I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Politika

Bojan Pajtić: Šteta je napravljena, ali spremni smo da rešavamo te probleme

politicki marketing

„Investicije su na najnižem nivou u poslednjih 10 godina“, kaže zamenik predsednika Demokratske stranke i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić. On smatra da su se rezultati aktuelne vlasti odrazile na sve vitalne segmente – standard i kupovnu moć stanovništva, dolazak investitora, razvoj privrede. U borbi za bolju i jaču Vojvodinu ne odustaje, već poručuje da je Demokratska stranka spremna da reši načinjene greške i nastavi da radi tamo gde je razvoj zaustavljen.

Opšti utisak u kampanji je da su izbori na koje ćemo izaći za nekoliko dana, veoma važni. Da li mislite da građani Srbije, Vojvodine treba vrlo ozbiljno da shvate zadatak koji ih očekuje u nedelju 16. marta ?

Bojan Pajtić: Izbori su po definiciji ozbiljna stvar, a posebna okolnost koja prati ove parlamentarne izbore, jesu nametnuta napetost i atmosfera straha i pritiska. Problem je i to što danas zbog straha koji postoji među ljudima, rekordnih 30% građana kaže da će glasati, ali se ne usuđuju da kažu za koga. Očigledno su to glasači opozicije, a mnogi od njih su upravo birači DS-a, jer je Demokratska stranka zaista jedina stranka koja se danas suprotstavlja Srpskoj naprednoj stranci.

I Taxi Zrenjanin

bojan-pajtic
Kako gledate na stanje u državi u poslednje dve godine, a kako posebno u Vojvodini, da li smo doživeli neke ozbiljnije pomake?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Bojan Pajtić: Za vreme ove republičke vlade, smanjena je kupovna moć građana za 5%, po prvi put od demokratskih promena plate su realno manje, broj zaposlenih za godinu dana smanjen je za 21.000. Preplavljeni smo lažnim najavama o desetinama milijardi investicija a javni dug je za samo 18 meseci uvećan za trećinu, odnosno, za 5 milijardi evra… Do pre dve godine Srbija je imala oko milijardu i po evra godišnje investicija, a danas su investicije na najnižem nivou u poslednjih deset godina. Ovaj režim je rasterao investitore. A sasvim je logično da se strani investitori plaše da ulažu u zemlju u kojoj predsednik države kaže da ga prisluškuju pa niko ne odreaguje niti bilo ko za to odgovara, u zemlju u kojoj ministarka energetike optuži nekog od kolega da radi za stranu državu, pa opet niko ne odreaguje. Šteta je napravljena, zemlja je dodatno zadužena, ali spremni smo da se borimo i rešavamo te probleme, da nastavimo rad na uspehu i da broj od 250 stranih kompanija i njihovih 70 000 zaposlenih u Vojvodini nadalje povećavamo.

Koje krucijalne promene nudi Demokratska stranka za život prosečnog građanina, kako da budemo siti, zaposleni i finansijski stabilniji ?

Bojan Pajtić: Usmeravanje na ekonomski razvoj je prioritet jer smatramo da je ekonomija pitanje svih pitanja, i zato što samo ekonomski jača Srbija može imati razvijen sistem obrazovanja, zdravstva ili penzijskog osiguranja. Prioritetne grane koje mogu da povećaju proizvodnju, izvoz i broj radnih mesta su poljoprivreda, prehrambena industrija, energetika, obrazovanje, IT sektor. Planiramo ulaganje u 20 regionalnih privrednih centara gde ćemo 600 miliona evra koje je ova vlada namenila za otpremnine, uložiti u reindustrijalizaciju i razvoj privrednih centara. Srbija može da živi od proizvodnje hrane i za to predlažemo poseban poljoprivredni plan zasvaki region, gradnju nove mreže skladišta i otkupnih stanica, obnavljanje kombinata i petogodišnje ugovore sa poljoprivrednim gazdinstvima. Da bi naši prehrambeni proizvodi bili konkurentni na evropskom i ruskom tržištu, subvencionisaćemo transport železnicom čime ćemo i uvesti praksu da se železnica subvencioniše za svoju osnovnu delatnost, a ne samo za isplatu zarada. Moramo da povećavamo najniže plate, a ne da solidarnim porezom smanjujemo primanja profesora, lekara, sudija i oficira. Razlika između nas i ostalih je to što građanima ne nudimo predizborna obećanja, već ozbiljan plan koji smo predstavili javnosti pre godinu dana, kada nije bilo govora o izborima, a taj plan se odnosi i na ekonomsku politiku i naobrazovanje, poljoprivredu, zdravstvo, kulturu, socijalnu politiku.

Vojvodina je ocenjena kao jedna od najboljih regija za ulaganje, postoje li planovi i konkretni ciljevi da se naš resurs u narednim godinama maksimalno iskoristi?

Bojan Pajtić: Priznanje koje smo dobili još jedna je potvrda da umemo da privučemo strane investicije. U Vojvodini je od 2001. godine 250 stranih kompanija uložilo u pogone i poslove, i te kompanije su zaposlile70 000 ljudi. Od Fajnenšl tajmsa smo dobili prvu nagradu baš u oblasti privlačenja stranih investicija i ta nagrada predstavlja jednu snažnu preporuku za svakog potencijalnog ulagača. Nastavljamo politiku koja se ogleda u izgradnji industrijskih i radnih zona, u podizanju administrativnih kapaciteta Fonda zaprivlačenje stranih investicija, u kreditnim linijama za izvoz, u subvencionisanju radnih mesta bez obzira da li su strani ili domaći investitori, u obezbeđivanju besplatne projektno tehničke dokumentacije za grinfild investicije i besplatnog zakupa za braunfild investicije. U poljoprivredi, Vojvodina je dobila najveću pojedinačnu donaciju u vrednosti od 6,9 miliona evra koja se odnosi na nove tehnologije u poljoprivredi. To će omogućiti da razvojni fond Vojvodine plasira između 50.000 do 150.000 evra kompanijama u IT sektoru za razvoj tehnologije u poljoprivredi.

Kako se obratiti onom delu glasačkog tela koji je u nedoumici, kojima je odluka „na raskršću“?

Bojan Pajtić: Nudimo dela, a ne reči, nema praznih obećanja i šeika. Demokratska stranka je zaista jedina stranka koja se suprotstavlja SNS-u i koja odbija i pomisao na koaliciju s njima.

NAGRADA ZA PRVO MESTO U PRIVLAČENJU INVESTICIJA:

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh