I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Poljoprivreda

Afrička kuga svinja stigla i u Srbiju

Referentna laboratorija u Madridu potvrdila je da se u Srbiji pojavila afrička kuga svinja. Za sada je virus potvrđen u okolini Mladenovca. Nadležni kažu da su preduzete sve mere kako bi se sprečilo širenje virusa. Podsećamo, u našem okruženju, pre svega, u Mađarskoj i Rumuniji ova bolest je dijagnostifikovana pre dve godine. Do sada su sprovođene mere koje su sprečavale da se afrička kuga svinja prenese i u Srbiju.

Rezultati analiza referentne laboratorije iz Madrida potvrdili su da se u Srbiji pojavila afrička kuga svinja u okolini Mladenovca, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede.

“Dve godine, koliko je Srbija uspešno odolevala snažnom udaru afričke kuge svinja u svetu i našem regionu, afrička kuga svinja je potvrđena na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca. Danas je doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca. I to u poluprečniku od tri kilometra”, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

“Virus afričke kuge svinja, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, napada isključivo svinje i divlje svinje. Nema opasnosti za ljude koji mogu da konzumiraju svinjsko meso u registrovanim objektima koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije. Naučni institut za veterinarstvo iz Beograda utvrdio je žarište u selu Rabrovac. Na osnovu toga pre 15 dana, kada se pojavila sumnja, preduzeti su svi dalji koraci i preventivne mere kako ne bi došlo do širenja zaraze. Obavljena je eutanazija svinja na mestima gde je potvrđeno prisustvo virusa. Država je nadoknadila štetu vlasnicima, što će činiti i dalje u slučaju eventualnog širenja zaraze”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ukoliko postoji i najmanja sumnja da se pojavila afrička kuga svinja to mora da se prijavi veterinaru

“Zabranjeno je držanje svinja na otvorenom kako ne bi došlo do prenošenja zaraze. Pripremljena su i jasna uputstva za uzgajivače svinja, lovce, kao i obaveštenja na graničnim prelazima. Svaki slučaj ili sumnju na pojavu virusa afričke kuge svinja, treba prijaviti veterinaru ili veterinarskom inspektoru. Napominjemo da je mera zabrane uvoza svinjskog mesa iz Srbije privremenog karaktera. Zemlje takvu odluku donose automatski kada postoji sumnja ili kada je proglašeno zaraženo područje”, dodaje se u saopštenju.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović potpisao je naredbu o uvođenju principa regionalizacije u Srbiji. To znači da samo iz područja koje je zaraženo nema trgovine svinjama i svinjskim mesom. Sva ostala područja gde nema virusa su slobodna za trgovinu.

Posle monitoringa koji će trajati oko 40 dana, Srbija će moći nesmetano da izvozi na prostor EU i u druge države, a u skladu sa instrukcijama Svetske organizacije za zdravlje životinja.

Podsećamo, početkom godine postojala je bojazan da bi iz Rumunije virus afričke kuge svinja mogao da se proširi i na prostor Srbije. Zbog toga su preduzete pojačane kontrole duž granice naše zemlje, a koje su već i tada bile na snazi više od godinu dana tj. od kada se ova bolest pojavila u našem regionu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh