I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Poljoprivreda

Carska bašta: Prerasli smo domaće, tražimo izlaz na svetsko tržište

Pre jedne decenije, kada je osnovana, Carska bašta je zapošljavala troje ljudi. Zamišljena je kao udruženje koje će se baviti proizvodnjom i distribucijom povrtarskih proizvoda. Za deset godina Carska bašta je prerasla u ozbiljnu kompaniju koja je značajna sredstva uložila u modernizaciju. Uz pomoć mađarske vlade podigli su najsavremeniji staklenik za proizvodnju rasada i hladnjaču. Takođe, nabavili su i najmoderniju liniju za pranje i pakovanje šargarepe. U ovoj kompaniji kažu da su kapacitetima kojima sada raspolažu prevazišli domaće tržište. Zbog toga kreću u osvajanje svetskog tržišta.

Carska bašta ima oko 200 kooperanata koji proizvode povrće na skoro 300 hektara na otvorenom. Uz to, proizvodnju zasnivaju i u plastenicima koji se prostiru na 20 hektara. Robom za sada snabdevaju lokalno tržište, ali planiraju da izađu i van granica Srbije. To je rezultat projekta koji su pokrenuli pre nekoliko godina, a koji je podržala vlada Mađarske.

I Taxi Zrenjanin

„Linija za pranje i pakovanje šargarepe je puštena u rad pre nekoliko nedelja. Ovu liniju smo dobili preko fondacije Prosperitate, preko mađarske vlade. Oni su nam omogućili da realizujemo i projekat izgradnje hladnjače. Opremili smo i staklenik za proizvodnju rasada. Projekat je vredan oko 3,5 miliona evra. Linija za šargarepu je koštala oko 800.000 evra. U celom projektu 25 posto novca obezbeđeno je iz sopstvenih sredstava, 40 posto čini kredit koji smo uzeli na 10 godina, a ostatak su bespovratna sredstva mađarske vlade“, kaže Gabrijel Madaras, tehnolog prehrambene industrije u Carskoj bašti.

Gabrijel Madaras

Kapacitet linije je oko 5 tona upakovane šargarepe na sat

“Ova linija znači da prerastamo iz malog u svetsko preduzeće. Njen kapacitet je zaista veliki. U budućnosti moramo da vidimo gde ćemo da prodajemo toliku šargarepu. Moramo da se okrenemo prema velikim tržištima. Na liniji se pere šargarepa i pakuje u vreće od kilogram, pet kilograma, kao i u džambo vreće ili u tacne. Ima puno opcija. Sve zavisi šta kupac traži. Tu postoji jedan kaliblator koji šargarepu selektuje po debljini. Takođe, postoji mogućnost i da se ručno prebira ono što nije dobro. Linija je trenutno u fazi razrade, jer smo je tek nedavno pustili u rad. Još je štelujemo. Nismo još uposlili maksimalne kapacitete. Kada to sve budemo uštelovali kapacitet linije će biti 5-6 tona upakovane šargarepe na sat“, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Carska bašta pokušava da osvoji svetska tržišta

Da bi se roba koja se proizodi u Srednjem Banatu našla na svetskom tržištu potrebno je da se dobro organizuju kooperanti.

„Oni su za nas do sada proizvodili ne samo šargarepu, nego i drugo povrće i voće. Sada moramo da vidimo ko šta želi u budućnosti da proizvodi. Moraćemo nekoliko hiljada hektara da stavimo pod šargarepu, kako bismo iskoristili maksimalno liniju koju smo nabavili. Šargrepu trenutno plasiramo u prodavnicama kompanije Gomex. U pregovorima smo i sa ostalim trgovinskim lancima, ne samo u zemlji, nego i u inostranstvu. Kada je reč o proizvodnji šargarepe, ova sezona je pri kraju. Nova proizvodnja će biti u junu-julu. Za taj period treba da se pripremimo. Da imamo dovoljno robe, ali i da imamo kupce kojima ćemo tu robu prodati.“, objašnjava Madaras.

„Kada je reč o izvozu, najbliže su nam, naravno, zemlje u okruženju sa kojima pokušavamo da uspostavimo saradnju. Interesantna nam je i Evropska unija, kao i Rusija. Ima zemalja kao što je Nemačka koja proizvodi jako puno šargarepe. Kažu da tu nemamo šanse da se pojavimo, ali tamo gde ima šanse tamo ćemo pokušati da se probijemo. Bili smo na sajmu u Berlinu pre nekoliko nedelja. Pokrajina nam je omogućila da idemo tamo. To je za nas bilo značajno iskustvo. Mnogo toga smo naučili. Sreli smo puno potencijalnih kupaca“, dodaje naš sagovornik.

„Ukoliko im obezbedimo siguran plasman, kooperanti će proizvoditi šargarepu za nas“

U Carskoj bašti su svesni da pronalaženje novih tržišta nije lak posao.

„U svetu ima jako puno proizvođača šargarepe sa kojima ćemo morati da se borimo. Kažu da na ovom povrću ima zarade. Proizvođači su sigurno zainteresovni da proizvode sve ono što ima tržište. Ukoliko im mi obezbedimo tržište za šargarepu, verujem da neće biti problema oko toga ko će proizvoditi narandžasti koren. Kod nas ima jako puno malih proizvođača. S druge strane u Holandiji jedan proizvođač ima jako velike površine koje obrađuje, što mu sigurno olakšava poslovanje i organizaciju“, kaže Madaras.

Izgradnja najmodenije hladnjače omogućava skladištenje i čuvanje robe tako da ona ne gubi na kvalitetu.

„Hladnjača zauzima 3.500 kvadrata. To je više nego deset puta veći prostor od onog koji smo do sada imali. Ono što smo imali odavno smo prerasli. Jako malo mesta smo tamo imali da radimo sa robom. Ova hladnjača nam je u mnogome olakšala stvari. Osim ostalog voća i povrća u ovoj hladnjači možemo da čuvamo i šargarepu koju peremo i pakujemo na liniji, tako da ne moramo odmah da je isporučujemo“, zaključuje naš sagovornik.

Budući da su tržišta na koja Carska bašta planira da izađte izuzetno zahtevna, u narednom periodu će se svakako mnogo voditi računa o ujednačenom kvalitetu robe koju ova kompanija i njeni kooperanti proizvode.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh