I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Pitajte psihologa

Pitajte psihologa : Porodični problemi

Moja ćerka je ove godine krenula u prvi razred Ekonomske škole, ušla je u novo društvo i počela da izlazi svaki vikend. Više se ne druži sa društvom koje je imala u osnovnoj školi i ovo je za sve nas u kući velika promena. Dobar je učenik, nema tu propusta, ali se mnogo promenila u ponašanju. Ranije je ona inicirala razgovore sa mnom, sada veoma retko, i kada razgovaramo površna je, vidim da su joj i nove drugarice takve, oblači se slobodnije, izlazi i petkom i subotom… Ne voli da priča kada je pitam kako se provela, odjednom je odlutala u svoj svet. Ne mogu da joj prigovorim jer je dobar učenik, a opet nemam mir dok je van kuće, dok se ne vrati iz diskoteke.
                                                                                                                                                                                                                                    Zorica

Osim promena u ponašanju koje ste naveli kod svog deteta, a čemu kao uzrok navodite polazak u srednju školu i novo društvo, niste spomenuli da li vaša ćerka poštuje vaše zajedničke dogovore. Odnosno konkretno, da li ste joj jasno stavili do znanja šta je to što vam u njenom ponašanju smeta? Da li postoji dogovor izmedju vas i nje o tome koja garderoba je adekvatna za koju priliku, da li ima dozvolu za izlaske kao i da li poštuje dogovor kada treba da se vrati iz izlaska? Iz ovoga kako ste opisali ne mogu tačno da procenim da li u njenom ponašanju ima elemenata prkosa odnosno buntovnog ponašanja. Utiska sam da je vaša briga usmerena na ponašanje koje je slobodnije u odnosu na ono kako ste navikli da vidjate svoju ćerku. Sigurno je da vaše dete prolazi kroz jedan proces prilagođavanja na novu sredinu, nove obaveze, a kao poseban momenat je prilagođavanje novoj vršnjačkoj grupi što je u njenim godinama prioritet, pa je tako i njen izgled i oblačenje odraz grupe vršnjaka sa kojima provodi najviše vremena. Doba adolescencije je period kada se dešavaju burne promene kod mlade osobe. S obzirom da je to doba kada se pojačava potreba za emocionalnom nezavisnošću od roditelja, ne iznenadjuje što vaša ćerka redje započinje razgovore kao i što nevoljno deli sa vama utiske o izlasku. Važno je da joj vi svojim ponašanjem stavite do znanja da ste tu i da ćete biti tu kada poželi da razgovara sa vama. Tako joj šaljete poruku da joj verujete i na taj način pokazujete da uvažavate njenu potrebu za nezavisnošću. Sa druge strane veoma je važno da između vas postoje dogovori koji se poštuju.


U braku sam nekoliko meseci i imam velikih problema sa familijom mog muža. Ne toliko sa njegovim roditeljima koliko sa starijim sestrama koje me nisu prihvatale od prvog dana, a od kada smo u braku koriste svaku priliku da me ponize kada se okupimo na nekom slavlju, rođendanu…Razlog je taj što su se sa ženom koja je bila dugogodišnja devojka mog muža družile, a druže se i danas. Pominju njeno ime u mom prisustvu, šta ona voli, kako se ona dobro oblači, kako je ona vešta u kuhinji,… a sve u vezi samnom potcenjuju. Suprug me brani ali izbegava svađe i savetuje me da se sklonim, da ne slušam. Mislim da neću problem rešiti ako se stalno budem sklanjala, ali kako i čime da im se suprotstavim? Volela bih da jednim razgovorom rešim problem.
                                                                                                                                                                                                                                           Suza (24)

Slažem se sa vama da problem nećete rešiti povlačenjem iz vama neprijatnih, ugrožavajućih situacija, niti jednim razgovorom. U situaciji koju ste opisali važno je da vaš suprug obavi razgovor sa svojim sestrama i stavi im do znanja da komentari koje upućuju vama jednako ne prijaju i njemu kao vašem suprugu. Takav potez verovatno neće promeniti njihovo mišljenje o vama, ali je velika verovatnoća da će se uzdržati od opisanog ponašanja.

PerSu marketi
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh