I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Poljoprivreda

Pojava štetočina i bolesti kod ozimih žita

Ozime pšenice i ječmovi na teritoriji Srednjeg Banata dobro izgledaju. Međutim, neuobičajeno visoke temperature koje smo imali u prethodnom periodu su osim razvoju biljaka pogodovale i razvoju štetočina i bolesti kod ozimih žita. Proizvođači bi trebalo da slušaju preporuke stučnjaka kako bi na vreme reagovali i zaštitili svoje parcele. 

Ozima strna žita trenutno se nalaze u fazi od četiri lista do početka bokorenja.

“Rukovodeći se prošlogodišnjim lošim iskustvom koje su proizvođači imali sa ranijim setvama, krajem septembra i početkom oktobra, u ovoj vegetacionoj godini setve su uglavnom obavljene u drugoj polovini oktobra. Ukupna količina padavina za oktobar i novembar iznosi 92,6 mm/m2 . To je dvostruko više nego prošle godine kad je za isti period izmereno 39,2 mm/m2. Takođe, tokom ovog perioda imamo i optimalne temperature za rast i razvoj strnih žita. Međutim, već tokom oktobra, tokom nicanja novozasejanih pšenica, zabeležili smo intenzivnu pojavu cikada i vaši na samoniklim pšenicama i ječmovima”, kaže Snežana Parađenović, kordinator RC PIS Zrenjanin.

“Kao poseledica visokih temperatura njihova brojnost se povećavala i zabeležili smo prelet na ponikle biljke tokom novembra. Direktne štete koje ovi insekti prouzrokuju nisu velike, ali su prenosioci virusa na ječam i pšenicu. Konstatovali smo i veću brojnost žitnih muva na samoniklim pšenicama (švedska mušica i crna žitna muva) i pojavu rđe lista”, objašnjava naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Trenutne bolesti ozimih žita

Krajem novembra registrovani su i prvi simptomi biljnih bolesti na novozasejanim pšenicama i ječmovima.

“Na pšenici su to simptomi pepelnice i rđe, a na ječmu je uz ove simptome zabeležena i mrežasta pegavost. Ovakvo stanje za ovaj period godine nije neuobičajno. Moglo se prognozirati s obzirom na nešto više temperature i padavine. RC PIS Zrenjanin nastavlja i u sledećem periodu da prati zdravstveno stanje strnih žita. U odnosu na stanje na terenu signaliziraćemo mere koje proizvođači treba da preduzmu. Sve informacije mogu se naći na sajtu www.pisvojvodina.com”, kaže Parađenović.

Naša sagovornica poziva sve zainteresovane proizvođače da prisustvuju predavanju iz oblasti zaštite bilja u utorak, 17. decembra od 10 sati u prostorijama Poljoprivredne stručne službe Zranjanin, ulica Petra Drapšina 15. Tema predavanje je “Bolesti i štetočine u Srednjem Banatu”.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh