I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Poljoprivreda

Rasadnik „Carske bašte“ od nedavno sa jedinstvenom tehnologijom proizvodnje (VIDEO)

Nakon dva meseca rekonstrukcije, stari staklenik Carske bašte dobio je novu namenu. Na oko 2500 kvadrata sada se proizvodi rasad za potrebe ove kompanije i njenih kooperanata. Tehnologija proizvodnje koja se primenjuje u ovom rasadniku doneta je iz Holandije, a jedinstvena je u Banatu. Svi parametri neophodni za proizvodnju rasada kompjuterski su kontrolisani. Cilj osnivanja ovog centra jeste da se dobiju zdrave biljke koje će doneti plodove ujednačenog kvaliteta kod svih koji proizvode povrće za Carsku baštu. Podizanje rasadnika deo je šireg projekta koji podrazumeva da se u narednom periodu izgradi hladnjača i nabavi oprema za pranje i pakovanje korenastog povrća.

Carska bašta želi da postane integrator proizvođača povrća u ovom regionu. S tim projektom konkurisala je kod mađarske Fondacije Prosperitate od koje je i dobila značajna bespovratna sredstva za realizaciju projekta. Projekat podrazumeva postojanje rasadnika, hladnjače i linije za pranje i pakovanje povrća. Radovi na pripremi i pokretanju proizvodnje rasada trajali su dva meseca.

“Investicija samo u rasadnički centar vredi oko 200.000 evra. To je deo šireg projekta koji se sprovodi uz podršku mađarske Fondacije Prosperitate. Ceo projekat vredi 320 miliona dinara. Od toga naše sopstveno učešće je 80 miliona, 96 miliona je kredit OTP banke koji je uzet na 10 godina, dok su 144 miliona bespovratna sredstva fondacije. Rasadnik je deo projekta koji se finansira iz naših sredstava. Kada budemo potrošili sopstvena sredstva, sledi drugi korak, a to je dobijanje bespovratnih sredstava. Taj novac je namenjen za izgradnju hladnjače i nabavku opreme za pranje i pakovanje korenastog povrća. Ideja o ovom centru jako dugo postoji, ali izvođenje radova na izgradnji rasadničkog centra trajalo je dva meseca. Rasadnik zauzima 2500 kvadratnih metara. Planova za proširenje ima, ali to je vrlo optimistično. Ideja je da rasadnik u budućnosti zauzme hektar”, kaže Đula Madaras iz Carske bašte.

PerSu marketi

Holandska tehnologija proizvodnje rasada u rasadniku Carske bašte

“Mi smo integratori proizvođača. Da bismo kontrolisali sortiment i kvalitet povrća bitno je da rasad bude kvalitetan i dobar. Kako je u povrtarstvu rasad jako bitan, tako će naš rasad biti namenjen našim kooperantima. Oni će svojim plodovima koje budu dobijali od tog rasada plaćati sadni materijal. Carska bašta će na ovaj način kontrolisati sortiment i kvalitet povrća koji proizvode naši kooperanti, a što je potrebno za dalju prodaju. Suština je da svi imaju približno isti kvalitet, što će nam omogućiti ostvarenje krajnjeg cilja, a to je izvoz našeg povrća. Tehnologija je doneta iz Holandije i ovakav rasadnički sistem u Banatu ne postoji”, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Tehnologija koja se primenjuje u rasadniku Carske bašte podrazumeva da se rasad proizvodi pod strogo kontrolisanim uslovima.

“Proizvodnja pod strogo kontrolisanim uslovima je ono što se razlikuje od dosadašnjeg načina proizvodnje. Kada to kažem mislim da će se sada proizvoditi ujednačeniji rasad. To znači da ćemo dobijati kvaliteniju biljku. Zdravu, nezaraženu, sa dobro razvijenim korenovim sistemom. A to je osnovni preduslov za stabilnu proizvodnju povrća. Cilj Carske bašte je da prvo za svoje potrebe i potrebe kooperanata obezbedi dobar i kvalitetan rasad. Kad kažemo proizvodnja pod strogo kontrolisanim uslovima to znači da su osnovni parametri kao što su temperatura vazduha i zemljišta, relativna vlažnost vazduha i vlažnost zemljišta pod stalnim nadzorom. Takođe, koncentraija hraniva u zemljištu i u vodenom rastvoru će biti strogo kontrolisana, kao i ph vrednost”, objašnjava Vesna Nikolin, šef proizvodnje u rasadniku Carske bašte.

Proizvodnja rasada paprike, paradajza, dinje, lubenice, salate, kupusa…

“Ono što je karakteristično za ovaj staklenik to je da je on podeljen u 10 sektora. U svakom će temperatura biti kompjuterski zadata i kontrolisana. To omogućava da se istovremeno proizvodi više različitih biljnih vrsta. Mi smo trenutno zasejali toploljubive kulture kao što je paprika, a u rasadniku će se proizvoditi rasad za papriku, paradajz, dinje, lubenice, biće i kalemljene lubenice, kupus, salate… Kapacitet rasadnika je milion i 200.000 komada biljaka godišnje tako da ćemo svakako napraviti dobar plan proizvodnje kako bismo maksimalno iskoristili kapacitet koji imamo”, dodaje naša sagovornica.

Osim što će kooperanti dobijati rasad koji se proizvodi u rasadniku Carske bašte, proizvođači će moći da računaju i na podršku prilikom proizvodnje povrća.

“Carska bašta gleda dugoročno na ovaj projekat. Plan je da proizvođači povrća dobijaju savete nakon rasađivanja, kako bi radili približno ujednačeno što će na kraju rezultirati time da se svi prinosi zbirno pojavljuju i nude tržištu. To će značiti veću količinu povrća, što će uticati i na cenu. Bićemo konkurentniji, imaćemo niže troškove proizvodnje i ujednačen i dobar kvalitet povrća. Cilj je da izađemo na evropsko tržište. Radimo i na tome da uvedemo Global GAP standard. Trenutno smo u fazi implementacije. To je postupak koji će trajati naredna tri-četiri meseca, a nakon toga ćemo se i sertifikovati”, kaže Nikolin.

“Ova proizvodnja zahteva dosta ručnog rada. Mi ćemo gledati da to malo automatizujemo koliko je moguće. Ali, svakako da će rasadnik povećati potrebu za novim radnicima u Carskoj bašti”, dodaje naša sagovornica.

Tehnologija omogućava skraćenje vremena klijanja za trećinu

Karakteristika ovog rasadnika je što poseduje inkubator.

“Inkubator ima tri sektora u kojima temperaturu možemo da podešavamo spram potreba biljaka. To znači da možemo da skratimo vreme klijanja za jednu trećinu tj. da ubrzamo klijanje. Time se dobija ujednačen rasad. U rasadniku se nalazi i sto za jarovizaciju gde se takođe podešava željena temperatra. Tek nakon toga se biljka spušta na pod sa tepihom. Tepih se vlaži i ima određenu temperaturu, jer je u upotrebi podno grejanje. Rasadnik ima i zaštitne zavese koje leti čine zasene, a zimi zadržavaju toplotu. Imamo i mašinu za pripremu zemlje tj. zemljišnog supstrata gde je mogućnost mešanja mnogo bolja nego kada smo to radili ručno. Bolje se zemljište ispuferuje, rastresitije je i bolje je pripremljeno za setvu”, objašnjava šef proizvodnje u rasadniku Carske bašte.

Kada kompletan projekat bude gotov povrće iz ovog dela Banata moći će da izađe ravnopravno na zahtevno tržište Evropske unije. Ono će biti adekvatno pripremljeno, upakovano i čuvano. I to sve po visokim standardima koji se poštuju u razvijenim zemljama.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh