I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Poljoprivreda

Pred uskršnje praznike pojačane kontrole jaja, ribe i mesa

U vreme nastupajućih uskršnjih praznika, a zbog povećanog prometa hrane životinjskog porekla, naročito ribe i jaja, veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede pojačali su kontrolu jaja, ribe i mesa. Pored redovnih inspekcijskih nadzora, sprovode i vanredne odnosno koordinisane kontrole. Proveravaju se sva mesta na kojima se prometuje hrana životinjskog porekla u 25 okruga Republike Srbije.

Koordinisane kontrole jaja, ribe i mesa planiraju se i izvode u skladu sa analizom rizika. Posebno se odnose na mesta na kojima se u praznične dane očekuje veća ponuda, ali i potražnja ovih namirnica, saopštavaju iz resornog ministarstva.

Konkretno, što se tiče konzumnih jaja koja se stavljaju u promet u objektima za promet “na malo” i zelenim pijacama, veterinarska inspekcija kontroliše poreklo i sledljivost u proizvodnji. Kontroliše se sprovođenje dijagnostičkih ispitivanja jata koja se koriste za proizvodnju jaja kao i parametari bezbednosti konzumnih jaja kao hrane. U to spadaju uslovi čuvanja, skladištenja i izlaganja prodaji, rokovi upotrebe i deklarisanje, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Rezultati kontrole jaja, ribe i mesa u prvom kvartalu ove godine

“Veterinarski inspektori su tokom prvog tromesečja 2018. godine izvršili 1.200 redovnih i vanrednih inspekcijskih nadzora. I to u objektima za promet “na malo” koji su rizični. Tokom kontrola utvrđeno je 262 neusaglašenosti i doneto 257 rešenja za otklanjanje neusaglašenosti. Podneto je 119 prijava nadležnim prekršajnim sudovima zbog kršenja odredbi Zakona o bezbednosti hrane”, stoji u saopštenju.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Iz razloga nebezbednosti po potrošače, što znači da je hrana bez dokaza o poreklu, sa nepravilnom deklaracijom ili nepravilnim uslovima čuvanja, kao i da je istekao rok trajanja, u ovom periodu isključeno je iz prometa i neškodljivo je uništena značajna količina hrane životinjskog porekla. Reč je o 1.345 kilograma mesa i proizvoda od mesa i 706 litara mleka i proizvoda od mleka. Takođe, oduzeto je i uništeno 11.199 kilograma ribe i proizvoda od ribe, kao i 460 jaja i proizvoda od jaja.

Veterinarska inspekcija u okviru svojih redovnih aktivnosti i u skladu sa ovlašćenjima, vrši stalni nadzor u objektima za proizvodnju, preradu, skladištenje i promet hrane životinjskog porekla. To su specijalizovani maloprodajni objekti poput mesara, ribarnica, prodavnica mlečnih proizvoda. Kontrole jaja, ribe i mesa sprovode se i u prodavnicama delikatesa, samoposlugama, megamarketima, restoranima, poslastičarnicama, kioscima brze hrane i zelenim pijacama.

Potrošači treba da se ponašaju sa “pažnjom dobrog kupca”

“Apelujemo na potrošače da hranu kupuju na mestima koja su za to registrovana i hranu koja je propisno deklarisana. Odnosno da se ponašaju sa „pažnjom dobrog kupca“, ali i da prijave svaku sumnju na nepravilnost nadležnoj veterinarskoj inspekciji. Na taj način moguće je preduzeti zakonom propisane mere i sankcionisanje subjekata u poslovanju sa hranom kod kojih se nepravilnosti utvrde”, stoji u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Kontakt adrese, brojevi telefona i adrese elektronske pošte odseka veterinarske inspekcije u upravnim okruzima se nalaze na internet stranici http://www.vet.minpolj.gov.rs/sr/kontakti/167

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh