I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Poljoprivreda

Kokan, najveći bik u Srbiji, prodat za 4650 evra

Na Novosadskom sajmu prvi put od osnivaja, pre 84 godine, održana je aukcija stoke. U ponudi su se našle junice i dva bika. Sve životinje su šampionska grla. Najveću pažnju ne samo učesnika aukcije, nego svih posetilaca poljoprivrednog sajma privukao je bik Kokan. Reč je o najvećem biku u zemlji, teškom oko 2 tone, koji je postao i zvezda Srbije. Novi vlasnik za njega je dao 4650 evra. Pokrovitelj prve aukcije stoke na poljoprivrednom sajmu bio je grad Zrenjanin.

Po uzoru na svetske berze i Novosadski sajam je organizovao aukciju stoke.

„U ponudi su se našle junice, uglavnom simentalske i rase holštajn. Osim junica tu su bila i dva bika. Jedan od njih je i najveći bik u zemlji, Kokan, koji je postao velika atrakcija i zvezda ne samo sajma, nego čitave Srbije. Njegova početna cena bila je 4500 evra. Junice su ponuđene po početnoj ceni od 1800 do 2500 evra. To su realne cene, budući da su to sve šampionska grla. Na aukciji je ponuđena i krava koja daje 42,5 litare mleka. Njena početna cena je bila 1800 evra“, kaže Milana Nojić, voditelj aukcije.

Milana Nojić

Za prvu aukciju stoke bilo je prijavljeno 10-ak učesnika iz različitih krajeva Srbije.

„Ove godine bila je dovoljna samo prijava za učešće, nije bilo kotizacije. U budućim godinama će verovatno biti kotizacije i ranije će se spremati aukcije. S obzirom na to da je bilo malo vremena sada su na aukciji učestvovala samo grla koja su izložena na sajmu. Novosadski sajam ima u planu da u narednom periodu aukcije budu češće u toku godine. Ideja je da to bude prava berza gde stočari mogu da dođu da kupe kvalitetna grla, po uzoru na svetske berze“, dodaje naša sagovornica.

Aukcije će zaštititi uzgajivače od nakupaca

Da je organizovanje aukcija važno, potvrdio je i direktor Novosadskog sjama Slobodan Cvetković. Pre svega, jer je za Srbiju bitno da se poboljša genetika u stočarstvu. Osim toga, ovakve aukcije bi stale na put nakupcma.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Ono što je jako važno i o čemu treba voditi više računa je trenutak kada su naši uzgajivači prepušteni nakupcima. Onda dobijamo situaciju da proizvod koji realno na tržištu košta mnogo više, bude prodat za cenu koja u potpunosti ne opravdava uloženi trud i rad naših domaćina. Ova aukcija je pilot projekat. Mi ćemo se potruditi da izvršimo registraciju ove delatnosti i da ovaj aukcijski posao sprovodimo na Novosadskom sajmu. On može da se dešava tokom cele godine, s obzirom na to da imamo ozbiljnu infrastrukturu. Verovatno bismo morali da je prilagodimo i za zimski period. Mislim da bismo sa ovom aktivnošću napravili ozbiljan pomak u stočarstvu u Srbiji“, kaže Slobodan Cvetković, direktor Novosadskog sajma.

Za junice vladalo veliko interesovanje učesnika aukcije

Prvi kupac na aukciji bio je Mirko Petković iz Čačka. On se interesovao za junice.

„Imam junice, 10-ak komada i planiram da proširim stado na 20 grla. Ovu junicu sam uzeo zbog rase i da bih unapredio genetiku. Mislim da ću sa ovom junicom to uspeti da poboljšam bar za 20-30 posto. Junicu sam platio 2700 evra. To nije mnogo za dobro grlo. To je neka realna cena. Srećan sam što sam prvi kupac na prvoj aukciji na Novosadskom sajmu“, kaže Mirko Petković, stočar iz Čačka.

Mirko Petković

Kokan, bik od 2 tone, plaćen 4650 evra

Najveću pažnju na sajmu, ali i na aukcji privukao je najveći bik u zemlji. Kokan je težak skoro 2 tone. Početna cena po kojoj je ponuđen na aukciji bila je 4500 evra. Novi vlasnik ga je platio 4650 evra.

„Imamo 100 grla stoke, i telad i junice i krave i bikove, pa sam kupio i bika Kokana. Hoću da imam najvećeg bika u Srbiji u svom stadu. Nije to toliko stvar unapređenja genetike, koliko stvar prestiža“, objašnjava Nikola Mitrović, stočar iz Čačka.

Nikola Mitrović

Grad Zrenjanin pokrovitelj prve aukcije stoke na Novosadskom sajmu

Pokrovitelj prve aukcije stoke na Novosadskom sajmu bio je grad Zrenjanin. Tokom dana stočara, na Manježu je potpisan i ugovor o saradnji grada Zrenjanina i sajma.

„Saradnja grada Zrenjanina i Novosadskog sajma je na visokom nivou. Ove godine na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu održana je prva aukcija stoke čiji pokrovetelj je bio grad Zrenjanin. Prepoznali smo da je to nešto bitno, otuda želja za pokroviteljstvom. Zrenjanin je mnogo toga uradio za stočare iz našeg kraja u poslednje dve godine. 83 junice visokokvalitetne simentalske rase smo poklonili manjim proizvođačima koji žive i rade na teritoriji naše lokalne samouprave“, podsetio je još jednom Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

Slobodan Cvetković i Čedomir Janjić

Srbija dobila dozvole za izvoz jagnjetine u Kinu, uskoro stižu i za govedinu

I resorno ministarstvo u poslednje vreme akcenat stavlja na razvoj stočarstva.

Branislav Nedimović

„Bez stočarstva nema kvalitetne poljoprivrede. Često me „pitaju šta vi to radite? Nemamo mi dovoljno stoke da izvozimo za Kinu.“ Ja sam došao pre nekoliko dana iz Kine. Dobili smo prve dozvole za izvoz jagnjećeg mesa. U junu ćemo dobiti prve dozvole za izvoz goveđeg mesa i nama je potrebno da mnogo više finansijskih kapaciteta iskoristimo da povećamo stočarsku proizvodnju. Oni koji kažu da to nije dobro, možda su u pravu na kratak rok. Ali ovo je maraton, ovo je igra na duži rok. Poljoprivreda je grana u kojoj se rezultati ne mogu videti za 3 meseca, već su potrebne godine. Tako će i u stočarstvu iz godine u godinu rezultati biti sve veći“, kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Prva aukcija stoke na Novosadsom samu prošla je uspešno. Skoro sva grla koja su ponuđena su i prodata. Od 10-ak junica, samo za jednu niko nije bio zainteresovan. I dok je Kokan, najveći bik u Srbiji, dobio novog vlasnika, za drugog ponuđenog bika na aukciji nije bilo interesenata.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh