I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Poljoprivreda

Putevi vina još uvek nepoznanica i nedovoljno iskorišten turistički adut

Vinski turizam ili kako ga popularno zovu „put vina“ je jedna od grana turizma u kojoj se turistima osmišljenim planom pruža prilika da upoznaju  kulturu, tradiciju, gastronomiju i druge aspekte regije kojom putuju, a isto tako i sam proces proizvodnje vina. 

Turističke organizacije u zapadnim zemljama organizuju  putovanja, koja uključuje posetu vinogradima, vinarijama, vinskim festivalima i izložbama vina. Degustacija vina, a u nekim regijama i samo učešće u berbi ili procesu proizvodnje neretko su i  primarna motivacija za putovanje.

– Put vina je delatnost koja je na „zapadu“ veoma razvijena i važna. Turiste i one koji vole vino praktično se dovodi do mesta na kom se vino stvara. Turističke agencije takvu delatnost oberučke prihvataju, država dosta ulaže u takve projekte. Takvi projekti potenciraju male „artističke“ vinarije, dok je kod nas obrnuto, zakon štiti samo velike industrijske proizvođače dok mi mali kao da ne postojimo – kaže Šandor Šomođi vlasnik vinarije „Šomođi“ nadomak Aradca.

U našoj okolini u modi je sorta Sauvignon Blanc. Od njega se prave malo kiselija vina, krepka, mlada koja se mogu i piti u većim količinama.  Zahvaljujući pre svega damama u poslednjoj deceniji ponovo su u modi crvena vina, Cabernet Sauvignon naprimer pa Merlot i Cabernet Fran.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

 – Jedinstven je doživljaj da se poseti vinograd, da se siđe u podrum gde vino „odležava“ u hrastovim buradima, da se na licu mesta degustira. To je potencijal koji kod nas još uvek nije dovoljno prepoznat ni iskorišten – zaključuje  Šomođi.

U Srbiji je definisano 9 vinskih puteva: Palić, Fruška gora, Šumadija, Smederevo-Beograd, Župa, Kosovo i Metohija, Niš-Kragujevac, Vršac i Negotin. Vinski put na području  Zrenjanina postoji celu deceniju ali se i dalje ne plasira dovoljno u turističkom smislu.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh