I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Poljoprivreda

Slučaj Food planeta – Upravni sud presudio u korist poljoprivrednika

Poljoprivrednici iz Zrenjanina i okoline bili su u pravu kada su pravdu zatražili pred sudom. Naime, prošle nedelje saznali su da je Upravni sud presudio u njihovu korist. Sud je naložio Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu da preispita rešenje koje je doneo, a koje se odnosi na dugoročan zakup državnog poljoprivrednog zemljišta od strane kompanije Food planet po osnovu investicija.

Pre nekoliko dana na adresu Saveza udruženja poljoprivrednika Banata stigla je presuda Upravnog suda. Njihova tužba protiv odluke da se državno poljoprivredno zemiljište da u zakup na 30 godina kompaniji Food planet bila je osnovana.

“Dobili smo presudu u našu korist, Food planet ne ispunjava uslove da bude investitor i da dobije državno zemljište na 30 godina. Ovu informaciju smo dobili u petak. Znači, Food planet ne može da dobije onih 900 hektara. Upravni sud je prihvatio sve naše navode da ta kompanija ne ispunjava reference. Da je to samo fiktivno preduzeće koje do tada  nije imalo nikakvo iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, niti je imalo neka ulaganja. Sve je to zakonski okvir za koji je Food planet morao da priloži dokaze da bi uopšte mogao bude investitor”, kaže Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Dragan Kleut

“Food planet ne ispunjava zahteve da bi bio investitor”

“Presuda je obrazložena na 14 strana. Tu je opisano kako je ceo slučaj tekao od početka tj. od trenutka kada je Skupština grada Zrenjanina dodelila Food planetu državno zemljište na dugoročan zakup od 30 godina. Nakon te odluke imali smo rok od 15 dana da podnesemo žalbu pokrajinskom sekretarijatu. To smo uradili. Oni su nas odbili. Poruka o pravnom leku tada je bila da se spor može voditi na Upravnom sudu. Mi smo podneli tužbu Upravnom sudu i dobili smo presudu”, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Poljoprivrednici se nadaju da će 900 hektara zemlje koje je trebalo da bude dodeljeno kompaniji Food planet sada opet biti ponuđeno na licitaciji proizvođačima iz katastarskih opština Stajićevo, Perlez, Orlovat, Klek, Lukićevo, Zrenjanin 3.

“Na odluku Upravnog suda ne postoji mogućnost žalbe. Postoji samo opcija da oni nas sad tuže višoj instanci. Što se tiče upravnog spora to je konačno i završno. Sad bi trebalo da odreaguje i neki javni tužilac da se vidi ko je odgovoran za takve protivzakonite radnje. Mi nismo pokrenuli krivične prijave, ali ako je utvrđeno da je neko radio protiv zakona, valjda neko treba da reaguje. To je moje laičko mišljenje, ja nisam pravnik”, dodaje naš sagovornik.

Da je neizvesno da li će komanija Food planet ući u posed državnog zemljišta koje im je dato u zakup na period od 30 godina proizvođači su ukazivali od samog početka. Čak su bili organizovali i protest protiv takve odluke. Uz to, prošle godine je sama kompanija zatražila pomeranje roka za početak investicija za godinu dana.

U Savezu udruženja poljoprivrednika Banata očekuju da će Upravni sud doneti iste odluke kao u slučaju Food planeta  i kada je reč o tužbama u slučaju kompanija Tenis i Farmer 023 M&V, kojima su grad Zrenjanin i resorno ministarstvo odobrili dugoročan zakup državnog poljoprivrednog zemljišta po osnovu investicija.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh