I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Poljoprivreda

Strancima će biti onemogućeno da kupuju zemlju u Srbiji

Srbija je bila jedina zemlja koja je 2008. godine, kada je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, prihvatila odredbu po kojoj bi strancima trebalo da omogući da kupuju zemlju i pre nego što postanemo punopravna članica EU. Naime, SSP-om je predviđeno da četiri godine nakon što i poslednja evropska članica ratifikuje ovaj sporazum, stranci u Srbiji dobiju jednako pravo kupovine oranica kao domaća lica. Taj rok ističe 1. septembra. Stručnjaci su od starta upozoravali da to nije dobra odluka. Iz resornog ministarstva poručuju da će do septembra Zakon o poljoprivrednom zemljištu biti izmenjen. Stranci će morati da ispune mnogo preduslova kako bi stekli pravo da kupuju zemlju u Srbiji.

Nekoliko dana pre nego što bi trebala da stupi na snagu odredba iz SSP-a, koja bi strancima omogućila da neometano kupuju zemlju u Srbiji, u skupštinu je stigao prelog izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Pitanje koje se stalno postavlja na skupovima jeste da li ćemo zemlju prodavati strancima. Zakon o poljoprivredom zemljištu biće izmenjen. Na ovaj način onemogućićemo prodaju zemlje strancima tako što ćemo propisati posebne uslove. Da bi neki stranac mogao eventualno da dođe u situaciju da kupi zemljište u privatnoj svojini, mora da ima bar 10 godina nastanjenja u Srbiji, odnonsno u jedinici lokalne samouprave u kojoj želi da kupi zemljište. Mora da ima registrovano gazdinstvo, a to opet ima svoj sistem kako se registruje poljoprivredno gazdinstvo. Mora da ima alat, mašine, opremu da bi se bavio poljoprivrednom proizvodnjom. Kada sve to ispuni, ne može da kupi više od 2 hektara. To je naš predlog sa kojim idemo pred poslanike u narednim danima. Mi ćemo do 1. septembra ispuniti sve svoje obaveze koje imamo, i tu nema nikakvih problema”, kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu će biti izmenjen na osnovu iskustava članica EU

“Što se tiče pravnih lica, ona pravna lica koja su registrovana po srpskim zakonima su srpska pravna lica. I tu nema nikakvih dilema. Postoji u ustavu odredba – gde postoje međunarodni sporazumi da mogu strana pravna lica da ulaze u sistem i to će biti dozvoljeno. Bez međunarodnih ugovora koji su ratifikovani u parlamentu u ovaj posao ne može da ide. Neka budu svi spokojni, potpuno je situacija čista. Mislim da samo na ovaj način zaštitili srpske interese i izašli u susret svim poljoprivrednim proizvođačima koji su imali ovakve zahteve. Oko finesa se uvek da pričati, ali mi smo na ovaj način blizu nivoa Poljske koja je članica EU, a isto tako koristili smo iskustva Letonije, Estonije, Litvnije, Rumunije. Mađarska ima najrigidniji sistem, ali oni su menjali ustav kako bi zabranili strancima da kupuju zemlju. Videćemo kako ćemo se mi ponašati kada dođe to vreme”, dodaje naš sagovornik.

Resorni ministar ne veruje da će EU prigovoriti Srbiji zbog toga što menja Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

“Ako EU bude imala zamerke na ovaj predlog, morala bi bar 10 svojih članica da isključi iz zajednice”, kaže Nedimović.

Za očekivati je da se sednica republičkog parlamenta zakaže u najskorije vreme i da se Zakon o poljoprivrednom zemljištu izmeni po hitnom postupku, jer bi izmene trebalo da stupe na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, a 1. septembar je vrlo blizu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh