I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Poljoprivreda

Najviša izlicitirana cena za državno poljoprivredno zemljište oko 58.000 dinara za hektar

Na licitaciji za državno poljoprivredno zemljište na teritoriji grada Zrenjanina koja je održana od 12-15. marta, u zakup je bilo ponuđeno oko 15000 hektara zemlje različitog kvaliteta. Najkvalitetnija zemlja je izdata proizvođačima, dok za onu lošeg kvaliteta nije bilo interesenata. Najviša izlicitirana cena je oko 58000 dinara za hektar. Najskuplje izdate parcele su ove godine u Tomaševcu. Sledećeg petka biće održana licitacija za dodatnih 900 hektara zemlje.

Poljoprivrednici zadovoljni cenom, ali ne i vremenom održavanja licitacije

Većina proizvođača je zadovoljna cenom po kojoj je ove godine uzela u zakup državno poljoprivredno zemljište, jer je reč o početnim cenama po kojima su te parcele ponuđene na licitaciji. Ipak, ono čime nisu zadovoljni jeste vreme kada je nadmetanje održano.

„Zadovoljan sam kako sam prošao na licitaciji, ali nisam zadovoljan što je licitacija sada održana. U zakup sam uzeo 18 hektara po početnoj ceni od oko 17000 dinara. Trebalo je to da se održi još u septembru. Nadam se da ćemo dobro pripremiti zemlju. Problem je što na tim parcelama sada stoji voda, pa moramo da sačekamo da se to osuši. Sada jedino tu možemo da sejemo suncokret. Na tim parcelama su već dve godine bili kukuruz i suncokret, sada bi trebalo da se menja kultura, ali s obzirom da smo kasno dobili zemlju ne možemo da sejemo ništa drugo, a valjalo bi da tu dođe pšenica“, kaže Robert Sarapka, poljoprivrednik iz Mihajlova.

„Nema baš mnogo vremena da se parcele koje sam izlicitirao dobro pripreme, ali pošto je prošla godina bila baš loša morali smo malo da uzmemo i te zemlje da nadoknadimo gubitke. Istanjiraćemo zemlju, posejaćemo suncokret i ako bude malo kiše nadam se da će biti dobro. U zakup sam uzeo oko 10 hektara i to na tri javna nadmetanja. Ta površina će mi značiti dosta. Nadam se da ću od zarade sa tih parcela uspeti da vratim dugove koji su mi ostali od prošle godine. Ja, inače, radim 80-ak jutara i to je čisto ratarenje. Sejem tri kulture – pšenicu, kukuruz i suncokret“, kaže Darko Đurić, poljoprivrednik iz Melenaca.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U Stajićevu proizvođači podelili državno poljoprivredno zemljište na ravne časti

Iako se dosta proizvođača dvoumilo da li da uzima državnu zemlju u zakup, jer se licitacija kasno održava, ipak su odlučili da učestvuju na nadmetanju. U mnogim katastarskim opštinama proizvođači su postigli dogovor i zemlju podelili na jednake delove.

„Odlučili smo se, ipak, da učestvujemo na licitaciji za državno poljoprivredno zemljište. U našoj katastarskoj opštini nema puno zemlje koja je ponuđena u zakup. Licitacija je kasno održana. Ovo što sad radimo je čist rizik. Parcele nisu obrađene i pripremljene za setvu. Nadamo se da će nam ove godine bog biti u pomoći da ostvarimo neke prinose koji će nam pokriti troškove proizvodnje. Seljaci nikada ne mogu da ostave zemlju neobrađenu. To je jače od nas. Zato smo se i odlučili da uzmemo zemlju u zakup. Mi u Stajićevu smo se dogovorili da to što je ponuđeno podelimo na ravne časti. Svi smo preuzeli jednak rizik. Ove godine nije bilo smisla da se tera cena na gore na licitaciji. Sada će svako od nas da dobije oko 3 hektara još da radi. Prosečna cena po hektaru je oko 27000 dinara“, objašnjava Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

„Očekujem da će inspekcija da radi svoj posao i da kontroliše korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta“

U nekim katastarskim opštinama nije bilo mnogo interesenata za državno poljoprivredno zemljište.

„Izašla sam na licitaciju za parcele u Mužlji. Na licitaciji smo bili samo nas dvoje proizvođača iz Mužlje, niko drugi. Ja bih da upozorim svoje kolege i sugrađane da oni koji nisu učestvovali na nadmetanju, a koji bi bez zakupa da rade državnu zemlju da se pripaze. Nadam se da će inspekcija izlaziti na teren i kontrolisati da li je nešto sejano na parcelama za koje nije plaćen zakup. Jer to po zakonu nije dozvoljeno i kažnjivo je. Ja sam sada uzela oko 44 hektra u zakup. Tu ima i dobrih njiva, pašnjaka, trščara i uvala koje ne mogu da se koriste. Ali, parcela je tako u komadu. Cena zakupa je 1000 dinara po hektaru. Ja tu parcelu uzimam u zakup unazad 10-15 godina. Tu imam već posejanu pšenicu, a sejaću i kukuruz i suncokret. U uvalama držim stoku, a pašnjak koristim za senokos“, kaže Dorina Gombar, poljoprivrednik iz Mužlje.

Najviša izlicitirana cena 58000 dinara po hektaru

I ove godine licitacija za državno poljoprivredno zemljište je protekla bez većih problema.

„Ove godine je licitacija protekla u najboljem redu, kao i svake godine. Imali smo četiri sela koja su išla na licitaciju u dva dana, jer je prvog dana cena po hektaru dostigla dvostruki iznos od početnog. To su Tomaševac, Taraš, Melenci i Botoš. Najveća izlicitirana cena je u Tomaševcu gde se na jednom nadmetanju stiglo do cene od 58000 dinara po hektaru, a u drugom od 55000 dinara. U Perlezu smo prvog dana imali izlicitiranu cenu od 49000 dinara. Sve ostalo je otišlo po početnoj ceni“, objašnjava Nataša Tomić, predsednik Komisije za licitaciju državnog poljoprivrednog zemljišta.

„Interesovanje poljoprivrednika za državnu poljoprivrednu zemlju je ovoga puta bilo malo manje nego ranijih godina. Imali smo 1100 nadmetanja, a za 322 smo imali uplaćene depozite. Ostala je zemlja baš lošijeg kvaliteta. To bi trebalo da bude ponuđeno u drugom krugu, ali ne znam da li će biti vremena da se održi ta licitacija“, dodaje naša sagovornica.

Nova licitacija u petak 23. marta od 9 sati za proizvođače iz Orovata, Stajićeva, Perleza, Kleka, Elemira i Zrenjanina

Još jedan prvi krug licitacije za državno poljoprivredno zemljište biće održan i sledećeg petka, kada će biti ponuđeno dodatnih 900 hektara zemlje.

„Reč je o parcelama koje se nalaze u katastarskim opštinama Orlovat, Stajićevo, Perlez, Klek, Elemir i Zrenjanin. To su parcele koje je kompanija Food planet trebalo da uzme u dugoročan zakup od 30 godina, a na ime investicija. Naime, ova kompanija je 2. marta ove godine uputila molbu kojom je obavestila grad da nije u mogućnosti da u agroekonomskoj 2017/2018. godini započne planiranu investiciju i predložila je da se početak inestiranja prolongira za 2018/2019. godinu. Kako to zemljište ne bi ostalo neobrađeno, a republika, pokrajina i grad Zrenjanin bez sredstava od zakupa resorno ministarstvo je dalo saglasnost da se to zemljište ponudi na licitaciji poljoprivrednicima iz tih opština“, kaže Tomić.

Licitacija za ove parcele će biti održana 23. marta od 9 sati u prostorijama Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin. Rok za podnošenje prijava za nadmetanje je do 22. marta u 12 sati.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh