I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Poljoprivreda

Kiša bi mogla da popravi rod samo kod zdrave šećerne repe i lucerke

Najveća šteta od suše u Srednjem Banatu beleži se na njivama pod sojom i kukuruzom. Prosečan prinos suncokreta je tona po katastarskom jutru. Ukoliko u narednom periodu bude ozbiljnijih padavina, jedino bi zdrava šećerna repa mogla da poveća prinos korena. Ogledna polja Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin pokazuju da se prinosi razlikuju među usevima na kojima je agrotehnika izostavljena i onima kod kojih je ona u potpunosti sprovedena.

Prinosi suncokreta, soje, kukuruza i šećerne repe, na nivou Srednjeg Banata razlikuju se od opštine do opštine. Sušom je najviše pogođen atar opštine Novi Bečej. Ne zaostaje ni atar Zrenjanina. Najveća šteta od suše je na kukuruzu i soji.

„Poljoprivredni proizvođači koji su ove godine upotrebili celokupnu agrotehniku mogu da se nadaju nekim normalnijim prinosima. Oni koji su izbegavali i osnovno đubrenje, a kasnije i đubrenje sa azotom imaće drastično umanjen rod“, kaže Serđo Okolišan, rukovodilac biljne proizvodnje PSS Zrenjanin.

Serđo Okolišan

Šteta od suše bi mogla da bude manja na šećernoj repi ako padne kiša

Da je šteta od suše delimično ublažena kod kultura kod kojih je primenjena puna agrotehnika vidi se na šećernoj repi.

„Sada se pokazalo da za šećernu repu zemljište ne može da se ore jednom, već bar dva ili tri puta kako i preporučujemo. Oranje ne može da bude u decembu i januaru. Kada smo to zimus govorili, neki poljoprivrednici su se samo smeškali i radili po svome. Pojedinci su u januaru orali, a u februaru sejali šečernu repu. U delovima atara gde je količina padavina bila solidna, kao odsečeno se vidi velika razlika između njiva koje su u oktobru poorane dva puta i onih na kojima je ova mašinska operacije urađena januara“, kaže Ilija Bjelić iz PSS Zrenjanin.

„Ipak, najznačajnije razlike kod šećerne repe nastale su zbog različitih količina padavina. Usevi kojima je koren sitan, mogu da iskoriste eventualne padavine u narednom periodu. Zbog toga što se radi o biljci otvorenog rasta. Dokle god postoje uslovi za porast ona će povećavati i prinos korena i sadržaj šećera. Ovo je moguće sve dok dnevna temperatura vazduha ne padne ispod pet stepeni. Znači, ako bude bilo padavina i ako se ostvare prognoze meteorologa da će jesen biti topla, repa to može da iskoristi. Ali, samo pod uslovom da se ne pojavi trulež izazvana bakterijskim i gljivičnim oboljenjima. I da se ne širi korenova vaš. Proizvođači koji na svojim njivama uoče ovakve pojave odmah moraju da vade usev“, dodaje naš sagovornik.

Puna agrotehnika je ublažila posledice suše

Stručnjaci kažu da u ovakvim uslovima samo lucerka i šećerna repa mogu da iskoriste eventualne padavine u narednom periodu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Kristina Salapura

„Ko je primenio tehnologiju o kojoj smo pričali tokom čitave sezone imaće umanjene prinose, ali ne u tolikoj meri. Poljoprivrednici koji nisu radili kako treba, kako zahteva komplentna agrotehnika kod prolećnih useva, imaće veći procenat umanjenja roda. Da u narednom periodu treba razmišljati o intenzivnijem podizanju sistema za navodnjavanje, praktično nam pokazuje i ova godina“, kaže Kristina Salapura, direktor PSS Zrenjanin.

Da li će šteta od suše biti ublažena intervencijom i merama države još se ne zna. Kako je nedavno resorni ministar rekao, to će se videti tek kada žetrva bude gotova i kada se budu znali tačni prinosi. Ipak, ono na čemu će Ministarstvo poljoprivrede intenzivno raditi jeste da se stvore uslovi za navodnjavanje što većih površina, a za šta je već počeo da se koristi i novac iz Abu Dabi fonda.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh