I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Poljoprivreda

Peti “Pčela fest” biće održan 31. marta u Melencima

“Pčela fest” je postala tradicionalna manifestacija koja se održava svake godine krajem marta u Melencima. Ovo banatsko selo će biti domaćin svim zainteresovanim posetiocima ove godine 31. martaManifestacija počinje u 9 sati. Druženje i razmena iskustava među pčelarima, onima koji planiraju da se bave ovim poslom ili su ljubitelji pčelinjih proizvoda, trajaće do popodne.

Poslednji dan marta ove godine u Melencima biće u znaku „Pčela festa“. Međunarodni sajam pčelarstva, opreme, pčelinjih proizvoda i starih zanata održaće se u ovom selu peti put.

„Otvaranje manifestacije je u 9 sati. Tada ćemo dočekati goste iz Rumunije, Republike Srpske, Slovenije i Hrvatske. Naravno, doček će biti organizovan i za sve nama drage goste iz Zrenjanina, ali i iz cele Srbije. Ispred spomenika u centru sela biće rezan kolač. Na centralnom trgu biće organizovana i prodajna izložba meda, pčelinjih proizvoda, opreme i predmeta ručne izrade. Takođe, Udruženja žena „Đurđevak“ iz Melenaca će za posetioce pripremati i peći krofne“, kaže Milan Popov, predsednik Društa pčelara „Rusanda“ iz Melenaca.

Organizatori „Pčela festa“

„Od 10 sati održaće se tradicionalno takmičenje u brzom uvlačenju žice u ramove. Nakon dodele nagrada najboljima, predviđeno je vreme za druženje sa posetiocima i razmenu iskustava. U 11 sati u sali Kulturnog centra održaće se priredba dece iz vrtića i nižih razreda osnovne škole „Dr Boško Vrebalov“. KUD „Kolo“ iz sela izvešće splet igara. Od 12 sati predviđena su stručna predavanja. Siniša Ilinčić će govoriti o pravilnoj zaštiti bilja. Gost iz Slovenije Tomaž Cebelček će održati kratko predavanje o apiturizmu i api komorama. Darko Rajić će održati prezentaciju o elektronskom čipovanju košnica i mogućnosti osiguranja istih“, dodaje naš sagovornik.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Zbog velikog interesovanja Zrenjaninaca za „Pčela fest“, sva mesta u vozu za Melence već rezervisana

Suorganizator „Pčela festa“ je Turistička organizacija Zrenjanina.

„Želimo da osim pčelara privučemo i što više posetilaca koje bismo da zainteresujemo ne samo za med i pčelinje proizvode, već i za sve turističke potencijale koje Melenci imaju. Gosti će moći da upoznaju Banju Rusandu i da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, kao i da se upoznaju sa određenim starim zanatima“, kaže Ivana Bogaroški, organizator za razvoj i promociju turističkih proizvoda.

„Imenica „pčela“ je proglašena za reč godine u Sloveniji na konkursu koji je četvrti put raspisala sekcija za jezik. Oni imaju prve priručnike o pčelarstvu koji su stari više od 150 godina. Ujedinjene nacije su 2018. proglasile godinom pčela. U Srbiji postoje veliki potencijali za pčelarstvo. Broj košnica je povećan za više od milion. Što se tiče turizma, apiturizam je jedna od selektivnih grana ruralnog turizma. Interesantan je zbog toga što promoviše zdrav život“, objašnjava Jaroslav Stevanov iz Turističke organizacije Zrenjanina.

I ove godine za zainteresovane Zrenjanince organizovan je besplatan prevoz vozom na „Pčela fest“.

„Stotinak naših sugrađana ćemo dovesti besplatno vozom na „Pčela fest“. Moram da kažem da su mesta već popunjena. Ljudi su se ove godine ranije zainteresovali za ovu manifestaciju i raspitivali su se o mogućnostima da u Melence dođu vozom. Reč je o našim sugrađanima koji su prošle godine od svojih prijatelja i komšija čuli kako je sve bilo organizovano, pa su rešili da ove godine i sami dožive slično iskustvo. Tako da, ukoliko neko želi da vozom dođe na manifestaciju, a već nije obezbedio svoje mesto u ovogodišnjem vozu, moraće da sačeka naredni „Pčela fest“, dodaje naš sagovornik.

Manifestaciju „Pčela fest“ iz godine u godinu posećuje sve više ljudi. Tokom ovog događaja, u Melence svrati i po nekoliko hiljada ljudi.

  • Divider

  • Divider
Na vrh