I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Poljoprivreda

Nabavka nove mehanizacije uz pomoć subvencija i povoljnih kredita

Poljoprivrednici se sve više interesuju za nabavku nove mehanizacije. U prilog im idu podsticaji koje daje država, kao i povoljni krediti sa rokom otplate od 3 do 5 godina, uz kamatu od 1 do 3 posto. U kompanijama koje se bave prodajom poljoprivredne mehanizacije kažu da cene njihovih proizvoda nikada nisu bile niže. Iskustva pokazuju da se poljoprivredni proizvođači uglavnom odlučuju za nabavku traktora srednje jačine.

Upravo završen Sajam poljoprivrede pokazao je da kod poljoprivrednika vlada veliko interesovanje za novom mehanizacijom. Mnoge ni loše vreme nije sprečili da obiđu izlagače i potraže traktore, kombajne, prskalice, podrivače, plugove, sisteme za navodnjavanje…

PerSu marketi

“Ove godine je veliko interesovanje poljoprivredika za mehanizacijom na sajmu, uprkos kiši i hladnom vremenu. Danas smo imali baš dosta poseta i nekoliko konkretnih kupovina kako traktora, tako i priključnih mašina. Trenutno su kod nas najtraženiji program za obradu sena, za košenje sena – diskaste kosačice, kao i mašine za obradu zemlje – rotacioni sakupljači tj. freze. Takođe, veliko je interesovanje i za traktore snage do 50 konjskih snaga, konkretno Solis 26, 45 i 50. Proizvođači su u proseku spremni da izdvoje za mehanizaciju od milion do dva miliona dinara. Kupovine koje smo imali na sajmu su uglavnom bile za gotov novac. Bilo je i upita za kredit, jer sarađujemo sa nekoliko komercijalnih banaka“, kaže Boris Ćorović iz kompanije FPM Agromehanika Boljevac.

 

Boris Ćorović

Prodaja poljoprivredne mehanizacije je od prošle godine porasla za 10 do 15 posto

Podsticaji države za nabavku mehanizacije su izuzetno značajne.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Dobro je što su subvencije objaveljene pre početka Sajma poljoprivrede. One su značajno olakšanje za proizvođače, jer dobijaju od države povrat od 50 do 65 posto vrednosti investicije. Prodaja tokom cele godine dosta zavisi od toga da li ima ili nema subvencija. Mi vodimo preciznu analitiku prodaje naših proizvoda. Mogu vam reći da se prodaja u odnosu na prošlu godinu povećala za 10 do 15 posto. Naš zaključak je da naše tržište traži zanavljanje mehanizacije kako kada su u pitanju traktori, tako i kada su u pitanju priključne mašine. Mi nudimo traktore snage od 20 do 110 konjskih snaga koji su specijalizovani za voćarstvo i univerzalne traktore snage od 45 do 90 konjskih snaga. Imamo i male, kompaktne traktore od 20 i 26 konjskih snaga koje se mogu koristiti za primenu u voćarstvu i za komunalni program, za javna preduzeća za uređenje zelenih površina“, dodaje naš sagovornik.

Cene mehanizacije nikad niže

Proizvođači i prodavci poljoprivredne mehanizacije tvrde da cene mašina i opreme za poljoprivredu nikada nisu bile niže.

„Kod nas se najviše traže prikolice, sejalice i podrivači. Generalno nabvka nove opreme nikada nije bila povoljnija. Kao prvo same cene mehanizacije su najniže do sada, a kao drugo proizvođači imaju podršku države u vidu podsticaja i povoljnih kredita. Za isti novac za koji su ranije mogli da kupe polovne mašine sada mogu da kupe nove. Zato i jeste veliko interesovanje“, kaže Blagoje Milinković iz firme Agrokula iz Vršca.

Blagoje Milinković

„Problem je što su otkupne cene poljoprivrednih proizvoda niske i neizvesne pa to malo koči proizvođače da uđu u investicije. Nisu sigurni da li će moći to da otplaćuju, a poučeni su iskustvom iz ranijih godina. Kada bi nekako to moglo da se uredi da imaju sigurnu cenu za pšenicu, kukuruz, suncokret, kilogram žive vage oni bi mogli sa tim da kalkulišu. Ovako ne mogu. Drugo nisu sigurni da li će sledeće godine raditi istu količinu zemlje kao i ove, jer se državna zemlja daje u zakup na period od godinu dana“, precizira naš sagovornik.

Nova prikolica od 10 tona košta 7.500 evra, a na to idu subvencije države od 50 do 65 posto

Moguće rešenje bi bila izmena trenutnog sistema i donošenje odluka koje bi dale dugoročno efekte.

„Onda bismo mogli i mi da računamo na određeni plasman. Mi smo naše maksimalno odradili. Ne mogu da kažem da smo ponudili vrhunski kvalitet mehanizacije, jer bi to značilo i vrhunske cene, a za to ovde nismo sposobni. Ponudili smo razuman kvalitet mehanizacije koji je optimalan za naše tržište i našeg seljaka po još razumnijim cenama. Cilj nam je da na svaki način omogućimo poljoprivrednicima da nabave nove mašine. Daj Bože da se nešto promeni i da seljak kupuje, a da ne razmišlja da li će moći da otplaćuje rate ili ne“, kaže Milinković.

„Parametar za cene može da bude prikolica od 10 tona. Ranije je „zmajevka“ koštala nekih 11.500 evra.  Sada je ta prikolica oko 7.500 evra. To je značajna ušteda u startu. Još kada se na to dodaju subvencije u visini od 50 posto investicije bez PDV-a, znači da poljoprivrednik plaća oko 5.000 evra novu prikolicu. Do sada je za te pare kupovao prikolicu staru 20 godina. Imaćemo i plugove trobrazne obrtače po ceni od 5.100 evra sa PDV-om. Cene su stvarno bagatela. Ja opet kažm, džabe ja idem na Sajam automobila ako ne mogu da kupim neki auto. Onda sam nezadovoljan. Kad imam u džepu to je onda drugačija pesma“, objašnjava naš sagovornik.

Iskustva u ovoj kompaniji pokazuju da se oko 40 posto prodaje obavlja preko kredita, a uz kamatu od 1 do 3 posto, na period od 3 do 5 godina. Ostalo ide za keš uz korišćenje bespovratnih sredstava.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh