I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Poljoprivreda

Komisija za procenu štete na usevima trebalo bi da bude formirana u petak

Na sastanku poljoprivrednika i pomoćnika gradonačelnika Zrenjanina Duška Radišića dogovoreno je da u petak, 28. juna, bude formirana Komisija za procenu štete na usevima. Proizvođači očekuju da ona već u subotu izađe na teren i da se uveri u stanje, pre svega, kukurza i suncokreta. Poljoprivrednici, takođe, traže da se u Zrenjaninu proglasi elementarna nepogoda i da im se šteta nadoknadi. Podestimo, zbog nevremana koje je pogodilo opštinu Zrenjanin u nedelju 23. juna poljoprivrendne kulture su u selima između Beograda i Zrenjanina pretrpele ogromne štete.

Četiri dana nakon nevremena koje je pogodilo dobar deo Srbije, pa i Zrenjanin, sa poljoprivrednicima iz Srednjeg Banata razgovarao je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, a prisutni su bili i predstavnici Odseka za poljoprivredu. Na sastanku koji je trajao sat i po vremena poljoprivredni proizvođači su izneli svoje zahteve. Iste su i u pisanoj formi predali na pisarnici.

“Naši zahtevi su da se formira Komisija za procenu štete koja će izaći na teren i utvrditi koliko su usevi oštećeni. Takođe, tražimo proglašenje elementarne nepogode i da nam se šteta nadoknadi u novcu. Na sastanku je obećano da će lokalna samouprava uraditi sve kako bi proglasili elementarnu nepogodu. Pitali su nas da li znamo neke primere gde je to već odrađeno. Mi smo rekli da imaju primer Čačka, Titela i još nekih opština koje su to uradile. To nije ništa novo, niti strano. Situacija je katastrofalna po poljoprivrednike. Većina nas je u kreditima. Imali smo unazad i sušne godine i grad. Ni tada nije proglašavana elementarna nepogoda. Očekujemo da nam pomognu ovoga puta. Situacija je takva da će neki poljoprivrednici bukvalno završiti na ulici, ako ne bude bilo pomoći lokalne samouprave i republike“, kaže Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivednika Banata.

Komisija za procenu štete bi trebalo da bude formirana 28. juna

„Obećano je da će Komisija za procenu štete na usevima biti formirana sutra. U komisiji će biti i predstavnika Voda Vojvodine i DTD-a, zbog situacije na terenu sa poplavima. Među članovima komisije biće i predstavnici Poljoprivredne stručne službe i Odseka za poljoprivredu iz gradske uprave. Takođe, jedan od članova Komisije biće i odbornik SPS-a iz Knićanina koji je i sam poljoprivrednik. To su stalni članovi Komisjie. U svakoj katastarskoj opštini Komisiji za procenu štete na usevima će se pridružiti još po dva poljoprivrednika iz te opštine“, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Poljoprivrednici veruju da će Komisija za procenu štete na usevima odmah početi da radi.

„Mi očekujemo od njih da najkasnije prekosutra izađu na teren. Da se ne čeka previše, već da se odmah krene u procenu štete. Obećali su da će angažovati i dron da se snimi stanje na terenu, tamo gde nije moguće da se uđe u njive, čak ni traktorom. A takvih parcela ima. Tražili smo da odmah proglase elementarnu nepogodu, jer već postoje fotografije i snimci sa terena. Međutim, rečeno nam je da prvo mora da se uradi procena Komisije kako bi mogla da se proglasi elementarna nepogoda. Kažu da imaju dobru volju da to urade. Nadamo se da je tako. Bićemo zadovoljni ako ispune sve što su obećali na sastanku“, kaže Kleut.

Šteta na kukuruzu 50 posto, a na suncokretu od 90 do 100 posto

Proizvođači svakodnevno obilaze njive i useve koji su stradali u nevremenu u nedelju.

„Kukuruz se oporavio nekih 50 posto. Što se tiče tih drugih 50 posto oštećenja, ona će ostati trajna. Kada je reč o suncokretu on neće moći da se oporavi. Iako iz Poljoprivredne stručne službe kažu da će suncokret možda podići glavu, ta biljka će zasigurno ostati da leži na zemlji. Zemlja je puna vlage. Sada dolazi do isparenja i tu će doći do razvitka bolesti lista. Na suncokretu će štete biti 90 do 100 posto. U uslovima u kakvim se on trenutno nalazi nemoguće je pokositi biljke i skinuti usev. Ponoviću, nisu sve parcele zahvaćene nevremenom i stradale. Najgore su prošli upravo oni domaćini koji su na vreme sve odradili i čije su biljke bile najbolje. Oni koji su kasnili sa setvom i na čijim se parcelama i nije očekivao neki rod su bolje prošli, jer su biljke bile niske“, objašnjava naš sagovornik.

„Što se tiče parcela koje su pod vodom, vidimo da se voda polako povlači. Ali, štete su ogromne. Drago nam je da će u komisiji za procenu štete biti i predstavnika Voda Vojvodine i DTD-a, da vide da ni kanali za odvodnjavanje negde nisu uređeni. U nekima čak ima izniklih stabala, koji otežavaju protok vode. A novac koji mi odvajamo za odvodnjavanje nije uopšte mali na godišnjem nivou. Očekujemo mnogo bolju uslugu“, zaključuje na kraju razgovora Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Iz Gradske uprave nije bilo saopštenja, niti izjava nakon sastanka.

Podsetimo, kiša i jak vetar najviše su oštetili poljoprivrdne kulture u Čenti, Farkaždinu, Knićaninu, Perlezu, Belom Blatu, Stajićevu, Orlovatu, Ečki i Lukićevu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh