I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Poljoprivreda

Povećane subvencije za uzgoj junadi – najavljen i veći izvoz

Ministarstvo poljoprivrede ranije je sa predstavnicima turske Vlade ugovorilo veću kvotu za izvoz junećeg mesa u 2019. godini pa će umesto dosadašnjih 5000 tona moći da se izveze 7000 tona junetine.

Postignuti dogovor će povećati izvoz goveđeg mesa u Tursku sa trenutnih 25 na gotovo 35 miliona evra.

Stoga su povećane i subvencije  odgajivačima junadi. Umesto dosadašnjih 10 hiljada dinara, dobijaće 15 hiljada dinara po grlu. To je i najveće povećanje subvencija predviđenih iz budžeta  Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koji je za ovu godinu uvećan za 180 miliona dinara u odnosu na lanjskih 17,2 milijarde.

Subvencija za tov svinja iznosi 1.000 dinara po grlu, dok za tov jagnjadi i jaradi se dobija po 2000 dinara. Za kvalitetne priplodne ovce i koze odnosno ovnove i jarčeve subvencija je 7.000 dinara,  za priplodne mlečne krave  25.000 dinara po grlu koliko i za kvalitetne priplodne tovne bikove i krave. Za krave dojilje isplaćuje se subvencija od 30 hiljada dinara po grlu, a za krave za uzgoj teladi 20 hiljada dinara. Subvencija za kvalitetne priplodne  krmače i neraste iznosi 15 hiljada dinara po grlu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

izvor: rts.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh