I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Poljoprivreda

Trideset pčelara dobilo pomoć grada od po 100.000 dinara

Drugu godinu za redom grad Zrenjanin opredelio je novac za pomoć pčelarima sa teritorije ove opštine. Za nabavku pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo iz gradske kase izdvojeno je 3 miliona dinara. Trideset pčelara potpisalo je ugovore o podsticajima.

Mali pčelari sa teritorije grada Zrenjanina imali su pravo da konkurišu za podsticajna sredstva koje je opredelio grad kako bi im pomogao da se osnaže. Rok za podnošenje dokumentacije istekao je krajem juna, a već danas je 30 pčelara potpisalo ugovore kojima im je dodeljeno po 100.000 dinara za nabavku pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo.

Nadležni ističu da su zadovoljni kako je program mera za podršku pčelarima prihvaćen. I prošle i ove godine za podsticajna sredstva za pčelarstvo vladalo je veliko interesovanje.

“Poslednjih godina izdvajamo sredstva za podsticaj naših poljoprivrednika. Od prošle godine pomažemo i pčelare sa tri miliona dinara, a to je iznos koji je opredeljen i ove godine. Vidimo da je interesovanje veće od ponuđenog novca, tako da ćemo ove godine najverovatnije raspisati još jedan konkurs, od dva miliona dinara”, objašnjava Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Pčelari koji su potpisali ugovore sa gradom imaju obavezu da u narednih pet godina gradu vrate pet košnica. One će dalje biti podeljene, pre svega, mladim poljoprivrednicima.

“To se, očigledno, pokazalo kao dobro, jer je interesovanje ovako veliko”, istakao je prvi čovek grada.

Pčelarstvo je sve zanimljivije ženama

Zanimljivo je, ukazao je gradonačelnik, to što je među potpisnicima ugovora bilo i mnogo žena. Među njima i nekoliko trudnica.

“Drago mi je što su nosioci gazdinstava žene i mladi ljudi”, istakao je Janjić.

Jedna od pčelarki koja je potpisala ugovor sa gradom je i Isidora Ignjatov.

“Pčelarstvom sam počela da se bavim uz supruga, a sredstva koja sam dobila uložiću u kupovinu novih košnica. Proizvodnja meda se isplati, uz uslov da se taj posao voli”, istakla je pčelarka Isidora Ignjatov.

Na konkursu su ove godine mogli da učestvuju pčelari koji imaju do 30 košnica. Pčelarstvo se u Zrenjaninu podstiče sa ciljem da se povećaju proizvodnja, produktivnost i konkurentnost. Kao i da se proizvodnja meda modernizuje i da se dostignu standardi održivog upravljanja resursima u oblasti pčelarstva.

Izvor i foto: zrenjanin.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh