I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Poljoprivreda

Prve pare iz IPARD-a stigle do poljoprivrednika

Srbija već neko vreme usaglašava svoju regulativu u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane sa regulativama koje važe u Evropskoj uniji. Samo u sektoru bezbednosti hrane poslednjih nekoliko meseci izmenjeno je četiri propisa. U narednom periodu ovaj posao se nastavlja. Ovakve poteze Srbije pozdravljaju u Delegaciji EU u našoj zemlji i podsećaju da su oni tu da podrže prireme Srbije za evrointegracije. I to kako preko IPARD programa, tako i donacijama poljoprivrednih mašina, ali i u oblasti zakonodavstva.

Obilazeći izlagače na 86. Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu ministar Branislav Nedimović istakao je da Srbija ima podršku u procesu evrointegracija kada reč o poljoprivredi.

“Imamo podršku za sva tri poglavlja u sektoru poljoprivrede. To su poglavlja poljoprivredne politike, bezbednosti hrane i ribarstva. Možemo da kažemo da smo danas dosta odmakli, pogotovo ako se setimo kakve su stvari bili pre dve-tri godine u oblasti poljoprivrede vezano za evrointgracije. Tu je IPARD koji se realizuje. Imamo 736 aplikacija koje su u postupku obrade. Imamo i prve isplate preko IPARD programa. To su prvi evropski novci koji dolaze građanima Srbije direktno u ruke. To je jako važno i predstavlja simbolički gest odnosa između Srbije i EU. Daćemo sve od sebe da stvari uradimo onom brzinom kojom se to od nas očekuje. Pre svega da bi naši poljoprivrednici bili zadovoljni”, kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

branislav

Mateja Norčić Stacmar i Branislav Nedimović

Izmene propisa u oblasti bezbednosti hrane

U poslednjih nekoliko meseci u sektoru bezbednosti hrane izmenjena su četiri propisa.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Pre dva meseca samo izmenili Zakon o sredstvima o zaštiti bilja. Predvideli smo sertifikaciju poljoprivrednih gazdinstava u načinu upotrebe zaštitnih sredstava. Ja to dovodim u vezu sa načinom na koji su korišćeni antibiotici pre 15-ak godina. To smo doveli u red. Sada treba i u oblast zaštite bilja da se dovedemo u red. Mi smo za to dali rok do 2021. godine. Da kada poljoprivrednici odu u poljoprivednu apoteku mogu da dobiju samo onoliko sredstava za zaštitu bilja koliko im je zaista neophodno. A ne da ako vam na neku jedinicu površine treba 10 nečega, vi potrošite 100 i da onda zagadite okolinu oko vas i nanesete štetu svima. Tome moramo da stanemo na put”, objašnjava Nedimović.

“Naš cilj je da se u potpunosti uskladimo sa regulacijom EU u oblasti bezbednosti hrane. To je najbezbednije i najkompletnije uređeno tržište hrane u svetu. Ako imate na takav način uređen sistem onda možete da trgujete sa bilo kim na planeti. Sa predstavnicima Delegacije EU u Srbiji smo razgovarali o pozivima koji nam slede u junu i avgustu. Reč je o dva nova poziva u okviru IPARD-a i o dve nove mere koje ćemo imati. Jedna se tiče ruralnog turizma, a druga se odnosi na tehničku pomoć. Nova laboratorija za bezbednost hrane bi trebalo da bude u funkciji za tri meseca. Nabavili smo opremu za nju i angažovali smo ljude. Ostaje nam samo još akreditacija da zaokružimo ceo taj sistem”, dodaje naš sagovornik.

IPARD i donacija EU u mehanizaciji

Iz Delegacije EU u Srbiji potvrđuju da su uz našu zemlju na putu ka članstvu u Uniji.

“Što se tiče konkretno poljoprivrede radimo na modernizaciji proizvodnje i prerađivačke industrije kako bi bili konkurentni na tržištu EU. Tu su instrumenti za razvoj ruralnih područja. To nije samo novac, već kroz projekat “EU za tebe“ dajemo mehanizaciju, traktore… Konkretno 15 traktora biće dodeljeno, potom kombajni, tresači višanja. Reč je o 175 miliona evra bespovratnih sredstava za male poljoprivrednike. Na vama samima je kojom brzinom ćete raditi. Nadamo se da će to ići onako kako ste sami sebi zadali i kako se od vas to očekuje”, kaže Mateja Norčić Stacmar, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

“Srbija je dobila 100 miliona evra, pored IPARD-a, za razvoj poljoprivrede. Treba pomenuti i trgovinsku razmenu između Srbije i EU. Više od dve trećine srpskih proizvoda plasirano je na tržište EU i na tržište CEFTE. EU je kontinent mira, demokratije i blagostanja. U tom blagostanju EU jako veliku pažnju posvećuje ne samo zaštiti životne sredine, već i zaštiti i prevenciji zdarvlja svojih ljudi. A tu spada i zaštita hrane. Bolja zaštita hrane znači i veću mogućnost da vaši proizvođači izvoze u EU. Srbija je u 2018. ostvarila izvoz na tržište EU vredan više od 1,3 milijarde evra. To je pokazatelj puta Srbije ka Evropskoj uniji”, precizira naša sagovornica.

Krediti na 20 godina za kupovinu poljoprivrednog zemljišta

Da bi pomogla poljoprivrednicima, pre svega mlađima od 40 godina, država je omogućila dugoročno kreditiranje za kupovinu poljoprivrednog zemljišta.

“Potpisali smo sporazum sa Poštanskom štedionicom u vezi kredita namenjenih mladima za kupovinu poljoprivrednog zemljišta na period od 20 godina. To je prvi put kod nas. Do sada su se krediti za ove namene davali na period od 7 do 10 godina, a tu matematike u poljoprivredi nema. Ne možete da ostvarite profit i da ulažete u razvoj. Cilj je da mladi ostanu na selu gde su se rodili da nastave tu da žive sa svojim porodicama”, preizira ministar poljoprivrede.

Kada je reč o aktuelnim vremenskim prilikama resorni ministar uverava da razloga za strah od poplava u Srbiji nema.

“Ova kiša je dobra za poljoprivredu. Ne treba niko da se boji. Neće biti poplava u Srbiji. Ima poplava u okruženju, ali sve je to život. Sva ta voda će doći u Srbiju, jer su to reke koje pripadaju slivu Save, ali se nadam da kod nas neće biti problema. Ne očekujemo veće probleme. Zabodite ašov u zemlju i već na drugom ašovu ćete videti da zemlji i dalje fali vode”, zaključuje Nedimović.

Tradicionalna manifestacija na Novosadskom sajmu završena je uručivanjem poklona najsrećnijim posetiocima. Među njima je i jedan stanovnik Srednjeg Banata. Traktor Belarus ide u Jašu Tomić, a njegov vlasnik postao je Pal Čipak. Pneumatsku sejalicu dobio je Jan Zloh iz Kovačice, a traktor John Deere koristiće Slobodan Krstić iz Varvarina.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh