I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Poljoprivreda

Predavanje o zaštiti šimšira od plamenca

Stručnjaci upozoravaju da je šimširov plamenac sve prisutnija štetočina u zasadima šimšira koji se gaji i na javnim zelenim površinama, ali i u privatnim vrtovima.

Zrenjanin će biti jedan od gradova u kojem će se održati predavanje i obuka o štetnom organizmu šimširovom plamencu. Cilj predavanja je da se u Zrenjaninu i okolini zaštite zasadi šimšira. Reč je o dragocenom i dugovečnom malom drvetu ili žbunu. Šimšir se veoma često gaji na javnim zelenim površinama i u privatnim vrtovima.

Prema Zakonu o zaštiti prirode Republike Srbije šimšir je zaštićena vrsta.

Predavanje pod nazivom Širenje invazivne vrste šimširovog plamenca i mere zaštite šimšira održaće profesor doktor Milka Glavendekić sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Odsek za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Zaštita šimšira od plamenca

Tokom predavanja učesnici će upoznati stranu invazivnu vrstu šimširovog plamenca. Kao i njegovo rasprostranjenje, biologiju, biljke domaćine, invazivnost vrste, značaj i širenje u Evropi. Takođe, biće reči o pojavi šimširovog plamenca i praćenju njegovog širenja u Srbiji. Prikazaće se aktuelno rasprostranjenje u Srbiji i značaj šimširovog plamenca u proizvodnji šimšira, privatnim vrtovima, na javnim zelenim površinama. Ali i na grobljima i u zaštićenim objektima pejzažno-arhitektonskog nasleđa.

Sve do nedavno na šimširu se uglavnom pronalazila samo mušica šiškarica šimšira i šimširova buva. Međutim, poslednjih godina sve češće se susrećemo sa naglim i veoma brzim sušenjem pojedinih grana ili čitavih zelenih kompleksa šimšira u parkovima, živićima na zelenim površinama, grobljima i ispred kuća. A uzrok je šimširov plamenac.

Najnovije metode zaštite biće preporučene na osnovu trogodišnjih istraživanja i iskustava predavača.

Predavanje će se održati u četvrtak 9. novembra sa početkom u 10 sati u prostorijama Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Predavanje je besplatno za sve zainteresovane učesnike, a broj učesnika nije ograničen.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh