I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Poljoprivreda

Stočari se nadaju da će nezavisna laboratorija za kontrolu mleka konačno proraditi

Ukoliko se ovoga puta obistine najave, do juna bi u Srbiji trebalo da počne s radom nezavisna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka. Time bi se prekinula dugogodišnja praksa da mlekare same kontrolišu kvalitet i higijenu mleka koje otkupljuju. A upravo je to bila velika zamerka poljoprivrednika, koji tvrde da otkupljivači često prikazuju lošije rezultate analiza, kako bi oborili cenu mleka. Početak rada ove laboratorije značio bi da će stočari konačno dobiti objektivnu ocenu svojih proizvoda.

“Kadija te tuži, kadija ti sudi”. Ovako je nedavno ministar poljoprivrede ocenio stanje kada je reč o kontroli mleka prilikom otkupa u Srbiji. Dugogodišnja praksa da mlekare kontrolišu kvalitet i higijenu mleka koje otkupljuju uskoro bi, prema, najavama nadležnih trebalo da postane prošlost. Ako se ovoga puta obistini to što je obećano, taj posao će preuzeti država. Tačnije nezavisna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka. Ipak, treba podsetiti da se na početak rada ove institucije čeka više od 13 godina.

“U planu je da najkasnije u maju počne s radom nezavisna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka u Srbiji. Mi ćemo po prvi put imati pravu sliku kakav je kvalitet mleka u zemlji. Kojoj klasi pripada svaka litra. Analize će se raditi svakodnevno i onda ćemo znati s čim smo se suočili i kakvo mleko pijemo”, kaže Dragan Glamočić, savetnik premijera za poljoprivredu.

Dragan Glamočić

Nezavisna laboratorija – realni rezultati kvaliteta mleka

Stočari već dugo očekuju početak rada nezavisne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka. Jer će samo tako biti u potpunosti sigurni kakvo mleko proizvode.

„Pre 2-3 godine smo bili u Mađarskoj i Hrvatskoj u poseti proizvođačima mleka. U ovim zemljama već rade nacionalne laboratorije. Naše kolege iz EU kažu da to jako lepo funkcioniše. Tamo nema prevara, zato što niko ne zna čije je mleko koje se analizira, jer je uzorak zaveden pod brojem. Svi dobijaju realne rezultate kvaliteta mleka koji imaju. Ovako dok nama samo otkupljivači ocenjuju kvalitet mleka, to nisu sto posto tačni rezultati analiza. Nezavisna laboratorija bi stvarno trebalo konačno da proradi, jer već godinama oprema stoji. To bi dalo i podstrek mladima da ostanu na selu i da se bave stočarstvom. Većina njih napušta farme i odlazi iz zemlje, zato što kažu da od proizvodnje mleka ne mogu da žive“, kaže Mikloš Balša, stočar iz Čantavira.

Mikloš Balša

Subvencije će od 1. januara zavisiti od kvaliteta mleka

„Nezavisna laboratorija počinje s radom već nekoliko godina unazad. Iskreno se nadam da će ovoga puta zaista proraditi. Ja ostvarujem ekstra klasu mleka. Mislim da treba još neko to da potvrdi. Da vidimo da li smo mi s pravim kvalitetom ili možemo još bolje. U svakom slučaju trebalo bi laboratorija što pre da počne da radi. Svaka nezavisna kontrola je dobrodošla. Moje mišljenje je i da bi premija trebalo da bude veća za mleko u ekstra klasi u odnosu na mleko koje je u prvoj, drugoj ili trećoj klasi”, dodaje Ratinko Vučetić, proizvođač mleka iz Taraša.

Ratinko Vučetić

Problem je što više od polovine proizvedenog mleka u Srbiji nije u ekstra klasi. Ovaj kvalitet traži Evropska unija. To znači da će, ukoliko postanemo deo EU, svo mleko morati da bude ekstra klase. To je veliki izazov i za državu i za poljoprivrednike. Iz resornog ministarstva najavljuju i da će od 1. januara naredne godine visina podsticaja na koju će moći da računaju proizvođači zavisiti od kvaliteta mleka.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Za proizvođače mleka je važno to da će im se prvi put na bazi nezavisne analize plaćati mleko. Onda ćemo moći da kažemo šta je prisutno na tržištu. Naredne godine je u planu da se subvencije daju prema kvalitetu mleka. Svi oni koji imaju mleko u ekstra i prvoj klasi imaće veća davanja od strane države u odnosu na one koji imaju mleko lošijeg kvaliteta. To je jedini način da se poboljša kvalitet mleka u Srbiji”, kaže Glamočić.

“Kada počne da radi laboratorija i farmeri će voditi više računa o proizvodnji mleka”

Početak rada nezavisne laboratorije značiće i da će potrošači moći da budu sigurni da piju provereno i zdravo mleko. Neće više biti prostora za sumnju, kao što se to dogodilo pred kraj prošle godine, kada je Nacionalna organizacija potrošača izašla sa analizama koje su pokazale da je dobar deo uzoraka paterizovanog mleka u kesama imao povišen nivo bakterija. Rezultati naknadnih analiza u mlekarama koje su tada bile na spisku NOPS-a, a koje je tražilo ministarstvo, još se čekaju.

“Superanalize su u toku i to ne može da se objavi dok se sve ne završi do kraja. Treba biti svestan da je mleko takva sirovina kod koje neki deo uzoraka mora, da tako kažem, da bude neispravan. Moramo da se trudimo da to bude u što manjoj meri. Da se mleko stalno kontroliše. Nije problem samo do mlekara, problem je prvenstveno u polaznoj sirovini na samoj farmi. Kada farmeri budu znali da se mleko svakodnevno kontroliše onda će i te kako voditi računa o tome i imaćemo kvalitetnije mleko”, objašnjava Dragan Glamočić, savetnik premijera za poljoprivredu.

Pripreme za početak rada nezavisne laboratorije

Pre nekoliko dana u Nišu je otvorena najsavremenija laboratorija u kojoj će se između ostalog kontrolisati i kvalitet mleka. Nezavisna kontrola radiće se i u Batajnici i Novom Sadu.

“Tok uzorkovanja i način uzimanja uzoraka je rešen pravilnikom o kvalitetu sirovog mleka. Sada su se stekli uslovi da se taj pravilnik primeni konkretno i na terenu. Oprema je nabavljana dugi niz godina. Zbog finansijskih problema to nije moglo odjednom da se nabavi. Sada su se stekli uslovi da se ta oprema angažuje i da se ona upotrebi u svrhu ispitivanja kvaliteta mleka.  Dok nezavisna laboratorija ne počne da kontroliše kvalitet mleka, radi se na priremi terena – kontaktiranju mlekara i obučavanju ljudi koji će uzmati uzorke na terenu”, kaže Mile Pećinar, šef laboratorije za isipitivanje kvaliteta mleka u Novom Sadu.

Mile Pećinar

Mlekre, takođe, očekuju početak rada laboratorije

Iz dosadašnjih razgovora sa mlekarama, naš sagovornik, kaže da i one iščekuju početak rada nezavisne laboratorije.

“Ono što smo mi imali prilike da čujemo to je da su reakcije pozitivne i da mlekare, takođe, očekuju početak rada nezavisne laboratorije za mleko. Na osnovu rezultata naših analiza moći će da plaćaju otkupnu cenu mleka. Ne samo da ima smisla sa stanovništa prerađivača da mleko ekstra klase plaćaju najviše, jer od tog mleka mogu da dobiju najbolje proizvode, već to ima smisla i sa stanovišta unapređenja stočarske proizvodnje. Jer kvalitetno mleko može da se dobije jedino sa farme koja je dobra i koja posluje u skladu s propisima po pitanju dobrobiti i adekvatne ishrane životinja”, dodaje Pećinar.

Koliko će mleka u početku rada nezavisne laboratorije biti u ekstra klasi, u ovom trenutku moglo bi samo da se licitira.

“Koliko će mleka biti u ekstra klasi teško je reći. Iz prostog razloga što velika količina mleka u zemlji do sada nije bila analizirana. Tako da proizvođači i ne znaju kakav kvalitet imaju, jer do sada nisu imali priliku da to mleko analiziraju u nezavisnim institucijama. Činjenica je, međutim, da je dobiti kvalitetno mleko zaista teško. I činjenica je da ćemo mi dugo morati da radimo na poboljšanju kvaliteta mleka, koje u početku sigurno neće biti sjajano”, objašnjava naš sagovornik.

“Analize će na mesečnom nivou koštati 800-900 dinara, a možda i manje”

Koliko će proizvođači plaćati analize nezavisnoj laboratoriji tek treba da se utvrdi.

“Troškovi još nisu do kraja izračunati, jer nemamo tačan broj uzoraka koji će se kontrolisati. Od toga će zavisiti cena analiza. Računica je da će na mesečnom nivou to biti oko 800-900 dinara. Možda će biti i niže kada budemo dobili tačan broj uzoraka na osnovu kojih ćemo uspeti da izračunamo troškove ispitivanja. Kako su to analize koje su predviđene pravilnikom, proizvođač ne može da bira da li hoće ili neće da analizira mleko. Precizno je definisano da proizvođač koji daje mleko na dalju preradu mora da kontroliše kvalitet mleka. Ono što nije do laboratorije to je određivanje ko će plaćati ta ispitivanja. To je ostalo da se definiše”, kaže Pećinar.

Ove godine premija za mleko nije menjana i iznosi 7 dinara po litru. Predlog nekih udruženja je da se od naredne godine za mleko ekstra kvaliteta isplaćuje iznos od 10 dinara po litru, a za manje kvalitetno mleko 3-4 dinara. Na taj način bi se nagradili oni koji ulažu u proizvodnju i kvalitet mleka. Osim toga, ističu i da je važno da se onima koji žele da unaprede kvalitet ostavi prelazni rok i dovoljno vremena da to i urade.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh