I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Poljoprivreda

Preduzimanje ozbiljnih mera za sprečavanje širenja afričke kuge svinja

Afrička kuga svinja je smrtonosna zarazna bolest životinja. Već nekoliko meseci ova bolest je registrovana u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj… Farmeri u Banatu strahuju, jer je potvrđeno da je afrička kuga svinja otkrivena na farmi u okolini Temišvara. To je svega nekoliko desetina kilometara od granice sa Srbijom. Zbog toga su iz resornog ministarstva doneli naredbu o merama koje se moraju preduzimati kako bi se sprečilo da se zaraza proširi na našu zemlju. Slobodan uvoz svinja i svinjskog mesa je zabranjen. Za svaku pošiljku će se izdavati posebna dozvola.

Afrička kuga svinja se veoma približila Srbiji, budući da je zaraza registrovana u okolini Temišvara. Upozorenja da se region bori sa ovom bolešću domaćih i divljih svinja stigla su još pre nekoliko meseci. Naime, letos je potvrđeno da je afrička kuga svinja prisutna u Mađarskoj, a zatim i u Rumuniji gde je do sada evidentirano više od 1.000 žarišta. Od tada se na graničnim prelazima i aerodromima sprovode mere predostrožnosti kako se zaraženo meso ili životinje ne bi našle na teritoriji Srbije. To podrazumeva kontrolu ličnog prtljaga i oduzimanje proizvoda od svinjskog mesa, čak i sendviča.

PerSu marketi

Kako je ova smrtonosna zarazna bolest sve bliža našoj zemlji, ne čudi što mali farmeri ozbiljno strahuju. Zbog toga je resorno ministarstvo izdalo naredbu za sprečavanje širenja afričke kuge svinja. Naredba propisuje preduzimanje mera radi sprečavanja unošenja, pojave, otkrivanja, širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zaraze u Srbiji.

Uvozna dozvola, odnosno dozvola za provoz pošiljaka može da se izda ako ne postoji rizik po zdravlje životinja, što se utvrđuje analizom rizika u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i direktivom Uprave za veterinu kojom je jasno precizirano postupanje po svakom zahtevu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

RAZLOZI ZA DONOŠENjE NAREDBE

Zbog pogoršanja epizootiološke situacije po pitanju afričke kuge svinja u regionu (Mađarska, Rumunija, Bugarska) i neposredne opasnosti od pojave ove bolesti u našoj zemlji, neohodno je nalaganje konkretnih mera koje treba da sprovode sve relevantne institucije i organizacije pored Ministarstva poljoprivrede, kao i vlasnici i držaoci životinja, lovci i korisnici lovišta, u cilju sprečavanja pojave i suzbijanja zaraze.

“Donošenjem ove naredbe upotpunili smo i precizirali sve mere, aktivnosti, kao i ingerencije lica koja su uključena u upravljanje rizikom, a sa ciljem prevencije i borbe protiv ove zarazne bolesti. Definisana su područja visokog i umerenog rizika sa kontrolnim, preventivnim i restriktivnim merama. Takođe, doneli smo opšte i posebne biosigurnosne mere koje se moraju sprovoditi na gazdinstvima sa svinjama i u lovištima. Iz razloga neposredne ugroženosti od pojave ove bolesti u Republici Srbiji pristupili smo strogoj kontroli prometa i uvoza živih svinja, proizvoda i sporednih proizvoda poreklom od svinja”, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

NAREDBA PROPISUJE:

  1. Radi sprečavanja unošenja afričke kuge svinja u Republiku Srbiju zabranjuje se slobodan uvoz i provoz pošiljaka poreklom iz zemalja ili područja zahvaćenim afričkom kugom svinja. Tačnije za svaki konkretan slučaj se izdaje uvozna dozvola.
  2. Određena su dva područja – područje umerenog rizika i područje visokog rizika i na osnovu toga su donete mere koje se sprovode na tim teritorijama.
  3. Definisane su mere koje se sprovode nakon potvrde primarnog (prvog) slučaja afričke kuge svinja, aktivnosti na zaraženim područjima i periodi trajanja mera zabrane i ograničenja.
  4. U slučaju pojave afričke kuge svinja moraju se obezbediti i primeniti pravila brzog upozoravanja i hitnog reagovanja.

Zabranjuje se pristup farmama za posetioce

Farmeri su u obavezi da zabrane pristup posetiocima u objektima gde se vrši uzgoj svinja, skladištenje opreme, hrane i materijala. Osobe koje dolaze u kontakt sa svinjama moraju da potpišu izjavu kojom potvrđuju da nisu posećivala druga gazdinstva sa svinjama ili lovišta u roku od 72 sata.

Stočari moraju da postave dezinfekcione barijere sa sredstvima za čišćenje i dezinfekciju na ulazu u gazdinstvo. Zabranjuje se ulazak vozila i unos opreme koja nisu očišćena, oprana i dezinfikovana.

U problematičnim područjima zabranjeno je držanje domaćih svinja na otvorenom. Lovcima se nalaže pojačan odstrel divljih svinja u cilju trenutnog smanjenja njihovog broja, sve dok postoji opravdani rizik od širenja zarazne afričke kuge preko njih.

Šta je afrička kuga svinja?

Afrička kuga svinja je veoma zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja koja se nalazi na listi Naročito opasnih zaraznih bolesti u našim i evropskim propisima. Na evropski kontinent proširila se 2007. godine preko Gruzije. Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom i vodom, odećom i obućom, inficiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima, insektima.

Za ovo oboljenje svinja ne postoji terapija, niti vakcina. Bilo gde u svetu, u slučaju pojave bolesti sprovode se radikalne mere uništenja životinja na farmi tj. zaraženom području. U suprotnom virus ubija životinje. Izbijanje ove bolesti izaziva ogromnu ekonomsku štetu. Ukoliko samo jedna svinja oboli sprovodi se eutanazija nad svim životinjama na farmi. Primera radi, prošle godine Rumuni su bili primorani da ubiju više od 50.000 svinja zaraženih afričkom kugom.

Virus koji izaziva afričku svinjsku kugu nije opasan za ljude i druge životinje. Do sada je bolest prijavljena u Poljskoj, Češkoj, Rumuniji, Mađarskoj, Rusiji, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh