I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Poljoprivreda

Prodaja “s kućnog praga” od 1. januara 2018. za manje količine mesa, mleka i prerađevina

Mali i tradicionalni proizvođači mesa i mleka u Srbiji će od sledeće godine konačno moći da na potpuno bezbedan i legalan način izađu na tržište. Novousvojenim pravilnikom omogućava se prodaja “s kućnog praga”, na lokalnim pijacama i marketima ili teritoriji cele države. I to bez bojazni da će inspektori kazniti proizvođače i robu oduzeti. Naravno, ako je reč o proizvodima koji su bezbedni za ljudsku upotrebu.

Pravilnik o malim količinama primarnih proizvoda koje služe za snabdevanje potrošača, području za obavljanje tih delatnosti, kao i odstupanja koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla počeće da se primenjuje od 1. januara 2018. godine.

„Počinje proces spajanja malih proizvođača mesa i države. Sve vreme bilo je potrebno da se ljudi koji se bave tom delatnošću uvedu u normalne tokove tržišta kako bi sve funkcionisalo na način na koji to funkcioniše u zemljama EU. Do sada smo imali jednu situaciju gde ste, ukoliko želite da se bavite preradom mesa ili mleka, bili uslovljeni istim stvarima bez obzira da li imate male količine ili imate hiljade, stotine hiljada ili tone nečega“, kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Do sada su uslovi koje su mali i veliki proizvođači morali da ispune sa aspekta bezbednosti hrane, bili potpuno isti.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Recimo, u Sremskoj Mitrovici postoji velika klanica Mitros. Onaj ko je želeo da radi malu preradu, morao je da ispuni apsolutno iste uslove u pogledu objekata, opreme i svega ostalog. To za jednog stočara koji želi da ima svoju malu preradu baš nije moguće da realizuje. Jednostavno, mali proizvođači su nailazili na zidove i nisu bili u mogućnosti da kvalitetno nastupe na tržištu“, objašnjava Nedimović.

Omogućena prodaja “s kućnog praga” kao u zemljama Evropske unije

Osim legalnog izlaska na tržište malih i tradicionalnih proizvođača, u merama ruralnog razvoja za 2018. godinu, naći će se i nabavka opreme za objekte. Nju će država subvencionisati sa najmanje 50 odsto. U devastiranim područjima, gde ima dosta malih proizvođača, subvencije će biti i do 65 odsto.

„Subvencionisaćemo sve, od zidanja objekata do nabavke opreme. Želimo da to učinimo dostupnim svima. Želimo da demistifikujemo priču u vezi s bezbednošću hrane i približimo je malim proizvođačima. Cilj Ministarstva poljoprivrede je da mali proizvođači zarade više novca, a to će im omogućiti prodaja „s kućnog praga“. Baš kao što je praksa u Sloveniji ili Austriji”, kaže resorni ministar.

Donošenjem ovog pravilnika Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, po ugledu na propise Evropske unije, nastoji da olakša proizvodnju malim proizvodnim kapacitetima. Time se smanjuju finansijska opterećenja i administrativne prepreke kroz odstupanje u pogledu izgradnje, uređenja i opremanja objekata.

Istim propisima omogućava se korišćenje tradicionalnih alata, materijala i postupaka za proizvodnju gastronomskih proizvoda. Uz to, podstiče se ekonomija na selu. Konačno se povezuju sopstvena proizvodnja i prerada na gazdinstvu i prodaja “s kućnog praga” malih količina direktno potrošaču.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh