I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Poljoprivreda

Ponuda jabuka na tržištu bogatija zahvaljujući klupskim sortama

U Srbiji se godišnje proizvede 350000 tona jabuka. Dobar deo tog roda završava na stranom tržištu. Pre svega u Rusiji. Međutim, da bi se osvojila zahtevna tržišta, potrebno je mnogo rada i ulaganja. Jer stranci plaćaju samo kvalitet. Zbog toga se moraju uvoditi nove tehnologije gajenja, kao i sortiment. Klupske sorte jabuka obogaćuju ponudu ovog voća na tržištu.

U svetu se izdvajaju dva trenda u proizvodnji jabuka. S jedne strane reč je o povećanju količine koja se proizvode. Ovo se oseća i u Srbiji, jer se u našoj zemlji godišnje proizvede 350000 tona ovog voća. Drugi važan trend je bogatija ponuda jabuka na tržištu. Tu se, pre svega, misli na prisutnost klupskih sorti, koje potrošačima na prvom mestu donose vrhunski kvalitet ploda.

„Naš sortiment obuhvata glavne konvencionalne sorte jabuka kao što su zlatni i crveni delišes, greni smit, relativno nove sorte gala i breburn. U poslednje vreme sve veći deo sortimenta čine i brendirane sorte, kao što su modi, kiku, pink lady, evelina, red moon, isaaq, rubens i sweet tango. Svaka sorta je posebna na sebi svojstven način. Neke sorte su otpornije na bolesti, neke osetljivije, neke sklone alternativnom rađanju, krupnijem ili sitnijem plodu i slično“, kaže Zoran Đogić, rukovodilac proizvodnje voća u Delta Agraru.

Svaka sorta jabuka ima svoje specifičnosti

Klupske jabuke obogaćuju ponudu ovog voća na tržištu.

„Pink lady je jabuka ružičaste boje, svežeg ukusa, čvrste strukture sa veoma prijatnom aromom. Kiku je najslađa jabuka na tržištu. Modi ima hrskav plod izrazito tamno-crvene boje, izbalansiranog odnosa šećera i kiselina i prijatne arome. Evelina je brend za najbolje plodove ukusne sorte pinova. Red moon su jabuke čije je meso crvene boje. Isaaq je brend sitne jabuke, jarko crvene boje, koja se u svakodnevnoj ishrani koristi kao užina između obroka. Rubens je najaromatičnija jabuka na tržištu. Sweet tango ima najkvalitetniji plod ranih sorti koja sazreva pre gale. Treba napomenuti da je Srbija po uvođenju novih sorti jabuka i obogaćivanju tržišta jedna od vodećih u svetu“, objašnjava naš sagovornik.

Obojene sorte se sade na većim nadmorskim visinama, a neobojene na ravnim poljima

Prilikom podizanja voćnjaka posebnu pažnju treba obratiti na mesto tj. lokaciju gde će on biti. Za obojene sorte biraju se veće nadmorske visine. Najbolje je da to budu južne padine koje daju svežije noći i svetle dane. Ovakvi uslovi neophodni su za crveniji i ukusniji plod. Sa druge strane, neobojene sorte se sade na ravnim poljima.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

„Većina klupskih sorti jabuka može da se čuva od šest do dvanaest meseci, pod uslovom da imate dobru hladnjaču. Dugotrajnost plodova i duži život na polici, glavni su zahtevi koji se stavljaju pred oplemenjivače. U svetu novih tehnologija čuvanja i skladištenja i veće pokretljivosti robe neophodno je što duže prisustvo plodova jedne sorte u marketima“, kaže Đogić.

Rusko tržište je i te kako zahtevno i teško se osvaja

Delta agrar jabuke proizvodi u vlastitim voćnjacima, ali ima i kooperante kojima je ponuđen otkup celokupne proizvodnje. Uslov je da jabuke budu proizvedene po tehnologiji koja se koristi u ovoj kompaniji. A ona garantuje zdrave i kvalitetne plodove. Ove jabuke se manjim delom prodaju na domaćem tržištu, koje je izuzetno limitirano. Gro proizvodnje je namenjen izvozu. Pre svega, na rusko tržište, koje je izuzetno zahtevno i koje se veoma teško osvaja. Zbog toga je važno održati kontinuitet u proizvodnji kako bi se na njemu opstalo. I to i kada je reč o kvalitetu i o količinama.

„Pozicioniranje je trajalo godinama i danas možemo da kažemo da smo postali najveći izvoznik jabuka iz naše zemlje na rusko tržište. Kada kažemo da je to tržište zahtevno, mislimo na rigorozne standarde kvaliteta koje nameću najveću ruski maloprodajni lanci. Mislimo i na mogućnost kontinuiranog snabdevanja ruskog tržišta jabukama tokom cele sezone. Da bi smo odgovorili svim zahtevima inostranih kupaca pored podizanja intenzivnog zasada jabuka, bilo je potrebno uvesti Global GAP standard u proizvodnju, zatim i HACCP standard koji se odnosi na skladištenje i manipulaciju jabukama. Sada smo u završnoj fazi uvođenja IFS standarda kvaliteta. On će nam omogućiti da uđemo u uži krug dobavljača i za maloprodajne lance na drugim tržištima“, objašnjavaju u Delta agraru.

Kod brendiranih sorti jabuka vlasnik licence propisuje standarde kvaliteta

Na domaćem tržištu važi zvanični standard kvaliteta propisan od strane Republike Srbije i po njemu se jabuka gleda kao jedan proizvod. Ovakav propis je primenjiv samo na stare sorte koje se već decenijama nalaze na tržištu Srbije. Međutim, dolaskom brendiranih jabuka gde svaki vlasnik sorte i licence propisuje standard kvaliteta koji važi za ceo svet, javljaju se i razlike.

„Domaći maloprodajni lanci određuju šta je prva klasa jabuka prvenstveno po veličini ploda. To se znatno razlikuje kod brendiranih jabuka gde je jabuka prve klase ona koja ima dovoljan procenat obojenosti plodova, a može biti i manjeg kalibra. Rusko tržište uvažava globalne standarde kvaliteta za brendirane jabuke“, objašnjavaju u ovoj kompaniji .

Cene jabuka svake godine zavise od ponude i potražnje kako na domaćem tako i na inostranim tržištima.

Ono što je važno za sve proizvođače jabuka jeste da u proizvodnji primenjuju savremene tehnologije kako bi dobili najviše moguće prinose i najviši procenat plodova u prvoj klasi. Na taj način će imati konkurentan proizvod s minimalnom proizvodnom cenom. Jedino je tako moguće boriti se sa oscilacijama cena na tržištu i ostvariti profit.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh