I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Poljoprivreda

Upravni sud presudio u korist poljoprivrednika i u slučajevima Tenis i Farmer 023 V&M

Poljoprivrednici iz Banata koji su podneli tužbu protiv odluke Skupštine grada Zrenjanina i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu o davanju u dugoročan zakup državnog zemljišta kompanijama Tenis i Farmer 023 V&M dobili su presudu Upravnog suda. I ovoga puta, kao i u slučaju Food planeta, ispostavilo se da su bili u pravu. Tvrdili su i tvrde da kompanije ne ispunjavaju uslove koji su bili propisani konkursom.

Poljoprivrednici okupljeni u Savez udruženja poljoprivrednika Banata kažu da je presuda Upravnog suda koju su dobili bila očekivana.

Mi smo oduvek bili protiv donošenja zakona kojim se poljoprivredno državno zemljište daje u zakup na 30 godina. Smatramo da je to jako dugačak period i da su najbolji investitori poljoprivrednici države Srbije. I mi isto ulažemo u proizvodnju. Mislimo da su naša deca, budući poljoprivredici, najveća investicija ove države. Potvrdilo se da smo bili u pravu i da ti investitori kojima je data zemlja u dugoročan zakup nisu bili pravi već fiktivni investitori. Oni su pokušavali da pronađu način da dođu u zakup zemlje na period od 30 godina. Da na taj način nama oduzmu posao koji decenijama unazad radimo“, kaže Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Dragan Kleut

„U presudi stoji da kompanije ne ispunjavaju uslove koje je država propisala da bi mogle da dobiju državno zemljište u zakup na 30 godina. Nemaju potrebne reference – da imaju prethodno iskustvo u radu sa poljoprivrednim zemljištem, da imaju prethodno iskustvo ulaganja u poljoprivredno zemljište“, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ponovo daje 900 hektara Food planetu

Upravni sud u Novom Sadu je pre nekoliko meseci doneo istu presudu i u slučaju komanije Food planet. Takođe po tužbi poljoprivrednika iz Banata. Tada je Pokrajinskom sekretarijatu naloženo da preispita svoju odluku o davanju 900 hekata državne zemlje u dugoročan zakup ovoj kompaniji, budući da je utvrđeno da ona nema potrebne reference za posao za koji je tražila navedeno zemljište.

„Zemlja koju je na istom konkursu dobila firma Food planet stoji neobrađena. Pokrajinski sekretarijat je doneo novo rešenje kojim se oglušuje o presudu Upravnog suda i opet daje to isto zemljište Food planetu. U presudi Upravnog suda stoji da Pokrajinski sekretarijat preispita odluku, ali da imaju u vidu da ta firma ne ispunjava uslove tj. nema potrebne reference. Oni ponovo donose rešenje gde se odbija naša žalba i dodeljuju zemljište Food planetu. Imamo rok do 27. marta da ponovo podnesemo tužbu protiv ove odluke. Mi ćemo to i uraditi. Imamo utisak da neko na silu pokušava da progura neke firme da dobiju državno zemljište u dugoročan zakup“, objašnjava Kleut.

„Moram da kažem da je Pokrajinski sekretarijat do sada nama isplatio na ime troškova vođenja postupka milion i po dinara. Mi ćemo to proslediti za usluge advokata. Nije nam jasno da neko može tako da troši novac svih građana. Mogli su taj iznos da daju za decu koja su obolela recimo od raka, a ne da plaćaju skupocene sudske procese. Imali smo pre nekoliko dana baš u Zrenjaninu akciju NURDOR-a, Udruženja dece obolele od raka. Njima je novac potreban zaista. Mi smo, kao udruženje, pomogli koliko smo mogli“, dodaje naš sagovornik.

Neizvesno kada će biti donete konačne odluke u sporovima između poljoprivrednika i investitora

Dosadašnja praksa je bila da se zemljište koje je namenjeno da se da investitorima u zakup na 30 godina daje na licitaciji poljprivrednicima dok invetitori ne uđu u posed. Međutim, ove godine nije izvesno da li će i ko obraditi 900 hektara koji su bili namenjeni Food planetu.

„Čak i kada bi nam neko dao tih 900 hektara pitanje je da li bismo mi uzeli to zemljište. Da se danas raspiše konkurs za licitaciju ona ne bi mogla da se održi pre 1. aprila. Po zakonu oglas mora da se objavi u javnim glasilima 14 dana pre licitacije. U posed ne bismo mogli da uđemo pre 1. maja. Moramo da sačekamo ugovore od ministarstva o zakupu, što se obično čeka mesec dana. A šta je isplativo da se seje u maju“, pita predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Kada bi mogla da bude doneta konačna odluka o slučajevima davanja državnog zemljišta u dugoročan zakup na teritoriji opštine Zrenjanin za sada je neizvesno.

„Ja nisam pravnik, ali pričao sam sa advokatom koji mi je rekao da bi Upravni sud sada u drugom postupku mogao da donese presudu tako da se Pokrajinskom sekretarijatu ne daje preporuka da preispita svoju odluku, već da se donese nalog za postupanja. Može da se desi i da i u drugom postupku Upravni sud donese preporuku, a da tek u trećem postupku da obavezujući nalog. To malo nema logike, ali takav je naš pravni sistem. Kažem nisam pravnik, pa ne mogu taj sistem da komentarišem“, kaže Kleut.

Prema ranijim najavama do kraja marta kompanija Tenis bi trebalo da donese odluku da li će uopšte dolaziti u Srbiju da podigne farme i klanice svinja. Tada će javnost saznati da li će od posla decenije, kako je najavljivano, išta biti.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh