-30 posto useva. Ove godine šteta na parcelama na kojima su ušle je sto posto. Bukvalno je za dve noći pojedeno sve sa njive od 10-ak jutara. Čitava njiva je izrivena. Tu je šteta ogromna. Nama kukuruz treba za ishranu krava. Ne možemo drugo da sejemo, kad nam je to hrana za životinje koje držimo. Prošle godine na toj njivi je bio suncokret. Moramo ponovo da presejemo njivu. Seme košta oko 600-700 evra. Čekamo prvo da vidimo da li će doći neko iz Udruženja lovaca iz Zrenjanina da vidi šta divlje svinje rade i da proceni štetu. Ali niko ne dolazi. Ako ne dođu uskoro, kasno će biti za presejavanje. Obećali su da će doći i u petak, pa u subotu, pa danas. I evo vidite niko se ne pojavljuje da to vidi”, objašnjava Željko Mijatov, poljoprivrednik iz Melenaca.

Željko Mijatov

Ogromnu štetu pretrpeo je i Ivan Mojsin.

“Nekoliko godina unazad divlje svinje prave štetu na mojim njivama. Ove godine usevi su uništeni na nekih 60-70 hektara, na više lokacija u ataru. Šteta je velika. Presejali smo neke njive, ali i tu gde smo presejali ponovo ima “rijača” i štete. Žalili smo se udruženju lovaca. Melenački lovci tvrde da u selu nema puno svinja i da štetu prave domaće svinje. Međutim, to nije tačno. Njive riju divlje svinje. Svi smo ih videli. Zimus na tablama na pšenici, gde je predusev bio kukuruz, videli smo da je bilo i po 40 divljih svinja”, kaže Ivan Mojsin, poljoprivrednik iz Melenaca.

Ivan Mojsin

Poljoprivrednici ne mogu sami da reše problem s divljim svinjama

Proizvođači su pokušavali sami da se izbore s divljim svinjama, ali bez uspeha.

“Svašata smo do sada preduzimali. Pokušali smo da plašimo divlje svinje tako što smo bacali petarde. Uzimali smo i ljudsku kosu od frizera i to smo posipali po njivi, jer kažu da kad svinja oseti miris ljudske dlake neće da ulazi u njivu. Međutim, ne vredi, ništa nije dalo efekta”, objašnjava naš sagovornik.

Melenački atar, objašnjavaju poljoprivrednici, ima dva lovišta. U jednom love lovci zrenjaninskog udruženja, a u drugom melenačkog. Poljoprivrednici su se obraćali za pomoć i nadležnom inspektoru i udruženjima. Za sada samo imaju obećanje da će lovci izaći na teren.

“Tu gde love zrenjaninski lovci prošle godine je odstreljeno 7 divljih svinja, dok u delu gde love melenački lovci nije prijavljena ni jedna divlja svinja. A to je jedinstven prostor, koji je podeljen između dva udruženja. Zrenjaninski lovci su obećali da će doći opet i da će preduzeti sve što je u njihovoj moći”, kaže Mojsin.

Tokom naše posete Melencima i obilaska atara sreli smo melenačke lovce. Na naše pitanje o problemu koji imaju poljoprivrednici iz sela s divljim svinjama, rekli su nam da se za zvanične informacije obratimo Udruženju lovaca iz Zrenjanina, koje je, po hijerarhiji, iznad njih. Potvrdili su, međutim, da divljih svinja ima, da su oni već nekoliko dana na terenu i da imaju dozvole za odstrel. Međutim, da li će i koliko divljih svinja odstreliti to niko ne može da kaže.

Iz Udruženja lovaca iz Zrenjanina još jednom je proizvođačima obećano da će lovci doći na teren i da će praviti “čeke” za divlje svinje. Novinarima, međutim, za sada nisu hteli da daju nikakve informacije o tome.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh