I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Poljoprivreda

Rasad i saveti za ujednačenu proizvodnju povrća (VIDEO)

Ozbiljni kupci poput velikih trgovinskih lanaca najčešće ne žele, niti imaju vremena da traže partnere među malim proizvođačima, izuzev ako se radi o vrlo specifičnim proizvodima, ograničenih serija. Zbog toga je potrebno da se proizvođači, kao što su, na primer, povrtari, udružuju kako bi mogli ravnopravno da pregovaraju o poslovanju. Da bi tako udruženi ostvorili maksimalnu korist za sebe, kupcima moraju da ponude ujednačen kvalitet povrća. Upravo je zbog toga Carska bašta prošle godine pokrenula projekat uzgoja rasada za svoje kooperante.

U najsavremenijem stakleniku u kojem se kompjuterski kontrolišu svi parametri neophodni za razvoj rasada, proizvodnja teče po planu.

PerSu marketi

„Polako se ispunjava ono što smo očekivali. Kooperanti se prijavljuju i opredeljuju za kulture koje žele da proizvode. Na osnovu tog setvenog plana mi sprovodimo sve aktivnosti u stakleniku. Kooperanti su zainteresovani za različite kulture u zavisnosti od opremljenosti gazdinstva mehanizacijom, radnom snagom i finansijama kojim raspolažu. Mi imamo i veće i manje kooperante u smislu površina koje obrađuju. I oni se spram toga i opredeljuju šta će proizvoditi. Recimo, šargarepa zahteva veći ulog u mehanizaciju i to je proizvodnja za neke krupnije kooperante. Povrtari sa manjim površinama se opredeljuju za kupusnjače, zelenu salatu, papriku… “, kaže Vesna Nikolin, agronom u Carskoj bašti.

Vesna Nikolin

Carska bašta obezbeđuje rasad i tehnologiju proizvodnje svojim kooperantima

U stakleniku se trenutno nalazi oko milion biljaka.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Tu su kupusnjače, zelena salata, paprika i celer. Naš cilj za ovu godinu je da u stakleniku proizvedemo oko dva miliona biljaka. U narednom periodu tu će se naći više toploljubive kulture kao što su paprika, lubenica, dinja… Polako se broj biljaka koje se ovde proizvode povećava. Kapacitet plastenika mora da bude iskorišćen maksimalno sve vreme, kako bi njegovo postojanje bilo rentabilno“, objašnjava Nikolin.

„Svakako da je ovakav način proizvodnje sigurniji i bolji i za nas i za kooperante. Oni dobijaju jedan ujednačen zdrav rasad sa dobro razvijenim korenovim sistemom, sa dobrim imunološkim stanjem biljke. Takav mlad rasad kada se dalje rasadi i nastavi svoju vegetaciju je u prenosti u odnosu na nešto što je na drugačiji način gajeno. U stakleniku su osnovni parametri kao što su temperatura zemljišta, temperatura vazduha, relativna vlažnost vazduha, vlažnost zemljišta podešeni tako da možemo da ih konstantno držimo pod onim uslovima koji nam odgovaraju u zavisnosti od razvojne faze biljke“, dodaje naša sagovornica.

Carska bašta svojim kooperantima, osim rasada, daje i sve neophodne informacije za ujednačenu tehnologiju proizvodnje.

„Oni su sve vreme u situaciji da mogu da nas pozovu za savet. Svakako da moraju da poslušaju savete koje im dajemo. Jer ukoliko ne ispoštuju tehnologiju proizvodnje do kraja, to će se odraziti na prinos, a samim tim i na ostvarenje profita. A u interesu obe strane je da on bude što veći“, kaže Nikolin.

Podizanje staklenika za proizvodnju rasada, izgradnja hladnjače i nabavka linije za pranje i pakovanje šargarepe je projekat koji je Carska bašta pokrenula kako bi svojim proizvodima mogla da izađe na tržišta van granica Srbije. Deo novca za investiciju vrednu 3,5 miliona evra obezbeđen je iz sopstvenih sredstava, deo iz kredita banaka, a deo su bespovratna sredstva mađarske vlade.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh