I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Poljoprivreda

84. sajam poljoprivrede u Novom Sadu traje do 19. maja

Sajam poljoprivrede u Novom Sadu najveća je manifestacija ove vrste u jugoistočnoj Evropi. Ove godine održava se 84. put i traje do 19. maja. Na manifestaciji se predstavlja više od 1500 izlagača iz 60 zemalja. Interesovanje i učesnika i posetilaca za ovaj događaj raste iz godine u godinu. Cena pojedinačnih ulaznica je 600 dinara, a grupnih 400. Najsrećniji posetilac, tradicionalno, na poklon dobija traktor.

„Sajam poljoprivede je mesto na kojem može da se vidi 300 čuda“. Ovom rečenicom organizatori su na jednostavan način želeli da istaknu značaj manifestacije koja se u Novom Sadu održava 84. put. Na jednom mestu tokom sedam dana trajanja sajma mogu da se vide izložbe poljoprivedne mehanizacije, stoke i organske hrane. Tu se ocenjuje kvalitet proizvoda, organizuju međunarodni poslovni susreti, stručna predavanja i brojna takmičenja. Zato ne čudi što poslednjih godina raste interesovanje za ovu manifestaciju i učesnika i posetilaca.

“Pored više izdatog prostora na kojem se predstavljaju izlagači, za 10 procenata je veća i izložba mehanizacije, koja zauzima više od polovine otvorenog dela sajmišta. Na izložbi stoke je 200 grla više nego lane, pa možemo da se pohvalimo sa 1500 živih eksponata. Važno je naglasiti da ove godine prvi put organizujemo aukciju stoke. Na taj način doprinosimo očuvanju domaćeg genofonda. Takođe, kupcima omogućavamo kupovinu stoke sa poznatim poreklom, a odgajivačima da postignu višu cenu“, kaže Slobodan Cvetković, direktor Novosadskog sajma.

Slobodan Cvetković

„Sajam poljoprivrede vraća stari sjaj“

Povećano interesovanje za sajam poljoprivrede znači da ova manifestacije vraća stari sjaj koji je nekada imala, ističu iz Pokrajinske vlade. Obećavaju da će proizvođači u narednom periodu moći da računaju na sve veću podršku pokrajine.

“Pozivam sve vas, bez obzira da li ste mali, srednji ili veliki poljoprivredni proizvođač, da svoj kapital usmerite baš u Vojvodinu i da se razvijate. Mi ćemo vas podržati, a vi se sigurno zbog toga nećete pokajati. Naprotiv, poljoprivreda je glavni ekonomski i razvojni potencijal naše pokrajine. Njega čini više od 1,75 miliona hektara obradivog zemljišta, vodni potencijal čiji je kapacitet dovoljan za navodnjavanje najmanje 1,2 miliona hektara. I najzad, vredni i edukovani ljudi koji su tradicionalno vezani za svoju zemlju. Obezbedili smo dvostruko veću finansijsku podršku malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima. Njima u daleko većoj meri nego ranije dajemo bespovratne podsticaje za podizanje novih plastenika, za sisteme za navodnjavanje, za organsku proizvodnju, za podizanje protivgradnih mreža, za otvaranje stočarskih farmi, za nabavku nove mehanizacije. Iz godine u godinu će ta podrška biti sve veća“, kaže Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Igor Mirović

Bosna i Hercegovina zemlja partner ovogodišnjeg sajma

Zemlja partner ovogodišnjeg sajma poljoprivrede je Bosna i Hercegovina.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Ovaj sajam poljoprivrede je zaista jedno veliko čudo. Nisam znao za izreku da se ovde dođe da se vidi trista čuda. Mislim da će ih biti puno više. Bosna i Hercegovina je ovde prisutna sa 28 izlagača na jedinstvenom štandu. Zaista nam je veliko zadovoljstvo što smo ove godine zemlja partner. Mi smo i inače partneri i trudimo se da mnogo toga radimo zajednički. Uveren sam da je Savet ministara doneo odličnu odluku što je na ovaj način odlučio da podrži naše dalje jačanje dobrih veza sa Srbijom. Ali, isto tako da podrži i naše poljoprivredne proizvođače i poljoprivrednu industriju. Naša godišnja razmena sa Srbijom je oko milijardu i po evra. BiH i Srbija imaju važan zajednički spoljnopolitički cilj – da uđemo jednog dana u EU. Radimo na tome, ali paralelno s tim svakodnevno sarađujemo na konkretnim stvarima i pitanjima koja život znače“, kaže Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH.

Igor Crnadak

„Poljoprivreda je najosetljivije pitanje u pregovorima sa EU i STO“

Poljopriveda ima ogroman značaj ne samo za razvoj Srbije, nego i čitavog regiona zbog potencijala kojima raspolaže.

„O ovome govori i udeo poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu Srbije. Mislim da neću preterati ako kažem da je poljoprivreda jedina grana naše privrede koja ni u najtežim vremenima nije zakazala. Smatram da je razvoj međunarodne saradnje u ovoj oblasti od izuzetnog značaja, naročito na regionalnom nivou. U tom smislu želeo bih da zahvalim BiH, koja je zemlja partner ove godine. Više od trećine našeg izvoza u BiH i oko jedne petine bosanskog-hercegovačkog izvoza u Srbiju čine poljoprivredno prehrambeni proizvodi“, kaže Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova.

Ivica Dačić

„Svesni smo da se poljoprivreda danas suočava sa brojnim izazovima i poteškoćama. Od klimatskih uslova i cena na tržištu do odliva radne snage i GMO. U tom smislu Vlada Srbije mora i hoće da uloži posebne napore da pomogne poljoprivrednicima i omogući im da postignu maksimalne rezultate. Njihov uspeh je uspeh svih nas. Poljoprivreda je ujedno i najosetljivije pitanje u pregovorima Srbije za priključenje EU i pristupanje STO. Pametnim nastupom Srbija će nastojati da iskoristi sve mogućnosti koje joj evrointegracije nude“, dodaje Dačić.

Najsrećniji posetilac sajma poljoprivrede dobija traktor

Osim većeg interesovanja učesnika sajam poljoprivrede je sve interesantniji i posetiocima. Prošle godine ovu manifestaciju posetilo je više od 125 hiljada ljudi.

Oni koji dođu na sajam raspituju se o cenama i uslovima kupovine mehanizacije i opreme za poljoprivedu.

Tu mogu da pronađu sve što im je potrebno za ratarstvo, povrtarstvo, voćarstvo, pčelarstvo, stočarstvo. Ujedno mogu da vide i probaju i gotove proizvode.

Na štandovima koji organizuju degustaciju hrane uvek je najveća gužva, a posetiocima ne smeta da stoje u redu i više od pola sata.

Tradicionalno, najsrećniji posetilac na poklon dobija traktor, čija je vrednost 20500 evra.

Cena pojedinačnih ulaznica za sajam poljoprivrede je 600 dinara, a grupnih 400.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh