I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Poljoprivreda

Iskustva stočara – kako se uzgajaju šampionska grla (VIDEO)

Na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu farmerima se tradicionalno dodeljuju nagrade za najbolja grla stoke. Šampioni se biraju u kategoriji govedarstva, ovčarstva, svinjastva, kozarstva i konjarstva. Među nagrađenima svake godine ima i domaćina iz Zrenjanina i okoline.

Sa njima i njihovim kolegama iz ostatka zemlje, razgovarali smo o tome kako se uzgajaju šampionska grla.

Godinama unazad poljoprivrednik Peter Čorba iz Mužlje se sa Novosadskog sajma poljoprivrede vraća se sa po nekoliko priznanja za svoje junice.

“Ove godine sam za dva grla osvojio dve srebrne medalje, a nagrađen sam i za kolekciju junica. Moja grla su svake godine među najboljima. Ovoga puta konkurencija je bila zaista jaka. Da bi se postigao ovakav uspeh potrebni su ljubav, odanost stoci, dobra nega, pravilna ishrana… Sve to jedno drugo vuče. Šampionska grla se pripremaju godinu dana pre sajma, a ne uoči same manifestacije. Odabir grla je bitan, a samim tim i genetika. Ishrana mora da bude izbalansirana, da nema česte promene obroka. Potrebno je puno ulaganja i odricanja”, kaže Peter Čorba, stočar iz Mužlje.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Peter Čorba

„Za takmičenje postoje tačno propisane proporcije koje grlo mora da zadovolji. Mere se visina, težina, obim grudnog koša. Gleda se starost, bremenitost, stav nogu, poreklo… Komisija dolazi kući kod domaćina dva meseca pred sajam i onda ocenjuje grla“, objašnjava naš sagovornik.

Uvoz različitih grla stoke kako bi se održala dobra genetika

Među nagrađenima u kategoriji goveda su i stočari iz Kruševca i okoline.

„Dugogodišnji sam izlagač na sajmu. Ove godine tu sam sa još nekoliko kolega. Da bi grlo došlo na Novosadski sajam potrebna je priprema koja traje i po 24 meseca. To grlo se prati od dana teljenja. Odvaja se, hrani se, dobija posebne ocene. Osemenjava se u određeno doba starosti. Grlo stiže na sajam samo ako zadovolji sve propisane kriterijume. Konkurencija je ovde ozbiljna, a naravno da bi svako od nas voleo da ima nagrađeno grlo. Ali, kada ovde imate 120-130 izloženih grla, onda komisija mora da obraća pažnju na najsitnije detalje. Ove godine nagrađeno je 13 junica. Šampionka je ona koja se bar za nijansu razlikuje od ostalih. Ali, svaka od onih koja je nagrađana sigurno je da bi mogla da bude šampionka. Ja sam osvojo nagradu za kolekciju junica, a junica kolege iz udruženja je dobila nagradu druge pratilje“, kaže Borjan Simonović, stočar iz Kruševca.

Borjan Simonović

Titulu apsolutnog šampiona u govedarstvu, ponelo je grlo sa farme Delta agrara.

„Ove godine smo izložili kolekciju junica. Dobili smo nagradu apsolutnog šampiona u govedarstvu. Prikazali smo ukupno 10 krava, 10 junica i 6 muških teladi. Krava nam je apsolutni šampion, rase je holštajn. Na imanju trenutno imamo 550 krava na muži, a plan nam je da do 2019. godine imamo 1.400 krava na muži. Svim našim životinjama posvećujemo posebnu pažnju. To se, pre svega, odnosi na zdravstvenu zaštitu i negu, genetiku, ishranu. Ishrana mora da bude ujednačena kako bi se ostvarila visoka produktivnost krava. Mi imamo krave koje dnevno daju i po 56 litara mleka. Kada je reč o genetici, mi junice uvozimo. Prošle godine uvezli smo 500 kvalitetnih priplodnih junica iz Danske, a ove godine uvešćemo još oko 900 junica“, objašnjava Vladimir Bozan iz Delta agrara, sa imanja Napredak iz Stare Pazove.

Vladimir Bozan

Apsolutni šampioni u kategoriji ovaca i konja

Nagrada za najbolje grlo u kategoriji ovaca pripala je uzgajivaču iz Sremske Mitrovice.

„Dobili smo nagradu apsolutnog šampiona u kategoriji ovčarstva. Na farmi imamo oko 400 ovaca. Svake godine osvajamo po neku nagradu. U zavisnosti od toga šta želimo da osvojimo, mi se tako i spremamo za sajam. Da biste stigli do priznanja, morate da imate odlične ovce koje svi hoće da kupe i traže još. Šampionsko grlo se za izložbu sprema tri godine. Kada je reč o hrani, ona nije ništa specijalno. Ovca kao ovca jede jako malo. Genetika mora da bude kvalitetna. Uz to, vlasnik mora da voli životinje“, kaže Bojan Marinković, stočar iz Sremske Mitrovice selo Zasavica.

Bojan Marinković

Uzgajivač iz Batajnice okitio se priznanjem za apsolutnog šampiona u kategoriji konja.

„Ove godine smo dobili nagradu apsolutnog šampiona Novosadskog sajma. Da bi konj bio apsolutni šampion, mora da ima kvalitetan genetski materijal. Zbog toga uvek treba uvoziti novu krv, nove pastuve. Uz to, treba dosta da se radi sa konjima. Što se tiče održavanja, konji jedu malo sena i oko šest kilograma kukuruza dnevno. Mi smo ove godine prvi put osvojili nagradu apsolutnog šampiona. Naše grlo ima šest godina i već sada ima odličan genetski potencijal. Pre dve godine je bio šampion kao mladi pastuv“, objašnjava Bogdan Marković, uzgajivač konja iz Batajnice.

Bogdan Marković

Šampionska grla u kategoriji svinja odgajana su na farmi u Melencima

Stočar Dragomir Davidov iz Melenaca je još jedan uzgajivač iz opštine Zrenjanin koji se sa sajma u Novom Sadu kući ne vraća bez priznanja.

„Ove godine sam dobio zlatnu medalju za kolekciju nazimica duroka i za nerasta. Svake godine dobijam neku od nagrada. Na sajmu sam izložio krmaču sa prasićima, nerasta, tovljenike i dve kolekcije nazimica. Mi uzgajivači čim odemo sa sajma počinjemo da uzgajamo nova šampionska grla za sledeći sajam. Grla moramo da čuvamo od bolesti i šuge da bismo došli do onog vrhunskog kvaliteta. Jedno šampionsko grlo pojede oko četiri kilograma hrane dnevno“, kaže Dragomir Davidov, uzgajivač svinja iz Melenaca.

Dragomir Davidov

Za oko 140.000 posetilaca Novosadskog sajma najveća manifestacija u poljoprivredi u jugoistočnoj Evropi je za ovu godinu završena. Međutim, za domaćine koji uzgajaju šampionska grla zatvaranje sajma je početak novog poglavlja. Već sada kreću pripreme za sledeći sajam. A zadatak da se ponovi ovogodišnji uspeh nimalo nije lak. Pogotovo ako se zna da je iz godine u godinu konkurencija sve veća i veća, i da su grla sve kvalitetnija.

Poslušajte izjave Petera Čorbe iz Mužlje i Dragomira Davidova iz Melenaca

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh